Ascultă Radio România Iași Live

#InfoEconomic: la Iași, 24 – 25 octombrie, forum economic trilateral. Paul Butnariu, președinte CCII: promovăm Iașiul ”ca un posibil hub economic și strategic și de logistică pentru viitoarea colaborare și reconstrucție masivă a Ucrainei”

#InfoEconomic: la Iași, 24 – 25 octombrie, forum economic trilateral. Paul Butnariu, președinte CCII: promovăm Iașiul ”ca un posibil hub economic și strategic și de logistică pentru viitoarea colaborare și reconstrucție masivă a Ucrainei”

Publicat de hdaraban, 8 octombrie 2024, 23:59 / actualizat: 11 octombrie 2024, 20:05

În perioada 24-25 octombrie, la Iași, urmează să se desfășoare Forumul Economic Trilateral pentru afaceri si reconstrucție în Ucraina. Organizatorul principal este  Camera de Comerț și Industrie Iași (CCII).

Sunt prevăzute întâlniri pentru punerea la punct a unor relații de colaborare, ținând cont de faptul că sunt invitați exponenți ai comunității de afaceri, antreprenori, manageri si investitori din diverse domenii de activitate.

Paul Butnariu, președintele CCII, în interviul acordat lui Horia Daraban, a vorbit și despre una din temele întâlnirilor: Iași – Hub regional strategic România – Republica Moldova – Ucraina.

El a explicat că se încearcă promovarea atuurilor pe care le are orașul: sursa umană bine pregătiră, capacitatea de a surmonta diferențele față de alte centre urbane în ceea ce privește infrastructura de transport, dar și poziționarea geografică, la frontiera estică a Uniunii Europene.


Horia Daraban: Putem găsi justificări pentru organizarea la Iași a Forumului Economic, cu invitați din Ucraina și din Republica Moldova?…

Paul Butnariu: Și din România și din Polonia și din corpul diplomatic aflat în misiune la București. Sigur că da, necesitatea unui astfel de forum a fost discutată de către noi încă din primăvară, pentru că, sigur, războiul este război, însă oamenii din Ucraina au nevoie să-și trăiască viața, au nevoie de produse și servicii, au nevoie de tot ceea ce înseamnă existența în condițiile de război, dar și în perspectiva, a ceea ce înseamnă, sperăm, viitoarea reconstrucție a Ucrainei. În toată această gândire a intervenit și colaborarea cu camerele de comerț și co-organizatori, Asociația Investitori Români, Ambasada României la Chișinău; deci, colaborarea cu Republica Moldova, tocmai Republica Moldova implicându-se, prin expertiza și prin tot ceea ce înseamnă conexiunile pe care le au dânșii între Ucraina și România.

Horia Daraban: Putem puncta informații legate de participare? Ați spus dumneavoastră, corp diplomatic, reprezentanți ai camerelor de comerț?

Paul Butnariu: Sigur că da, avem deja confirmări de la Kiev, din partea Camerei de Comerț, avem confirmări de la Cernăuți, avem confirmări de la Vinița, de la Odesa și așteptăm deja regiunea Zacarpația. Din Republica Moldova, avem confirmări din partea ministrului energiei și a viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul agriculturii, de asemenea, directori de organisme, autorități ale statului.

Oameni de afaceri, în primul rând, avem chiar ca speakeri top management din domeniul energiei, din domeniul tehnologiilor inovative, de la Microsoft, de la Motorola. Deci o sumă întreagă de confirmări, atât din partea guvernamentală, din administrația publică, inclusiv locală și centrală, cât și mai ales din partea mediului de afaceri.

Horia Daraban: În introducerea dialogului nostru am făcut referire la hub regional strategic, bineînțeles, cu trimitere la Iași și, în acest cadru, ce poate oferi orașul nostru?

Paul Butnariu: Foarte multe. Acesta este al doilea palier pe care ni l-am propus, acela de a promova atuurile și avantajele Iașiului ca un posibil hub  economic și strategic și de logistică pentru viitoarea colaborare și reconstrucție masivă a Ucrainei. Iașiul are de oferit, în primul rând, ceea ce înseamnă inteligența ieșenilor, inteligența noastră în atrage investitori, chiar în condițiile în care nu avem o dotare de infrastructură. Dar sperăm, odată cu finalizare A7 și începere a autostrăzii A8, și Iașiul să vină rândul orașelor europene, ținând cont că este cel mai mare oraș european de la estul graniței Uniunii Europene, ținând cont că, dacă vrem așa, este cel mai apropiat mare oraș estic european de front. Practic, de la noi până în vestul Odesei sunt vreo 350km, e mai aproape frontul de noi decât Bucureștiul, dacă e să fim strict măsurabili; plus de asta, zonele în care se poate investi: parcuri industriale, nod intermodal de infrastructură și de transport.

Iașiul are această capacitate și, de asemenea, are facilități a ceea ce înseamnă deplasare transfrontalieră. Suntem unul din cele patru puncte de România cu cale ferată abordabilă pe ecartament normal, european, și pe ecartament, să spunem, ucrainean.

Horia Daraban: Dincolo de problema legată de infrastructură, și dumneavoastră ați făcut această trimitere la cele două autostrăzi aflate în proiectare și în construcție, A7, A8, care sunt provocările, care sunt problemele pe care le întâmpină Iașiul în a atinge acest deziderat, de hub regional și cu amprentă strategică?

Paul Butnariu: În primul rând, problemele de infrastructură. Vrem, nu vrem, astea sunt dominante, pentru că, în rest, fără falsă modestie, Iașiul a arătat că, în condițiile lipsei de infrastructură, suntem al cincilea al șaselea județ ca și produs intern brut în economia României. Asta, în condițiile în care concurăm cu Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova. Astea sunt și Iașiul este arături. Deci, din această perspectivă, suntem convinși că antreprenorii, mediul de afaceri, împreună cu mediul academic și universitar, cu toții, avem capacitatea de a fructifica această oportunitate. Este un război, e adevărat, dramatic, cu victime, dar în orice situație de acest fel apar și oportunități. Ei bine, această oportunitate trebuie fructificată prin presiunile pe care trebuie să le facem asupra tuturor celor care au datoria de a finaliza aceste proiecte de infrastructură. Și nu mă refer aici doar la infrastructura grea, rutieră.

Iașiul este în postura în care nu poate trece Carpații cu garnitură de tren mai mare de 1.000 de tone, în timp ce pe celelalte linii transcarpatice se trece cu 2500 de tone. Iașiul este singurul mare oraș din România care nu are în perspectivă racordarea la o linie energetică de 400 de kilovolți. Ori, toate acestea trebuie puse pe tapet și evident că Iașiul trebuie să beneficieze de această, să spunem, oportunitate, care nu este doar pentru Iași, ca simplu municipiu, capitală de județ sau cel mai mare județ din România, este o oportunitate pentru regiunea de Nord-Est și este o oportunitate pentru România. Guvernul trebuie să  înțeleagă că investițiile în zona noastră de nord-est vor fi multiplicabile de foarte multe ori, datorită oportunităților pe care le vor oferi viitoarea reconstrucție, dar și afacerile curente cu ceea ce înseamnă această piață foarte mare a Ucrainei. Să nu uităm, la ora asta, Ucraina nu mai are nicio legătură spre est, toate sunt rupte, toate sunt blocate și atunci au nevoie, oamenii ăștia trebuie să vină, dar pe unde să vină, doar prin Polonia, nu e normal. Atunci noi trebuie să luptăm pentru a ne promova, că nu avem încă o autostradă, ne vom descurca un an, doi, în limita posibilităților.

Horia Daraban: Referitor la Forumul Economic de la Iași, sunt trei mari teme de discuție: energie și tehnologii inovative, logistică și infrastructură, nu în ultimul rând, construcții și refacere urbană. De ce aceste trei teme? Ele vin cu siguranță în întâmpinarea unor realități, unor tendințe, unor proiecte, inițiative.

Paul Butnariu: Așa este. Urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu șefii misiunilor economice de la ambasada din Ucraina și din Republica Moldova, ni s-au conturat ceea ce există ca mari probleme la ora actuală și în viitor. Evident, pentru Ucraina, în primul și în primul rând, cea mai mare și mai gravă problema este alimentarea cu energie, faptul că li s-a distrus nu doar liniile de înaltă tensiune, ci s-au distrus și ceea ce înseamnă producători de energie, centrale de toate felurile. Deci, odată energia este subiectul principal și, alături de energie, am pus tehnologii inovative, pentru că noi considerăm că la Iași este un pol, nu doar românesc, este un pol european de dezvoltare inovativă și acestea sunt argumentabile, pentru că avem la Iași singurul institut de inventică din România. Avem, la Iași, Institutul  de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni”, care este cel mai performant institut științific al Academiei Române, avem mediul universitar, studenți, start-up-uri.

Al  doilea panel se referă la infrastructură și logistică; infrastructură, cred că nu mai e nevoie să revenim asupra subiectului; logistică, pentru că toate aceste viitoare proiecte trebuie să se bazeze pe o dezvoltare de spații care să permită asocierea, care să permită depozitarea, care să permită tranzitarea produselor și a tuturor celor necesare. Logistica este viitorul domeniu care se va dezvolta la Iași, după dezvoltarea birourilor clasa A, care a oferit oportunitatea pentru domeniile IT și pentru industriilor creative. Următorul domeniu în care noi zicem că se va dezvolta Iașul foarte mult este logistica. De ce? Pentru că la ora asta Iașul are de patru-cinci ori mai puține spații logistice decât are Clujul sau Timișoara. Și este evident că dezvoltarea Iașiului va fi conexă, să spunem, un pic în urmă față de Cluj, Timișoara, dar va fi. Al treilea panel se referă la construcții și la refacere urbană și aici nu cred că e nevoie să argumentăm care este necesitatea: orașe întregi distruse, orașe puse la pământ de niște oameni nebuni. Prin refacerea urbană, practic, vrem să și promovăm exemple de bună practică din județul nostru, a ceea ce înseamnă dezvoltările imobiliare, nu cele haotice pe care le știm cu toții, ci acelea bine făcute din zona Palas, în zona fostelor platforme industriale ș.a.m.d.

Horia Daraban: Până la urmă, care este mesajul pe care vreți să îl transmiteți prin Forumul Economic Trilateral pentru Afaceri?

Paul Butnariu: Că Iașiul are capacitatea de a deveni un hub de acest fel, că Iașiul are conexiunile, expertiza și posibilitățile necesare, precum și inteligența, ceea ce înseamnă, toți cei care participă la fenomenul socio-economic, de a crea și de a construi aceste legături cu sprijinul, sigur, al autorităților și, pe de altă parte, să promovăm business-ul propriu-zis între firme. De aceea, apelul nostru este de a participa cât mai multe firme la forum. Participarea este liberă, gratuită, pe întreaga zi de vineri, 25 octombrie, cu sesiune de ”business to business” și ”„business to government”, pentru a încuraja relațiile între firme. Să fim foarte onești să spunem că până acum relațiile noastre directe și personale cu firme din Ucraina au fost destul de reci și destul de diminuate. Este momentul să trecem peste prejudecăți, este momentul să vedem că Iașiul prezintă oportunități alături de întreaga regiune de Nord-Est.

Apropo, de aceea sunt evitați președinți de consilii județene din Botoșani, din Iași, din Vaslui. Deci, din această perspectivă, vrem ca să poziționăm Iașiul pe harta viitoarelor orașe care vor beneficia de ceea ce înseamnă investițiile pentru a crea o bază acoperită de umbrela NATO și pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor în, sperăm, viitorii membri ai Uniunii Europene, Republica Moldova și Ucraina.

Varianta audio a interviului:

Etichete:
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:48

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.

A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:13

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:42

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava In căutarea poeților contemporani, de Ziua Culturii Naționale ON AIR, astăzi, de Ziua...

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:39

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...

Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan