(AUDIO) Istoria și eroii săi. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitaţi: Lucian Claudiu Topor și Cristian Ploscaru
Publicat de radulipovan, 26 mai 2015, 16:45 / actualizat: 10 februarie 2016, 16:29
Dedicăm ediția de astăzi eroilor neamului, comemorați, săptămâna trecută, de Ziua Înălțării Domnului.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.
În România, care a pierdut, în prima mare conflagrație a secolului XX, aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/din 4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.
Un rol important în omagierea eroilor l-a avut Societatea ”Mormintele Eroilor Căzuți în Război” (Înființată în 1919) și transformata ulterior, în 1927, în Societatea ”Cultul Eroilor”.
Datorita acestei organizații, aflata sub Înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit ”Așezământul Național Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasă, manifestată inclusiv prin construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și placi comemorative în aproape toate localitățile țării.
Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/din 1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare.
Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative a menținut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.
După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.
La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.
Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001.
Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat Înălțarea Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român.
Vom vorbi despre eroii care au trecut testul istoriei, despre rolul eroilor și nevoia națiunilor de a avea proprii eroi, cu invitații ediției, conf. univ. dr. Lucian Claudiu Topor și conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Radu Lipovan vă invită la Ora de Istorie, începând cu ora 21:03.
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: