In memoriam Vasile ILUCĂ – Matinal agrar (26.02.2017)
Publicat de petronelamihai, 25 februarie 2017, 17:11
”Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes” – Albert Einstein
La Radio Iași, în emisiunea pentru sate, de-a lungul timpului, au vorbit numeroși oameni valoroși. Pe unii, îi așteptăm să revină în fața microfonului – sunt în viață și le dorim multă sănătate. Pe alții, din păcate, îi putem audia doar dacă apelăm la Fonoteca Radio Iași. Între cei trecuți în veșnicie s-a înscris, de doar câteva zile, bunul nostru prieten, scriitorul și pictorul Vasile Ilucă.
Vasile Ilucă s-a născut la 3 octombrie 1936, în comuna Pomârla, judeţul Botoşani. A absolvit şcoala elementară în localitatea natală, iar cursul mediu la Liceul „Ghica Vodă” din Dorohoi. După absolvirea Şcolii Sanitare Postliceale, a lucrat în domeniul sănătății publice, timp de 35 de ani. În 1974, a absolvit Şcoala de Arte Iaşi, specialitatea pictură.
A scris proză și a publicat peste 33 de volume, majoritatea despre Iaşi şi împrejurimi (”Iașii lui Eminescu”, ”Iașii dealurilor albastre”, ”Hoinar în jurul Iașului”, ”Iași-istorie și spirit”, ”Ce nu știm despre Iași”, ”Prin Iaşii din suflet”, ”În ruga de ceară”, ”Eşti ieşean, vere?” sunt doar cateva titluri), iar în prezent lucra la „Monografia satului Vlădiceni” din comuna Tomeşti, judeţul Iaşi.
A ilustrat grafic volume de proză publicate de Constantin Ostap. A realizat o serie de picturi care au fost expuse la Casa Pogor din Iași, sub titlul „Athosul văzut din cer”, dar şi alte expoziţii de pictură, în ţară şi străinătate.
Timp de 25 de ani, a fost preşedintele Cenaclului de arte plastice „Theodor Pallady” din Iaşi. A fost membru de onoare al Fundaţiei „Ştefan Luchian” din Botoşani.
(scriitorul și pictorul Vasile ILUCĂ)
La Radio Iaşi, scriitorul Vasile Ilucă a realizat serialele: „Prin Iaşii din suflet” şi „Ţăranii lui Ilucă” – am fost onorată să îi propun aceste colaborări și consider că a fost un câștig cultural faptul că le-a acceptat – fără plată, ci doar cu răsplata de a trăi bucuria că au fost transmise public informații și date mai puțin (sau chiar deloc) știute despre locuri importante din Iași și despre personalități care au marcat viața cetății.
…
Din 1954, Vasile Ilucă a venit la Iași. Dorea să cucerească Iașiul, dar…până la urmă, Iașiul l-a cucerit, definitiv – așa după cum mărturisea chiar domnia sa, în prima rubrică ”Țăranii lui Ilucă”, difuzată la Radio Iași, duminică, 12 februarie 2012. Subiect al acelei prime rubrici a fost chiar … omul provenit din vestitul sat botoșănean Pomârla : Vasile Ilucă.
Vasile Ilucă a iubit orașul Iași și dealurile albastre care îl înconjoară. A iubit arta (literatura, muzica, pictura), dar a iubit cu toată ființa sa țăranii, satul românesc.
Din Fonoteca Radio Iași, mai jos, o secvență sonoră selectată din emisiunea ”Satul românesc”, în care vorbeam împreună cu domnul Vasile Ilucă despre țăranul român și despre … învățăturile mamei din sat către pruncul său:
Marți, 21 februarie 2017, scriitorul și pictorul Vasile Ilucă a fost condus pe ultimul său drum și a fost înmormântat în cimitirul Galata din Iași.
Îi mulțumim pentru toate comorile de suflet pe care ni le-a lăsat și rămânem cu amintirea unei personalități culturale aparte, cu imaginea unui om de calitate, bun și iubitor – care a demonstrat, prin arta sa, faptul că iubirea nu poate fi înlocuită cu nimic, dar ea înlocuieşte și luminează totul – chiar poate întări și înveșnici lumina unui suflet omenesc, aparent firav și trecător.
Duminică, 26 februarie 2017, în emisiunea Matinal agrar-glasul pământului (difuzare, între orele 6.03-8.00), vom prezenta un omagiu adus scriitorului și pictorului Vasile Ilucă.
Redactor, Petronela Cotea Mihai