Interviurile Radio România Iași: Octavian Istrate: Dacă nu văd persoana din fața mea ca fiind o ființă umană, ci ca pe un membru al unui anumit grup sau opresor – sau orice etichetă i-aș pune -, este mult mai ușor să fiu violent față de persoana respectivă
Publicat de Andreea Drilea, 17 aprilie 2024, 08:00 / actualizat: 17 aprilie 2024, 10:37
Octavian Istrate: Dacă nu văd persoana din fața mea ca fiind o ființă umană, ci ca pe un membru al unui anumit grup sau opresor – sau orice etichetă i-aș pune -, este mult mai ușor să fiu violent față de persoana respectivă.
Cît de frecvent te simți abandonat, abuzat, acuzat, manipulat, neapreciat, criticat, respins, folosit, păcălit sau amenințat? Dacă ești familiar cu teritoriul acesta, este bine să știi că nu sînt emoții, ci gînduri deghizate în emoții. Împiedică, în loc să faciliteze, rezolvarea problemelor. Octavian Istrate vorbește despre modelul Comunicării Nonviolente. Este trainer certificat de Nonviolent Communication din Satatele Unite ale Americii, specializat în dezvoltarea auto-empatiei, sau empatia față de sine, și comunicare nonviolentă la locul de muncă. Octavian Istrate este format, de asemenea, în Solution Focus Coaching (coaching în orientarea spre soluții) și Change Strategy (strategii pentru schimbare).
- Comunicarea nonviolentă ajută oamenii să-și găsească un numitor comun uman. Toți oamenii avem acest numitor comun. Dacă reușim să-l găsim, ne putem conecta indiferent de modul de-a ne trăi viața sau de cum vedem lucrurile. Pentru că numitorul comun transcende lucrurile astea.
- Noi sîntem învățați că puterea se folosește asupra cuiva. În engleză este „power over” – „putere asupra”. Asta înseamnă că cine e mai puternic are putere asupra celui care nu are la fel de multă putere. Și atunci, practic, sîntem în fiecare interacțiune, ori cu putere mai mică – și atunci sîntem „sub” -, ori cu putere mai mare – și atunci sîntem „peste”. Comunicarea nonviolentă propune să ne unim puterile într-un scop comun și să facem ceea ce se numește „putere împreună”. În engleză este „power with the other”.
- În comunicarea nonviolentă nu ne apucăm să căutăm soluții pînă ce nu ne-am auzit reciproc și amîndoi contăm în interacțiune.
Emisiune difuzată pe 2 aprilie 2024 la Radio România Iași
Emisiune difuzată pe 16 aprilie 2024 la Radio România Iași