Viitorul muzeelor şi al monumentelor istorice depinde de noi – IMPERATIV cu Irina Fiedler (22.05.2015)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 21 mai 2015, 15:42
Fără a supralicita, aventura vizitării unui muzeu reprezintă pentru omul zilelor noastre un mod de a se înțelege mai bine în contextul „marilor descoperiri geografice ale post-post modernismului”, o manieră de a da expresie angoaselor generate de aceste permanente mutații sociale, economice, politice, în fine, un refugiu discret, misterios și plin de surprize în același timp. Martorii evenimentelor dispar iar memoria trădează.
Am auzit oameni care declarau că nu le plac muzeele, asa cum nu le place opera, de exemplu, pentru că sunt niște instituţii vetuste, prăfuite, intimidante, şi care vor să iţi bage cunostinţele în cap, cu dinadinsul, când tu vrei doar să te relaxezi. Ideea că muzeul trebuie sa fie un sprijin pentru sistemul educaţional nu e nici nouă, nici românească. Apărute drept instituţii „populare“, menite să educe masele, muzeele au devenit, tot mai mult, embleme ale elitei burgheze, locuri apreciate doar de cunoscători şi de profesori, atitudine care în ultimii ani s-a schimbat, după cum veţi afla în cadrul emisiunii IMPERATIV de Vineri 22 Mai 2015, difuzată pe frecvenţele postului de Radio Iasi de la ora 17,15 la ora 18,00. Irina Andrea Fiedler vă invită la o dezbatere despre viitorul muzeelor, necesitatea existenţei acestora şi a modernizării lor, cu doamna Lacramioara Stratulat – Dr. în ştiinţe istorice si manager al Complexului NAţional Muzeal Moldova şi inginer Virgil Băbîi – director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi.
Telefoanele noastre vă stau la dispoziţie pe parcursul emisiunii, iar emisiunea poate fi urmărită, în direct şi pe site-ul www.radioiasi.ro