Impact Stop Bulying! Roxana Oana Rotaru la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 12.05.2021.
Publicat de mihaipohoata, 12 mai 2021, 07:05 / actualizat: 12 mai 2021, 8:37
Impact Stop Bulying – 3 acțiuni programate, la Piatra Neamț, pe stadionul Tepro din Iași și la școala Spectrum.
Campania ”Împreună reușim” și acțiunea ”Femeia modernă”.
În prezent, România se clasează pe locul trei în Europa în ceea ce privește fenomenul de bullying.
Asociația ROR este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2018, care sprijină comunitatea ieșeană prin diverse campanii de prevenție adresate publicului larg.
Printre proiectele susținute de această asociație se numără „Impact Stop-Bullying”, campanie prezentată în mai multe școli din Iași, cu scopul de a-i sprijini pe elevii care se confruntă cu fenomenul de bullying.
Conform statisticilor, un copil din patru este agresat de colegi.
Totuși cei mai mulți oameni nu știu să definească termenul și nu-l pot înțelege în totalitate.
Cum am defini fenomenul bullying-ului, pe înțelesul tuturor?
Bullying-ul reprezintă un comportament repetat și intenționat, prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite moduri: verbal, emoțional, relațional și fizic. Este o formă de violență fizică și psihologică, care s-ar traduce prin „intimidare”, dar nu se rezumă doar la asta; pornește de la etichetare, batjocură, răspîndire de zvonuri și ajunge pînă la violență fizică.
Vorbim de bullying-ul fizic, verbal, psihic și sexual.
Este un comportament nociv, pe care îl întîlnim la toate nivelurile, avînd consecințe pe termen lung asupra dezvoltării noastre emoționale și nu numai.
Ceea ce le explicăm elevilor, părinților și profesorilor este faptul că vorba rănește extraordinar de tare, este o amprentă asupra noastră.
Un comportament care se desfășoară în mod repetitiv, intenționat, pentru a umili și pentru a exclude o persoană, duce deseori la tulburări de somn, nutriție, anxietate, depresie, cum ar fi tentativele de suicid, care de cele mai multe ori sfîrșesc prin a nu mai fi tentative.
Bullying-ul fizic include lovirea, punerea piedicii, îmbrîncirea, plesnitul, distrugerea sau confiscarea proprietăților unei persoane și mai multe comportamente care implică violență fizică vădită.
Bullying-ul verbal, care include, dar nu se limiteză la comportamente repetate de tip poreclire, insultare, tachinare, umilire, intimidare, transmitere de mesaje cu conținut homofob sau rasist, este o modalitate prin care foarte mulți copii experimentează puterea cuvintelor de a genera suferință.
Bullying-ul psihic include izolarea victimei și răspândirea de zvonuri.
Iar bullying-ul sexual este un tip de intimidare care apare în legătură cu sexul, corpul, orientarea sexuală sau cu activitatea sexuală a unei persoane.
Roxana Oana Rotaru, președinte ROR este invitată astăzi, miercuri, 12 mai 2021, în intervalul orar 8:35-8:40, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: cuzanet.ro; ROR