Ascultă Radio România Iași Live

La ceas aniversar cu Etnologul Ion H. Ciubotaru – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 06.02.2020)

La ceas aniversar cu Etnologul Ion H. Ciubotaru – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 06.02.2020)

Publicat de Iuliana Bubuianu, 6 februarie 2020, 09:46

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții… relatăm de la seara muzeală „ION H. CIUBOTARU – OCTOGENAR”, manifestare care a fost organizată de către reprezentanții Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Evenimentul s-a desfășurat marți, 28 ianuarie, începând cu ora 17.00, în Sala Voievozilor din incinta Palatului Culturii.

Despre biografia și activitatea profesorului Ion H. Ciubotaru, în ediţia de astăzi a emisiunii noastre, ne vorbește prof. univ., doctor în filologie,  Antonio Patraș de la Catedra de Literatura română „Garabet Ibrăileanu” a Facultăţii de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Invitați la microfonul Radio Iași, pentru a ne contura activitatea profesională, puterea de muncă, realizările editoriale ale profesorului Ion H. Ciubotaru – îi mai mai avem pe Prea Sfințitul Petru Gherghel, istoric Dumitru Vitcu, profesor univ., dr. în filologie, Livia Cotorcea, etnograf Marcel Lutic, secretar de redacţie al Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei, publicaţie al cărui Consultant Ştiinţific este profesorul Ion H. Ciubotaru.

Pe lângă aceste voci pe care le-am amintit, apelăm la arhiva Radio Iaşi… şi de la prezentarea Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei, numărul X, din 2010, dedicat împlinirii a 70 de ani de către același profesor Ion H. Ciubotaru, difuzăm două scurte fragmente audio cu etnologii Ion Cuceu şi Virgiliu Florea, acesta din urmă stins la 7 august 2019.

În cele ce urmează domnul prof. univ., doctor în filologie,  Antonio Patraș de la Catedra de Literatura română „Garabet Ibrăileanu” a Facultăţii de Litere din cadrul Universității ieşene, cel care, concis, în prima intervenţie audio pe care o difuzăm cu Domnia Sa, ne vorbeşte despre polivalenţa personalităţii etnologului Ion H. Ciubotaru.

Reamintim, dragi prieteni, că în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții… relatăm de la seara muzeală „ION H. CIUBOTARU – OCTOGENAR”, manifestare care a fost organizată de către reprezentanții Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Evenimentul omagial s-a desfășurat marți, 28 ianuarie, începând cu ora 17.00, în Sala Voievozilor din incinta Palatului Culturii.

În ediția de astăzi, profesor universitar, doctor în filologie, Antonio Patraş, ne mai vorbeşte despre activitatea de cercetător a profesorului Ion H. Ciubotaru, amintind volumele la care Domnia Sa a trudit ani în șir şi ni le-a oferit, nouă, tuturor, spre lectură.

Profesorul Antonio Patraş conturează portretul cercetătorului Ion H. Ciubotaru, cu accent pe metoda de lucru reflectată în lucrările Domniei Sale… ajungând la concluzia că sărbătoritul zilei constituie un model viu de profesor care încă rodeşte.

Aproape de finalul ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, oferim cuvântul și sărbătoritului zilei Ion H. Ciubotaru, cel care-și îndreaptă gândurile de mulțumire, atât față de cei prezenți în sală, cât și fată de cei care și-au rupt din timpul liber și au trimis mesajele pline de lumină și căldură.

Dragi prieteni, ziua domnului profesor a fost sărbătorită și de cei care sunt plecați departe de casă și care au ținut să trimită un mesaj profund Domniei Sale fără a trece această zi minunată în care ei să nu-și arate gândul cel bun, dragostea față de omul și profesorul Ion H. Ciubotaru… și-i amintim postând, mai jos, urările: Petru Vicol și Varavara Buzilă de la Chișinău; Sanda Golopenția și Constantin Eretescu din Statele Unite ale Americii; Iordan Datcu din capitală; Ion Taloș din Köln, Germania:

Aprecierile Dumneavoastră sunt pentru noi adevărate repere în cunoașterea culturii tradiționale a românilor.

Stimate Domnule Profesor Ion H. Ciubotaru, în acest an aniversar, când se împlinesc și

50 de ani de când ați întemeiat Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei, Vă dorim multă sănătate, puteri și inspirație pentru noi proiecte științifice de importanță majoră pentru etnologia românească. Să rămâneți în continuare un model de exigență, profesionalism și onestitate în studiul

moștenirii noastre tradiționale, fiind admirat de specialiști și de publicul larg de pe ambele maluri ale Prutului”.

Cu respect și considerație,

Director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Chișinău/Petru VICOL

„Onorate domnule profesor Ion H. Ciubotaru, permiteți-ne să considerăm această sărbătoare și a noastră, pentru că ținem foarte mult la D-Voastră.

Sunteți profesorul meu, chiar dacă nu am figurat în listele studenților ce v-au audiat cursurilor. Sigur, mi-am dorit mult de tot să fiu ori de câte ori aveam de rezolvat probleme dificile, inerente unui cercetător venit din Basarabia. V-am perceput întotdeauna ca Profesorul de la care am mereu ce învăța. Studiam toate lucrările despre cultura tradițională românească care puteau fi găsite la noi, dar, întâi de toate, urmăream ideea cunoașterii realităților culturale din Moldova văzută de-a întregul. Lucrările scrise sau coordonate de D-Voastră m-au ajutat să cunosc aceste realități, odată cu cele mai adecvate mijloace de valorificare științifică a bogăției culturale românești”, etnolog Varvara Buzilă, Chișinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

„Dragul nostru Ion H. Ciubotaru, ne-a fost dat să ne întâlnim târziu în bucuria caldă a colaborării la minunatul «Anuar al Muzeului de Etnografie a Moldovei» și a lecturii marilor serii de volume dedicate culturii populare și unuia din cercetătorii ei de elită, Petru Caraman, pe care vi le datorăm.

De atunci, aici peste Ocean, gândul nostru îi însoțește credincios pe prietenii noștri ieșeni, Ion și Silvia Ciubotaru care, fiecare și împreună, reprezentați instituții inspirate ale culturii noastre.

În ziua aceasta de 28 ianuarie 2020, dincolo de Ocean ne alăturăm sărbătoririi neobositului Ion H. Ciubotaru, multiplu autorctitor și îndrumător, căruia îi urăm să continue timp de mulți ani de acum înainte o operă majoră, esențială pentru România.

Vom fi alături de Dumneavoastră în Sala Voievozilor spre a rosti împreună: LA MULȚI ANI BUNI, CU DRAG URAȚI, PRIETENE ION H. CIUBOTARU”!

Sanda GOLOPENȚIA/SUA, 23 ianuarie 2020

„Peste câteva zile Ion H. Ciubotaru, unul din cei mai străluciți cercetători ai culturii populare românești împlinește vârsta de 80 de ani.
Este un prilej de a-l sărbători pentru opera științifică pe care a produs-o, lucrări fundamentale în domeniul folcloristicii și studii comparatiste fără egal.
Ion H. Ciubotaru reprezintă un model și un ideal spre care vor aspira generațiile viitoare. Să-l privim cu respect și cu afecțiune, urându-i putere de muncă și noi opere științifice”.

Constantin ERETESCU/SUA, 24 ianuarie 2020

Stimate domnule Ion H. Ciubotaru,

„Aniversarea ta îmi oferă prilejul să-mi reafirm convingerea că printr-o serie de lucrări, precum Şomuzul Mare, trilogia Catolicii din Moldova, apoi Ouăle de Paşti la români şi Obiceiuri funebre din Moldova în context naţional, prin tipărirea «Caietelor Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei”, prin monografia Petru Caraman. Destinul cărturarului şi prin editarea întregii opere a acestui mare etnolog şi comparatist, în fine, prin activitatea ta la catedră şi prin calitatea de consultant ştiinţific al «Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei», te-ai afirmat şi te afirmi ca un veritabil om de ştiinţă, cunoscut şi recunoscut.

Îţi urez mulţi ani cu sănătate! Adresez aceeaşi urare şi distinsei doamne Silvia Ciubotaru”.

Iordan DATCU/București, 24 ianuarie 2020

„La Mulți Ani, cu sănătate și cu putere de muncă, mult stimate, dragă domnule profesor Ion H. Ciubotaru!

Aniversarea Domniei-Voastre la 80 de ani îmi prilejuiește bucurie și frumoase amintiri. Înainte de vizita pe care am efectuat-o cu colegi clujeni în anul 1976, capitala Moldovei era orașul lui Eminescu și Creangă, al «Convorbirilor literare» și al «Vieții Românești», al lui A. D. Xenopol și Alexandru Philippide. Li s-au adăugat atunci două profiluri noi: al lui Petru Caraman, al lui Ion H. Ciubotaru și al tinerei Arhive de Folclor a Moldovei și Bucovinei, care a crescut și a devenit, în domeniul nostru de specialitate, una dintre instituțiile de frunte ale țării.

De atunci am început să beneficiem cu toții de acea avuție adunată cu sârg de Domnia-Voastră și de colaboratorii moldoveni. Ea v-a adus un loc important între marii întemeietori George Breazu, Constantin Brăiloiu, Ion Mușlea. Cine n-ar fi bucuros să fie așezat în galeria unor asemenea oameni?

Dar munca Dvs. în domeniul organizatoric, Arhiva și cele 10 volume ale «Caietelor Arhivei», nu v-au împiedicat să realizați opere personale fundamentale, de la cercetări de teren, la studiile despre teme ale folclorului moldovenesc în context național și la editarea giganticei opere a lui Petru Caraman.

Primiți, Vă rog, la acest moment aniversar, recunoștința mea și a colegilor de breaslă pentru munca și devotamentul Domniei-Voastre față de disciplina dragă nouă tuturor.

Fie ca puterile să vă însoțească încă ani mulți și să vă permită noi realizări, demne de cele anterioare. Încă o dată LA MULȚI ANI!”

Ion TALOȘ/Köln – Germania, 26 ianuarie 2020

Aproape de finalul emisiunii, Domnul profesor Ion H. Ciubotaru expune, pe scurt, atât viața Domniei Sale, cât și a Savantului Petru Caraman de a cărui operă s-a ocupat, două lumi care se întrepătrund și prin muncă asiduă au scos la iveală pagini de etnologie unice în lume, încât dacă ar fi traduse în limbile și culturile prin care a făcut cercetări savantul Petru Caraman și receptorii acelor spații ar fi uimiți de valoare culturală pe care o vor descoperi.

Suntem mândri că avem în țara noastră un OM ca profesorul Ion H. Ciubotaru.

Îi mulţumim pentru tot ceea ce a ctitorit pe ogorul culturii populare… transmiţându-i, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, multă sănătate, putere și inspirație pentru a duce la îndeplinire proiectele începute, pentru că… după cum aţi putut constata din cele spuse de către invitaţii ediţiei de astăzi, profesorul Ciubotaru are încă pe masa de lucru multe și inedite teme, pe care le aşteptăm împlinite cu mult interes…

Să ne trăiți întru mulţi și spornici ani, Domnule Profesor Ion H. Ciubotaru!!!

În speranța că v-am stârnit interesul – și sigur am făcut-o – cu invitații noștri, dar și cu subiectele pe care le-am amintit și conturat, vă invităm să fiți alături de Radio Iași, un radio al sufletului dumneavoastră, în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, ascultând emisiunea Tradiții.

Foto: Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Etichete:
Profesorii Teach for Romania, dascăli dedicați unui viitor mai bun pentru elevi. Gabriela Dima invitat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 16 ianuarie 2025, 10:03

Profesorii Teach for Romania, dascăli dedicați unui viitor mai bun pentru elevi. Gabriela Dima invitat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Profesorii Teach for Romania, dascăli dedicați unui viitor mai bun pentru elevi Teach for Romania își propune să readucă meseria de profesor la...

Profesorii Teach for Romania, dascăli dedicați unui viitor mai bun pentru elevi. Gabriela Dima invitat în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:48

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.

A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:13

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...

Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:42

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava In căutarea poeților contemporani, de Ziua Culturii Naționale ON AIR, astăzi, de Ziua...

ON AIR, eveniment marca Casa de Poezie Light of ink Suceava. Profesorul Gheorghe Cîrstian în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:28

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...

„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:56

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 

Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a...

(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție? 
Emisiuni marți, 14 ianuarie 2025, 13:02

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)

Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Emisiuni luni, 13 ianuarie 2025, 09:55

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași

Gala Tinerilor Scriitori, editia a XV-a, de Ziua Culturii Naționale 2025 În matinal cu Adina Șuhan, scriitorul Vlad Alui Gheorghe ne-a adus...

Scriitorul Vlad Alui Gheorghe, nominalizat pentru „Tânărul Poet al Anului 2024”, în direct la Radio România Iași