Educaţia – tema lunii februarie a Anului european al dezvoltării – Imperativ cu Irina Andrea Fiedler (27.02.2015)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 25 februarie 2015, 18:24
Economia europeană nu se află într-o situație nemaipomenită, dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeană i-a uitat pe ceilalți.
Sloganul Anului european al dezvoltării 2015 este „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”. Într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European în aprilie 2014, se arată că „susținerea continuă a cooperării pentru dezvoltare este vitală într-o lume în schimbare rapidă; peste 1,3 miliarde de oameni încă trăiesc în sărăcie extremă”.
Fiecare lună a anului 2015 are propria temă. Temele coincid adesea cu zile internaționale sau alte evenimente majore care au loc în lume, ne spune domnul Paul Matei – coordonatorul centrului Europe Direct Iaşi- unul dintre invitaţii Irinei Andrea Fiedler, în cadrul emisiunii Imperativ din această după amiază, de la ora 17:15 – 18:00.
Tema lunii februarie este Educaţia. Ea reprezintă cea mai bună investiţie pentru combaterea sărăciei, inegalităţilor şi excluderii, permite dobăndirea unor competenţe fundamentale, ne invaţă cum să devenim membri activi ai societăţii, şi este un factor esenţial pentru coeziunea naţională. Despre reuşitele personale, dar şi ale cercetării ieşene va vorbi profesorul dr. ing. Andrei Victor Sandu, coordonator al Forumului Inventatorilor Români, întors de curănd de la salonul de inventică de la Bangkok, Thailanda, unde juriul a considerat că invenţia domniei sale, cromo-poligraful, merită cel de-al doilea premiu, ca importanţă, al evenimentului.
Acesta este un detector de minciuni. Faţă de senzorii standard, care sunt arhicunoscuţi, sunt introduşi doi noi senzori ce preiau de pe anumite zone ale feţei temperatura şi culoarea pielii, astfel sesizând orice modificare la nivelul pielii, în urma emoţiilor.
Trei medalii de aur, trei de argint şi trei premii speciale – este bilanţul obţinut de delegaţia României la salonul de inventică de la Bangkok, Thailanda la care au participat 14 state cu peste 800 de invenţii. Ţara noastră a fost reprezentată de Forumului Inventatorilor Români – Iaşi.
Redactor, Irina Andrea Fiedler