(II)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 12 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
![(II)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 12 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN (II)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 12 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/I_Teologul-F-E-Melnikov-850x479.jpg)
Publicat de Andreea Drilea, 10 februarie 2025, 09:20
Stimați prieteni, după cum bine știți din ediția de săptămâna trecută, și astăzi povestim despre partea a III-a a cărții Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, ediție îngrijită, tradusă în limba română și adnotată de către profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Volumul al treilea a apărut în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România. Partea a III-a se intitulează – „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi.
Cecetarea teologului Melnikov cuprinde trei volume și a apărut la inițiativa și cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Înalt Preasfințitul Leontie, Arhiepiscop de Fântâna Albă şi București și Mitropolit al creştinilor ortodocşi de rit vechi de pretutindeni, cu sprijinul financiar al Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România”.
Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi este o lucrare valoroasă privind identitatea spirituală a etniei starovere din întreaga lume.
Se cuvine ca în contextul subiectului pe care l-am anunțat să amintim capitolele părții a III-a a cercetării lui F. E. Melnikov, pentru a vă stârni, astfel, interesul de a fi alături de Radio Iași, pentru a ne urmări și astăzi: Perioada „de aur”; Activitatea ierarhico-bisericească; Congresele din întreaga Rusie; Construirea de biserici; Educația și cultura; Învățământul; Serviciul religios și iconografia. Cititul și cântarea în biserică; Personalități ierarhice și bisericesc-obștești; Erudiția, misionariatul, frățiile; Literatura și activitatea de editare; Unificarea Ortodoxiei de Rit Vechi; Pe vechiul drum; Viață și fapte de la fața locului.
Stimați prieteni, o parte dintre temele surprinse în capitolele menționate le-am discutat în ediția de săptămâna trecută a emisiunii noastre.
După cum bine știți, continuăm a prezenta personalitățile din rândul rușilor de veche credință care au jucat un rol major în perpetuarea mărcilor identitare specifice acestora.
În ediția de săptămâna trecută, domnul profesor ne-a vorbit despre biografia și opera lui Arsenie (Șvețov), episcop de Urali; episcopul Innokentie, cu numele de mirean Ivan Grigorievici Usov, mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, unul dintre îndrumătorii teologului F. E Melnikov; Arseni Ivanovici Morozov, întemeietor al unui dintre cele mai celebre coruri ale staroverilor, vestit în întreaga Rusie, cunoscut și ca editor al unor importante cărți de cîntări religioase pe partituri „cu cîrlige”, extrem de prețioase pentru întreaga Ortodoxie de Rit Vechi.
Astăzi, de la domnul profesor Leonte Ivanov aflăm amănunte despre viața și realizările altor personalități din rândul rușilor staroveri. De exemplu: Dmitri Vasilievici Sirotkin și legătura să cu cercetarea Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, cercetare în jurul căreia se țese o poveste interesantă; Pavel Pavlovici Reabușinski, un alt nume care a jucat un rol major în perpetuarea credinței ortodoxe de rit vechi, născut la Moscova în iunie 1873 și s-a stins la Paris, la 7 octombrie 1955, înmormîntat în celebrul cimitir Sainte-Genevieve-des-Bois, nu departe de Paris, acolo unde își duc somnul de veci alte nume mari ale exilului rus.
După cum bine știți, invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Subiectul dialogului: Partea a III-a intitulată „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, volum care a apărut în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Chiar dacă la 17 aprilie 1905 a fost emis de către cancelaria Țarului Nikolai al II-lea decretul toleranței religioase, prigoana împotriva rușilor de veche credință a continuat, temă despre care aflăm amănunte.
În exclusivitate, domnul profesor Leonte Ivanov ne amintește de un proiect editorial (n.n. Răspunsurile din Pomorie) foarte interesant, proiect la care se lucrează chiar în aceste timpuri, iar cea răspunzătoare este doamna profesor Marina Vraciu, temă despre care aflăm mai multe detalii.
În acest context, se cuvine a aminti și alte două proiecte editoriale de înaltă ținută academică: Viața protopopului Avvakum, scrisă de el însuși (Житие протопопа Аввакума им самим написанное), traducere din limba rusă veche, note, postfață, tabel cronologic de Marina Vraciu, cu prefața, „În Siberia, cu trupul, cu sufletul…” semnată de către Leonte Ivanov și Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, cărți prezentate pe calea undelor Radio Iași în emisiunea noastră.
Trebuie să subliniem că în această activitate „de aur”, precum ne spune Melnikov în volumul al III-lea (n.n. „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi), alături de bărbați s-au implicat intens și femeile starovere, pentru că și ele au fost și sunt membre cu drepturi depline ale Sfintei Biserici a lui Hristos. Despre implicarea acestora s-au scris foarte multe cărți, texte, articole, cercetări și se cuvine a aminti Semnificația femeii în schismă, de Piotr Semionovici Smirnov (Смирнов, Петр Семенович). Aflăm de la domnul profesor Leonte Ivanov numele acestor femei și rolul lor în ceea ce privește perpetuarea credinței ortodoxe de rit vechi, nume pe care ni le amintește și Melnikov în cartea sa, spunându-ne că „după ele pot fi judecate alte mii de astfel de femei zeloase și biruitoare întru credință. În educația copiilor, femeile-mame au o importanță cu mult mai mare decît bărbații-tați. La fel și în viața de familie, ca și în cea bisericească. În multe din parohiile starovere, s-au constituit comitete de femei, pentru a servi nevoilor bisericii și ale obștii; în cîteva comunități, femeile au fost alese membre ale consiliilor, în cinul de staroste, casier și în alte funcții pe lîngă parohii” (p. 318).
Continuăm dialogul cu domnul profesor universitar, specialist în Științe Filologice, Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Tema dialogului: volumul al III-lea „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, volum care a apărut în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Întreaga cercetare a lui F. E Melnikov, carte în trei volume (n.n. Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi) este îngrijită, tradusă în limba română și adnotată de către invitatul ediției de astăzi.
Din următoarea secvență audio pe care o postăm, aflăm amănunte despre atașamentul pe care l-au avut de-a lungul secolelor rușii staroveri pentru țara mamă; aceștia nu s-au răzbunat niciodată; mai mult, atunci când au construit noi biserici, când construit și deschis școli, construit și deschis tipografii, pentru a edita cărți, periodice s-au arătat foarte uniți. Pe de altă parte, imediat după instaurarea bolșevicilor la putere în Rusia (februarie 1917, octombrie același an) a urmat – iar și iar – prigoana. Aflăm detalii și despre însemnătatea acestui secol „de aur” pentru Ortodoxia de Rit Vechi, care a fost extrem de scurt, estimativ 10-12 ani, însă „acest interval de timp face cît un secol întreg și merită cu adevărat denumirea de aur căci el a fost în realitate slăvit, strălucitor, bogat în conținut și de o profundă vitalitate” (Vol. III, p. 216, 217).
Stimați prieteni, raportat la cele două ediții ale emisiunii noastre, ediții dedicate volumul al III-lea „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, volum care a văzut lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România (2024), împreună cu domnul profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, se cuvine a trage concluziile, subliniind astfel importanța cărții de față pentru fiecare dintre noi, căreia i se alătură și cercetarea – În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România. Aceasta din urmă fiind editată cu sprijinul financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România, semnată de către prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, șef al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Cartea a văzut lumina tiparului – în anul 2021 – la Editura Doxologia din Iași, respectiv Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.
Gândindu-ne la cele discutate, pentru a vă stârni interesul – și pentru al treilea volum din cercetarea lui F. E. Melnikov, încheiem: Scurtul interval cuprins între 1905, anul decretării toleranței religioase în Rusia, și 1917, momentul declanșării sîngeroasei revoluții bolșevice, a fost numit „veacul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi, datorită activității extrem de dinamice și de bogate în conținut, pe care au desfășurat-o adepții vechii credințe. S-au ridicat și s-au împodobit biserici, slujbele s-au oficiat în mod liber, s-au editat reviste și s-au scris cărți, s-au organizat Soboare și Congrese, s-au înființat școli și asociații. O asemenea vivacitate a vieții religioase, obștești și culturale n-avea cum să treacă neobservată și să nu trezească mînia reprezentanților Bisericii stăpînitoare, care au căutat noi metode de îngrădire a libertăților dobîndite de staroveri și de prigonire a liderilor acestora, reușind să transforme veacul „de aur” într-unul „de piatră” (prof. univ. dr. Leonte Ivanov). Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 12 FEBRUARIE 2025, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: CRLR