Ascultă Radio România Iași Live

În această săptămână, în Parcul Național Ceahlău, ”Scări pe Toaca”, competiție de anduranță pentru pompierii de la inspectoratele județene pentru situații de urgență. Emisiunea ”Pulsul Zilei” (18.06.2024)

În această săptămână, în Parcul Național Ceahlău, ”Scări pe Toaca”, competiție de anduranță pentru pompierii de la inspectoratele județene pentru situații de urgență. Emisiunea ”Pulsul Zilei” (18.06.2024)

Publicat de hdaraban, 18 iunie 2024, 23:59 / actualizat: 19 iunie 2024, 17:22

Cu  gândul la munte, la peisaje montane, dar mai ales la ideea de competiție, aducem vestea potrivit căreia, în Parcul Național Ceahlău, județul Neamț, în această săptămână, urmează să aibă loc o întrecere rezervată celor care activează în cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență.

”Scări pe Toaca” este titlul concursului, ce are deja tradiție și care atrage, de la an la an, tot mai mulți concurenți.

Instituția organizatoare este chiar Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al județului Neamț.

În acest sens, la emisiunea ”Pulsul Zilei”, domnul maior Andrei Grancea a oferit justificări pentru o astfel de întrecere de anduranță. Unul din aspectele importante este faptul că pompierii vor urca pe Vârful Toaca îmbrăcați în echipament complet de protecție.

Mai mult, în acest context, salvatorul a vorbit și despre cum sunt văzuți pompierii români de către colegii lor din alte state, unde au avut intervenții în anii trecuți, cum ar fi Grecia și Franța.

 


 

Horia Daraban: Domnule maior Andrei Grancea, până la urmă, ce este ”Scări pe Toaca”, plecând, evident, de la ideea de competiție? Are un istoric?

Andrei Grancea: Are un istoric, așa cum ați spus și dumneavoastră, în anul 2022 ne-am gândit să ne pregătim mai mult pentru ceea ce înseamnă intervenția pe munte și să facem față eforturilor maxime și poate chiar supra-maximale. Pentru aceasta, în ultima zi a lunii septembrie 2022, 30 de pompieri din județul Neamț ne-am îmbarcat într-un autobuz și ne-am deplasat către vârful Toaca, unde am urcat scările cu aparate de respirat, echipați în pompieri, cu căști din cap, cu bocanci de intervenție, cu tot ce presupune protecția noastră până la urmă, pe timpul intervențiilor pe care le desfășurăm. De la această etapă, nu a fost decât un pas să cerem și să primim aprobările pentru etapă de nivel național, respectiv, anul trecut. În anul 2023, s-a desfășurat la nivel național, cu 88 de participanți din 26 de județe și acum deja suntem la peste 120 de participanți.

Credem că se poate evolua și mai mult și luăm în calcul inclusiv o secțiune pentru persoanele din afara Inspectoratului General, dar ăsta nu este o promisiune, este doar un proiect pe care îl luăm în calcul la ediția următoare.

Horia Daraban: Mergând pe ideea de început al competiției, această întrecere a fost o propunere a Inspectoratului pentru Situații de Urgență în Neamț sau o solicitare din partea oamenilor care activează în cadrul structurii și de aici să se organizeze întrecerea?

Andrei Grancea: Au fost două subiecte, să zicem, pe de o parte, faptul că eram, cred, la a doua participare la acele emisiuni internaționale din Grecia și Franța, cu pompieri din județul nostru și că au fost niște provocări foarte mari. Ne-am dorit cu toții să fim mai buni și da, a fost inclusiv din partea personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru că până la urmă, așa evoluăm, din ideile bune pe care le furnizează colegii noștri.

Horia Daraban: Așadar, la ediția din acest an, la ce participare vă așteptați, domnule maior?

Andrei Grancea: Peste 120 de participanți din 28 de județe ale țării, inclusiv din centrul pompierilor din România, de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sunt anunțați patru concurenți. Sperăm să vină și să se bucure de munte și de competiție și să ne mai îndrume în caz că este cazul să  îmbunătățim activitatea. Așteptările sunt la fel ca anul trecut să fie o activitate benefică tuturor, să creștem performanța, să atragem cât mai mulți dintre colegi în această zonă a anduranței, a muntelui și a sănătății, până la urmă, și nu numai, pe colegi, pe toți cei care își doresc dintre cetățenii țării noastre să aibă grijă de sănătatea lor. Competiția a scări pe Toaca este una dintre competițiile pe care noi le desfășurăm. Noi mai avem o altă competiție care este deja la a treia ediție, CROSISU, pe care intenționăm să o desfășurăm în luna septembrie. Este dedicată exclusiv civililor, exclusiv persoanelor din afara inspectoratului nostru, cetățenilor, copiilor, în special. Acolo am avut participarea cea mai numeroasă.

Horia Daraban: Legat de competiția din această săptămână, sunt mai multe probe. Cum se vor desfășura ele?

Andrei Grancea: Avem, practic, o urcare din stațiunea Durău către Cabana Meteo, pe traseul Panaghia. Este un traseu turistic marcat cu bandă roșie și toți se vor deplasa cu un rucsac în spate în care fiecare participant are echipamentul de protecție individuală, respectiv cască, costumul de protecție la incendii, bocanci și mănușile. Deci astea sunt în rucsac și proba se parcurge în echipament sportiv, după care, pe platoul de la Cabana Meteo, după o pauză de maximum 20 de minute, fiecare se echipează și, cu un aparat de respirat în spate, va urca scările de pe Toaca.

 Așa, ca să zic detalii tehnice, vorbim de o lungime de 7 kilometri, cu diferență de nivel de 1.100  de metri, pe cursa Panaghia, deci pe cea din Durău până la Cabana Meteo și vorbim de parcurgerea scărilor, o înclinație medie de 70°, cu o diferență de altitudine de 100  de metri.

Cel mai bun timp a fost aproape de cinci minute și pot fi timp mai mari, pentru cei care se inițiază acum în performanțele de anduranță.

Horia Daraban: De ce să-ți testezi limitele? Face parte din fișa postului de pompieri?

Andrei Grancea: Cu siguranță, așa cum am spus, ne gândim cu toții și vedem în continuare că se întâmplă lucruri foarte neplăcute, tragice chiar de multe ori, în țările vecine, în țările din sudul Europei, poate chiar și mai mult în zona de vest în care apar incendii și la care ne-am deplasat. Vrem să fim pregătiți pentru treaba asta. Și da, face parte din fișa postului să furnizăm pentru perioade mai scurte sau mai lungi, eforturi mult peste ceea ce credem că am putea.

Horia Daraban: Sunt sigur că și la nivel instituțional, dar și interpersonal aveți legături, colaborări cu pompieri din alte state și vă întreb cum sunt văzuți pompierii români și de ce sunt apreciați de către omologii lor din alte țări?

Andrei Grancea: Sigur, vedem deja o tradiție, aș putea spune, a participării pompierilor români în Republica Elenă, la misiune de stingere a incendiilor. Vedem deja o tradiție în activitățile care se desfășoară în Franța. Da, am avut de două ori, chiar din inspectoratul nostru, participanți. Și acolo, aprecierile au fost foarte bune. Ne aducem aminte de Grecia, că, în fiecare an, s-au întors colegii noștri cu în tonus foarte bun. Și asta tocmai pentru că s-au dus, și-au dat tot interesul și au fost pregătiți, că altfel nu se poate să obții rezultate. Aș vrea să vă amintesc așa, tot din zona performanțelor, în luna mai, în Elveția, în localitatea Quinto, a avut loc o competiție, tot de alergare montană.

Este un traseu pe un funicular construit acolo, cu o diferență de nivel de 790 de metri, la care unul dintre colegii noștri din inspectorat și cel care a dat tonul, să zicem, Concursului ”Scări pe Toaca” Grecu Mario Ciprian, a câștigat această competiție și a stabilit un record pentru competiția respectivă. Cam asta este, să zic, în linii mari, imaginea pe care am făcut-o în afara țării, atunci când am participat și ne-am dat interesul și am făcut tot ce am putut noi pentru cei de acolo, sau în competiții sau în alte activități.

Horia Daraban: Așadar, domnule maior Grancea, în Parcul Național Ceahlău, competiție pentru pompieri.

Andrei Grancea: Îndrăznesc să spun, una dintre cele mai frumoase zone din țara noastră, în Parcul Național Ceahlău, în data de 20 iunie, joi, vom fi de la ora 8:00 cu cel puțin 120 de pompieri pe traseu. Încercăm să ajungem la scările de pe Toata și să le parcurgem într-un ritm cât mai rapid și să obținem rezultate care să ne provoace pe mai departe.

 

Varianta audio a interviului:

 

Sursa foto: facebook/ inspectoratul general pentru situatii de urgenta/2023

Etichete:
40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 08:37

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața

Un ieşean pasionat de indoor cycling, Robert Dalas, îşi propune să mobilizeze comunitatea regională pentru a pedala împreună echivalentul...

40.000 de km, de pedalat, într-o singură zi. Robert Dalas în direct la Bună Dimineața
România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Emisiuni vineri, 21 februarie 2025, 07:43

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a dat asigurări joi că nu există riscul ca România să ajungă din nou în sfera de influență a...

România și „pacea” din Ucraina. IMPERATIV cu Maria Nedelcu (21.02.2025)
Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 10:03

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași

Omul care aduce vestea. Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia ne invită la o discuție sinceră...

Cum rezolvăm probleme în cuplu? Psihoterapeuții Dana Galupa și Marian Gabriel Irimia în direct la Radio Iași
Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:42

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, la Iași, nu demult, în incinta Casei cu Absidă „Laurențiu Ulici” (str. Grigore Ureche, Nr. 7) au fost lansate patru...

Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 09:34

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Asociația ROR organizează un eveniment special dedicat iubirii, găzduit de Muzeul Mitropolitan din Iași,...

Despre IUBIRE, ediția a VII-a. Roaxana Oana Rotaru în direct la Radio Iași
Emisiuni joi, 20 februarie 2025, 08:50

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.

De-ale noastre”, rubrică nouă în programele Radio România Iași! Etnologul Adina Hulubaș se va auzi în fiecare marți și joi în Bună...

„De-ale noastre” (20 februarie 2025) – Sora Soarelui, Luna.
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 17:32

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”

Statele Unite ale Americii este principalul partener comercial al Uniunii Europene, comerțul total cu bunuri și servicii depășind 1,5 trilioane...

#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”
Emisiuni miercuri, 19 februarie 2025, 14:04

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați ascultători, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la trei evenimente de înaltă ținută, manifestări culturale...

Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN