#InfoEconomic: Magda Ungureanu, antreprenoare cu atelier de recondiționare a mobilei: ”în zona de manufactură, inteligența artificială nu și-a găsit deocamdată locul. Este nevoie de mâna pricepută a omului”

Publicat de hdaraban, 3 aprilie 2025, 16:40
Antreprenoriatul înseamnă efort susținut, dedicare, bani și timp, puterea de a nu renunța când te întâlnești cu provocări, dar înainte de toate, o idee de afaceri care, odată pusă în aplicare, să răspundă nevoilor comunității.
Sub acest deziderat este și povestea antreprenorială a unei ieșence, Magda Ungureanu. De aproape opt ani, ea are un atelier de recondiționare a mobilei. Totul a pornit în balconul apartamentului, unde și-a înnoit câteva piese pe care nu dorea să le arunce, asta, după ce vizitase mai multe magazine de profil, fără să găsească ceva pe măsura gusturilor și necesității.
Îndemânarea și plăcerea de a lucra manual au făcut-o pe Magda să meargă mai departe. De altfel, ea consideră că tocmai mâna pricepută a omului dă valoare produsului finit și oferă satisfacție clientului.
În interviul de la #InfoEconomic ea vorbește despre provocări, care sunt legate în special de legislație, dar și de găsirea unor oameni pricepuți. Nu în ultimul rând, oferă și câteva sfaturi. Unul dintre ele: ”nu cheltui bani pe ce nu ai absolută nevoie și străduiește-te tot timpul să reinvestești banii pe care îi câștigi”.
Horia Daraban: Ideea de afacere pleacă de la o experiență personală?
Magda Ungureanu: Mai degrabă a plecat de la o nevoie personală, dar și de la plăcerea lucrului de mână. De mic copil, mi-a plăcut să vopsesc, să cos, să meșteresc câte ceva pe acasă. Am moștenit acest lucru și de la tata, de la părinții mei, amândoi, în general, care sunt oameni de la țară, oameni simpli de la munte, de fapt, muncitori și cărora le place lucrul de mână. Iar, apoi nevoia despre care vă spuneam a fost că aveam mobilier vechi în casă și îmi doream să aibă, așa, un suflu nou, mai modern. Însă, ce am găsit în magazinele noi de profil, magazinele cu produse noi, ori era prea scump și nu eram sigură dacă calitatea se reflectă în acel preț mare, ori nu era pe placul meu și presupunea ca eu să fac multe drumuri prin magazin, adică să consum timp să caut produsul pe care nu știam sigur dacă îl găsesc, produsul potrivit pentru mine.
Și atunci m-am uitat mai mult la piesele de mobilier pe care le aveam deja, piese de mobilier calitative, pentru că erau produse în vremea anilor `60 -`70, piese din lemn masiv, foarte rezistente și atunci am zis ”hai să încerc!” Și de acolo a început, însă, cel mai mult m-a atras partea de croit și cusut, așa că m-am dus ușor, ușor pe partea de tapițerie și acolo suntem și în ziua de astăzi. Am început să lucrez acasă, în balconul apartamentului, și apoi într-un garaj cu o mașină de cusut simplă, o mașină casnică.
Horia Daraban: Din balcon, din garaj, acum, câți angajați, cu un portofoliu extins?
Magda Ungureanu: Da, acum suntem patru oameni în echipă, am avut și șase, dar toate schimbările astea economice, schimbările astea care nu ne aduc prea multă liniște pe partea de pace, cumva, au mai scăzut lucrurile și au venit cu altfel de provocări. Dar, da, suntem o echipă cu care lucrez, lucrăm atât cu persoane fizice, cât și cu hoteluri, restaurante, sedii de firme. De exemplu, am avut anul trecut un calup destul de mare de mobilier de recondiționat de la o firmă de IT, firmă de IT destul de mare din Iași. Adică, până și ei au ajuns la concluzia că recondiționarea îți economisește bani, timp și alte resurse care ar fi folosite în producția de mobilier nou.
Și apoi vine întrebarea cea mare: ce faci cu mobilierul vechi, unde-l arunci? Nu este ceva ce poți arunca simplu la gunoi, la tomberon și nu este ceva care se poate recicla ușor și atunci noi mai facem treaba asta: le recuperăm noi ca și materiale sau chiar îl recondiționăm și apoi îl valorificăm la un preț foarte mic, pentru că sunt multe situații în care oamenii chiar nu-și permit o canapea nouă și poate nu-și permit nici să recondiționeze dacă au ceva vechi. Și atunci există și varianta asta în care noi valorificăm aceste canapele și le punem la un preț foarte mic, în care ne recuperăm materialele și foarte puțin din manoperă.
Horia Daraban: Ați spus dumneavoastră că sunt oameni care vin pentru a-și recondiționa piese de mobilier, dar și companii și, dacă e să ne referim la ceea ce înnoiți, piesele aduse spre recondiționare, aceste piese vin și cu povești ale proprietarilor sau acest demers se rezumă la ideea de utilitate?
Magda Ungureanu: Să știți că am avut clienți care au venit cu piese moștenit de la bunici, de la părinți sau au cumpărat o casă mai veche în care, bineînțeles, era mobilierul vechi și n-au vrut să-l arunce, au văzut potențialul lui, i-au văzut strălucirea de altădată și au vrut să i-o redea și atunci l-au adus la noi. Apropo de adus mobilierul, noi oferim și serviciile de transport, adică, tu ca și client, doar ne deschizi ușa, îți alegi materialul care îți place, ne spui preferințele și nevoile tale și noi ne ocupăm de tot.
Horia Daraban: Dorința clienților se întâlnește cu recomandările dumneavoastră sau totul rămâne la latitudinea celor cu care aveți înțelegerea contractuală?
Magda Ungureanu: Da, bineînțeles că astea două este de preferat să se întâlnească undeva la mijloc și noi ne spunem părerea și clienții spun preferințele, pentru că, până la urmă, ei locuiesc în acea casă și ei folosesc acele obiecte și cel mai important este ca lor să le placă. Atunci, de foarte multe ori, noi le spunem clienților pe parcursul lucrării ”vă trimitem poze, video-uri, dar ușa atelierului este tot timpul deschisă”, adică, clientul poate veni oricând să vadă în ce stadiu se află lucrarea lui și poate să completeze sau să modifice anumite lucruri. Asta facem și în producția de comandă. Avem și partea aceasta. Am avut clienți care și-au dorit o canapea, de exemplu, pe spațiul lor și nu găseau o canapea pe dimensiuni standard care să li se potrivească și atunci își doresc o canapea personalizată pe spațiul lor.
Și în special, în aceste cazuri, clienții pot veni oricând pe parcursul procesului de producție să vadă în ce stadiu suntem, ce materiale folosim acolo, în structură, și așa mai departe.
Horia Daraban: Deci de la recondiționarea mobilei, proiectul s-a dezvoltat, a căpătat amploare…
Magda Ungureanu: Da, și noi suntem deschiși tot timpul la sugestiile clienților, la cererile lor, dar o facem la o scară foarte mică și foarte personalizată.
Horia Daraban: Afirmația își păstrează, valabilitatea? Mă refer la formularea că ideea de afaceri trebuie să răspundă nevoilor comunității.
Magda Ungureanu: Da, dacă nu rezolvă o nevoie, atunci ce faci, că piața e plină de produse, e plină de firme care prestează tot felul de servicii, dar dacă nu rezolvi niște nevoi reale, atunci faci comerț, mai bine.
Horia Daraban: Afacerea dumneavoastră și-are începuturile în anul?
Magda Ungureanu: Începutul a fost prin 2017.
Horia Daraban: În toată această perioadă, care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat dumneavoastră pe acest drum antreprenorial?
Magda Ungureanu: Da, cele mai mari pot fi cele care includ modificările astea legislative, pe partea fiscală, pentru o firmă mică, pentru un atelier local cu puțini angajați, este destul de dificil să faci față tuturor schimbărilor. Apoi mai este partea cu mâna de lucru; este o activitate în care oamenii pe care îi angajezi trebuie să aibă foarte bine și foarte solidă treaba asta, conștiința lucrului bine făcut.
Horia Daraban: Are românul această conștiință?
Magda Ungureanu: Cred că da, doar că viteza în care ne aflăm, în care trăim cu toții, viteza ne strică un pic echilibrul acesta. Eu sunt norocoasă să am niște angajați care sunt foarte atenți la partea asta. Asta nu înseamnă că sunt tot timpul perfecți, că nimeni nu este perfect, dar ne îmbunătățim tot timpul și avem tot timpul ochiul critic. Și pe partea aceasta, acceptăm sugestiile clienților, dar este un pic dificil să găsești oameni care să fie foarte atenți la treaba asta. Detaliile fine și mici, într-adevăr, fac diferența.
Horia Daraban: Care sunt planurile în ceea ce privește viitorul atelierului de recondiționare a mobilei de la Iași? Există planuri de dezvoltare?
Magda Ungureanu: Da, bineînțeles că ne dorim puțin să ne dezvoltăm, însă nu ne dorim să creștem foarte mult ca și volum, decât în condițiile în care, bineînțeles, găsim să completăm echipa cu oameni potriviți. Dar sunt de principiul acesta că, în momentul în care te extinzi foarte mult, este riscul mare să pierzi din vedere tocmai detaliile de care spuneam, detaliile foarte importante. Și pierzi esența și ideea acestui business.
Horia Daraban: E diferită antreprenoriatul acesta de manufactură comparându-l cu ceea ce se întâmplă în zilele noastre, cu explozia digitală, în zona IT?
Magda Ungureanu: Da, în primul rând, în zona asta de manufactură, inteligența asta artificială și tot ce se întâmplă pe partea asta nu prea au loc momentan. Adică, este nevoie de mâna omului, mâna pricepută a omului. Pentru că, de exemplu, la marile firme producătoare de mașini de lux, de exemplu, tapițeriile de mașini, acele cusături le fac manual, tocmai pentru că vor amprenta mâinii omului, care nu poate fi înlocuită de nimic. Iar în manufactura asta personalizată, adică fiecare lucrare este diferită de cealaltă, nu poți automatiza, robotiza ceva, pentru că fiecare lucrare este personalizată și are nevoie de acel touch (atingere), cum se spune.
Horia Daraban: Apropo de această atingere a omului asupra lucrului realizat, care sunt reacțiile clienților dumneavoastră? Cu siguranță este vorba și despre o bucurie de a vedea un lucru vechi, înnoit și care își continuă, hai să zicem așa, destinul alături de familie.
Magda Ungureanu: Da, își continuă povestea. Da, într-adevăr, cei mai mulți clienți au reacții de genul ”asta e canapeaua mea? Asta e canapea nouă!”, adică își schimbă foarte multe aspectul și, în special, în cazurile în care schimbăm tot, în afară de structură. Sunt foarte multe cazuri în care înlocuim burete de șezut, chingi, arcuri, tot ce este pe acolo, astfel încât păstrăm structura. Facem economie pe partea asta de resurse ce s-ar folosi în producția unei structuri noi și venim cu alte materiale care sunt de fapt niște consumabile la mobilierul tapițat, adică buretele și tapițeria. O dată la nu știu câți ani, 10, 12, 15 ani, trebuie schimbată, trebuie reînnoită, însă structura poate rezista câteva vieți, dacă e bine făcută. Și atunci clienții, da, ne spun ”doamne, asta e o canapea nouă!” În ultima vreme, tot mai mulți clienți ne spun că se bucură că au ales varianta recondiționării, pentru că au realizat ce economii au făcut, de costuri ca și bani, dar și de timp.
În ultimii ani, în special de prin 2020 încoace, când au fost pandemia, război și așa mai departe, produsele noi s-au scumpit foarte mult. Vă dau un exemplu: recent am avut o clientă cu o canapea tip colțar destul de mare. Au căutat în magazin, înainte să vină la noi, ceva similar și a spus că era undeva 8000 – 9000 de lei, iar la noi, recondiționarea a fost 4500, cu toate materiale incluse, cu transport inclus.
Horia Daraban: Voiam să vă întreb legat de ceea ce spuneam în introducere, există o rețetă a reușită în afaceri?
Magda Ungureanu: Clar că nu este foarte important, tu, ca antreprenor, să ai capacitatea să vezi totul un ansamblu. Tot timpul este foarte dificil ca antreprenor de afacere mică să gestionezi totul, pentru că, de exemplu, colegii mei pe care îi am, se ocupă de producție, de tot ceea ce înseamnă recondiționări, iar eu trebuie să mă ocup de tot de organizare, producție, de furnizor, de achiziția de materie primă, de vânzare, de promovare, de tot. Și atunci, nu poate fi o rețetă, dar este frumos și este provocator în același timp și nu este simplu.
Horia Daraban: Poate oferiți celor care sunt la început pe calea aceasta a antreprenoriatului un sfat…
Magda Ungureanu: Da, pentru cei care vor să meargă pe direcția asta a antreprenoriatului, primul sfat pe care l-aș da și pe care l-am primit și eu la rândul meu de la alții mai experimentați a fost să nu cheltui bani pe ce nu ai absolută nevoie. De exemplu, dacă nu e absolut nevoie să-ți închiriezi un spațiu de la început, n-o face. Nu îl lua și străduiește-te tot timpul să reinvestești banii pe care îi câștigi. Este foarte simplu sau este foarte tentant să zici ”am o sumă de bani economisită, o arunc pe toată în afacerea asta și văd eu”. Apropo de asta, nu pleca la drum fără un plan cât de cât. Fă-ți un plan, așa, măcar în idei mari, principale. Vreau să fac aia și cu aia și cu aia și trebuie să fac acțiunile astea pentru a ajunge acolo și tot timpul fii deschis cu ochii și urechile în toate direcțiile, pentru că orice plan poate suferi orice modificare și poți avea și surprize și atunci să fii cumva pregătit pentru orice.
Varianta audio a interviului:
Sursa foto: Magda Ungureanu