Iubirea pentru folclor transpusă în cântul popular cu Diana Sârbu – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 16.01.2020)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 16 ianuarie 2020, 10:20
În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții dialogăm cu tânăra interpretă de muzică populară Diana Sârbu, originară din Comuna Filipești, județul Bacău. Diana Sârbu s-a născut în sânul unei familii iubitoare de muzică populară, tradiții autentice și port popular.
A început să fie apropiată de muzica populară încă de când era copil… întâi în cadrul serbărilor școlare, apoi studiind chitara alături de grupul Mușatinii de la Palatul Copiilor din orașul Roman.
Următorul pas a constat în absolvirea cursurilor de canto popular alături de interpreta de muzică populară Zinaida Bolboceanu.
După o perioada în care munca a a avut prioritate, Diana Sârbu, alături de Orchestra Fraților Năstase din Bacău, înregistrează primele sale melodii populare… adunate într-un frumos album, compact disc intitulat Așa-i nunta pe la noi.
Diana Sârbu este absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău, apoi, între anii 2009-2013 urmează secția „Etnologie, antropologie culturală şi folclor” a Facultății de Litere din cadrul Universității din București, astăzi fiind studentă a Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău.
După alți câțiva ani de muncă asiduuă, Diana Sârbu reușește să-și îndeplinească un mare vis… și anume: de a imprima alături de maestrul dirijor Nicolae Botgros și Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău un al doilea compact disc. Acesta se intitulează Zi-i, Culiță, din vioară!… și conține 16 melodii populare, între care amintim: Am venit cu Lăutarii; Trec la deal și trec la vale; Ulița răsună, nunta trece; Strig la badea, nu se uită; Multe rabd și multe trag; Vinu-i bun din poloboc; Eu când merg în sat la joc; Bate doba măi Vasile și altele…
Invitata noastră ne povestește despre suflet și este, dragi prieteni, o fire emotivă, un om care trăiește muzica. Diana ne amintește despre primele melodii populare pe care le-a interpretat în copilăria Sa, spunându-ne că a avut și are ca model pe îndrăgita interpretă de muzică populară Mioara Velicu (n. 19 octombrie 1944 în satul Ireasca, comuna Gohor, județul Tecuci, acum județul Galați).
Diana Sârbu, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, ne vorbește despre albumul – Zi-i, Culiță, din vioară!… făcând trimitere, astfel, la maestrul Nicolae Botgros, dirijor al Orchestrei Naționale Lăutarii din Chișinău, orchestră cu care a înregistrat compact discul despre care vorbim. Diana ne spune că acest album a făcut-o cunoscută pe plan muzical, creându-i, astfel, intrarea printre interpreții de muzică populară din țară. Diana Sârbu, astăzi, ne spune – de ce se intitulează, astfel albumul?… amintindu-ne și alte melodii populare pe care le are surprinse pe acesta… accentuând, prin intermediul acestora, zestrea folclorului autentic din ținuturile Bacăului, în special, din ținuturile Moldovei… în general.
Diana Sârbu ne destăinue despre experiența unică de a înregistra cu maestrul Nicolae Botgros, dirijor al Orchestrei Naționale Lăutarii din Chișinău, amintindu-ne și despre alte proiecte pe care a reușit a le realiza, în ultima perioadă, pe tărâmul muzicii populare, cu alți specialiști, amintindu-l, aici, pe violonistul Corneliu Panaite.
Diana Sârbu, prin tot ceea ce face, este ancorată în tradiția neamului nostru, spunându-ne că deține, în colecția personală, peste o sută de costume populare specifice zonei din care-și trage rădăcinile, dar și Moldovei, în general.
La orice eveniment, invitata noastră, îmbracă un port aparte, autentic, în care e munca înaintașilor noștri, în special a străbunicii Sale.
În tot ceea ce întreprinde, Diana Sârbu o are alături pe Mama, unica ființă atentă la ținuta și vorba fetei, adeptă a cuvintelor că… „toată viața trebuie să dați locul întâiu limbii noastre strămoșești”, fapt vizibil și în discursul Dianei.
Înspre finalul convorbirii, Diana Sârbu, invitata emisiunii de astăzi, ne amintește, secvențial, câteva dintre trăirile, din ultimii ani, de pe fascinantul tărâm al muzicii populare, având, pentru dumnevaoastră, un gând de bine și frumos.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul – și sigur am făcut-o – cu invitata noastră și subiectele pe care le-am amintit… vă invităm să fiți alături de Radio Iași, un radio al sufletului dumneavoastră, în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, ascultând emisiunea Tradiții.
Text și audio: Dumitru ȘERBAN