Ioana Afrăsinei Budală, masterand la Univertistea Nanjing, China: “Visul meu este să aduc o bucăţică din China, acasă, în România, şi o parte din România în a doua mea familie, China”- emisiunea Orizont Deschis cu Natalia Maxim (23.11.2014)
Publicat de hdaraban, 22 noiembrie 2014, 22:03 / actualizat: 25 noiembrie 2014, 15:00
Ediţia din 23 noiembrie a emisiunii “Orizont deschis” are un invitat cu totul special – Ioana Afrăsinei Budală , masterand în China.
Urmează-ţi pasiunea! A fost impulsul pentru Ioana Afrăsinei Budală din Bacău de a cunoaşte mai bine o lume, farmecul unei culturi şi civilizaţii milenare, cum este cea a marelui stat asiatic – China.
Încă de pe băncile liceului a început să practice artele marţiale, apoi a decis să studieze de una singura limba chineză, ca mai apoi să o aprofundeze.
…În urma cu doi ani a obţinut o bursă în cadrul programului bilateral China-România pentru studii avansate în managmentul afacerilor (MBA), la renumita Universitate Nanjing, provincia Jiangsu din estul Chinei.
La Nanjing, oraşul pe care declară că il iubeşte, se nasc proiectele pentru cele doua ţări. În calitate de liant dintre România şi China, Ioana s-a implicat în stabilirea unui parteneriat între Colegiul National “Ferdinand I” din Bacău, unde a studiat, şi un liceu chinez. Această colaboarare a însemnat şi introduc erea la colegiul băcăuan a cursurilor de limbă chineză, predate de un profesor nativ.
La capitolul ”proiecte de viitor” Ioana Afrăsinei Budală îşi propune intensificarea relaţiilor comerciale şi culturale România -China, înfrăţirea între Nanjing şi Bacău prin realizarea unei platforme de integrare comercială regională, precum şi infrăţirea între programele MBA ale Universitatii din Nanjing și, respectiv, Academiei de Științe Economice din Bucureşti.
Studiul, mediul, contactul cu o țară de care se simte tot mai ataşată, o ajută pe Ioana Afrăsinei Budală, să dea un sens cât mai profund propriei vieţi, dar şi drumului profesional pe care l-a ales.
Urmăriți în “Orizont deschis” o poveste de viaţă, trăită în îndepărtata Chină şi veţi descoperi câtă energie, entuziasm, dăruire şi angajament îţi poate oferi adevarata pasiune.
Cu o anumită impresie despre România atunci când a ajuns la Iași, acum, orașul universita , a doua casă pentru Ion Meșaca. A plecat din Bălți, așa cum au făcut mulți tineri basarabeni, pentru a studia în dreapta Prutului. Stabilirea sa în orașul de pe șapte coline a însemnat parcurgerea procesului de maturizare, dar și punerea la punct a unor proiecte social – comunitare pentru tinerii de pe ambele maluri ale râului – graniță.
Ion Meșca, astăzi, vorbește cu dezinvoltură despre oportunitățile pe care le oferă România pentru adolescenții basarabeni, despre planurile sale de viitor, dar și despre transformarea interioară generată de activitățile la care a participat și care au fost inițiate de Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor – Iași.
Timp de 4 zile, până astăzi – duminică, la Roma se desfașoară cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult, cu 14 producții cinematografice. Acesta este cel mai mare festival de film românesc din Italia și are ca principal scop promovarea filmului și culturii cinematografice românești în condițiile în care este aproape inexistentă o piață de desfacere a acestor producții în Italia. Radio România este partener media. Un interviu realizat de Elena Postelnicu.