Invitata ediției: Sînziana Mircea, pianista – globe-trotter prin prisma perfomanțelor muzicale, emisiunea ”Orizont Deschis” cu Horia Daraban (30.11.2014)
Publicat de hdaraban, 1 decembrie 2014, 14:45
30 noiembrie – Ziua românilor de pretutindeni, 1 decembrie – Ziua Națională a României, cele două repere se regăsesc în interviurile difuzate la emisiunea ”Orizont Deschis”. Dincolo de acestea însă, ediția realizată de Horia Daraban a oferit ascultătorilor mărturii ale celor care se află peste hotare.
Este cazul invitatei ediției, Sînziana Mircea, o tânără pianistă celebră și care studiază la cea mai puternică instituție de profil din Europa: Academia de Muzică și Dans din Köln, Germania. Faima româncei este creionată și prin prisma faptului că este cea mai tânără persoană inclusă în lista muzicienilor români difuzați de către BBC Radio 3. Mai poate fi adăugat și Premiul Special în Arte în cadrul Galei Ligii Studenților Români din Străinătate ce s-a desfășurat în ianuarie 2014.
Diaspora, în unele cazuri, poate fi tratată ca având un destin colectiv. Este cazul și celor 60 de mii de basarabani care au fost victime ale celor trei operațiuni de deportare puse la cale și efectuate de puterea sovietică în anii `40 – `50. Acum, după trecerea a zeci de ani, pulsul acestei diaspore din Kazahstan, dar și din Siberia se vrea simțit de generațiile tinere.
În acest sens, o inițiativă ce pornește de la Chișinău și care implică și oameni din România își propune conștientizarea, dar și revitalizarea sentimentului de apartenență la Basarabia, la filonul românesc al celor care au fost deportați și al urmașilor lor. Un titlu,”Expedițiile memoriei”, și un inițiator, profesorul Octavin Țîcu de la Academia de Științe a Moldovei.
Centrul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul oferă și el repere pentru cele două sărbători, 30 noiembrie – Ziua românilor de pretutindeni, 1 decembrie – Ziua Națională a României. În acest sens, Natalia Maxim a realizat un interviu amplu cu Silvana Rachieru, directorul Institutului.