Ascultă Radio România Iași Live

La Țuțora, județul Iași, case construite în cinci zile pentru familii care au nevoie de sprijin. Un proiect Habitat for Humanity. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (16.06.2024)

La Țuțora, județul Iași, case construite în cinci zile pentru familii care au nevoie de sprijin. Un proiect Habitat for Humanity. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (16.06.2024)

Publicat de hdaraban, 16 iunie 2024, 23:44 / actualizat: 18 iunie 2024, 18:07

La Țuțora, lângă Iași, în această săptămână, peste 100 de voluntari veniți toată țara participă la un nou proiect al Habitat for Humanity România. Este vorba despre construirea în cinci zile a două case pentru familii care au nevoie de un acoperiș deasupra capului.

La emisiunea ”Weekend cu prieteni” din 16 iunie 2024, Horia Daraban a discutat despre proiectul ”Hope Build” cu directorul național Habitat for Humanity România, Roberto Pătășcoiu.

El a vorbit despre sistemul de  voluntariat pus la punct  pentru construirea, de-a lungul anilor, a zeci de astfel de case. În urma efortului din această săptămână, invitatul a spus că, în Țuțora, în total, se va ajunge la zece case construite (opt ridicate în 2023), un veritabil cartier.

În interviu, Roberto a spus că prin ceea ce se construiește se dă speranță pentru viitor, iar lucrurile se îmbunătățesc de la sine, tocmai pentru că în acele familii crește stima de sine.

Referitor la voluntari, interlocutorul a precizat că sunt oameni cu un set profund de valori și care, prin efortul lor benevol, își dau seama că ”dacă vrem să trăim într-o societate mai bună și într-o Românie mai bună,  schimbarea de fapt începe cu noi în șine”.


Horia Daraban: Roberto, din 17 iunie, se intră în pâine.

Roberto Pătrășcoiu: Într-adevăr, pornim șantierul de la Țuțora, pe care noi îl numim HOPE BUILD, în care vom construi două locuințe în doar 5 zile pentru două familii defavorizate din județul Iași, cu ajutorul a peste 120 de voluntari, care vor fi prezenți acolo pe șantier din toată România pe durata celor 5 zile.

Horia Daraban: Cum e posibil să ridici case în 5 zile?

Roberto Pătrășcoiu: Toată lumea ne întreabă cum e posibil să ridici case în 5 zile și mai ales cum e posibil cu voluntari. Și vă mai zic încă un lucru, voluntarii nu au niciun fel de expertiză și experiență pe un șantier, experiență de construcții.

Horia Daraban: Cu atât mai justificată întrebarea.

Roberto Pătrășcoiu: Într-adevăr, pe scurt, cu multă inimă. Pe lung, facem acest lucru de peste 10 ani. Avem în spate o serie de procese și proceduri. De asemenea, pe șantier, sunt mulți specialiști. E vorba despre arhitecți, ingineri, coordonatori de lucrări, meșteri care practic coordonează voluntarii pe șantier. Sunt munci repetitive. La fiecare trei voluntari există un coordonator de voluntar cu experiență în construcții și astfel reușim în doar 5 zile să ridicăm o locuință; în cazul acesta, două locuințe de la zero până la 100% complet finalizată pe exterior și aproximativ 75-80% pe interior. Mai fac încă o paranteză, noi am construit în Țuțora anul trecut opt locuințe în 5 zile. Practic, acum, mai adăugăm încă două și în felul acesta vom finaliza cartierul Habitat for Humanity  din Țuțora, de care se vor bucura 10 familii în mare nevoie de locuire.

Horia Daraban: Cineva ar putea întreba ”nu e mai ieftin să cumperi case și să le modernizez?” sau în acest proiect nu e vorba doar de bani, de optimizarea cheltuielilor? E vorba de altceva.

Roberto Pătrășcoiu: Cred că banii sunt pe ultimul loc, dacă este să o luăm așa. Desigur, noi ajutăm familiile în mare nevoie, familiile care nu s-au bucurat niciodată de un loc pe care să-l numească ”acasă”, care locuiesc în condiții foarte dificile. Însă, revenind cumva la întrebare, mai mult decât de patru pereți și un acoperiș, este vorba despre speranță, despre faptul că aceste familii își recapătă o speranță pe care o pierduseră. Ele nu au nicio altă șansă. Este, de asemenea, vorba despre o adevărată mișcare socială și de voluntariat, pentru că în ajutorul acestor familii vin de data aceasta peste 100 de suflete, care nu cunosc aceste familii, dar care vor lega prietenii cu ele și care nu sunt mânați de altceva decât de dorința de a face bine. Și nu în ultimul rând e vorba de partenerii Habitat for Humanity.

Și aici, când spun parteneri, mă refer atât la autorități publice, pentru că autoritățile publice oferă în mod gratuit terenul și utilitățile, dar și la partenerii donatori care ajută cu fonduri construirea acestor locuințe.

Horia Daraban: Ce schimbări apar la oamenii pe care îi ajutați? Unii pot spune că le-ați făcut casă și nu o să îi stimuleze acest lucru pe mai departe în viața lor.

Roberto Pătrășcoiu: Și eu le-aș spune că nu au dreptate. Sunt de opt ani director național în Habitat for Humanity și în fiecare zi continui să fiu uimit de transformarea profundă pe care o aduce cuvântul ”acasă”. Am cunoscut sute de familii de-a lungul timpului. Am cunoscut o mama a trei copii, la puțin timp după ce s-a mutat în noua locuință. La 35 de ani și-a luat inima în dinți, a făcut o facultate. Am cunoscut un tânăr care se afla într-o situație foarte dificilă de viață. Își pierduse complet speranța. La scurt timp după ce s-a mutat în locuință, și-a făcut o mică firmă de construcții cu cunoștințele pe care le-a dobândit pe șantier, iar acea firmă de construcție a tot evoluat. Tânărul este acum un antreprenor de succes și a devenit, din beneficiar, donator pentru noi, sponsor pentru Habitat for Humanity.

Am cunoscut o familie de refugiați din Gaza, care a dat naștere unui copil la câteva ore după ce s-au mutat în noua locuință și acum trăiesc fericiți, departe de ororile războiului și aș putea să continui cu sute de astfel de cazuri. Cred că într-adevăr ce se schimbă cu adevărat în momentul în care ai o fundație solidă și un acoperiș este speranța în viitor. Și în momentul în care ai speranță pentru viitor, lucrurile se îmbunătățesc de la sine, fie că este vorba de sănătatea copiilor, fie că e vorba de educația copiilor, de note mai bune la școală și, într-un final, de job-uri și oportunități mai bune de viață, pentru că în acele familii crește stima de sine. Încă un lucru pe care vreau să-l menționez, familiile nu primesc locuințele gratis și de-a gata, ele voluntariază, lucrează la construirea propriei locuințe alături de voluntari. Fiecare familie stă acolo 5 zile pe șantier.

Avem un standard de minim de 500 de ore de voluntariat pe care o familie trebuie să le efectueze la construirea propriei case, la construirea caselor vecinilor și, de asemenea, familiile și plătesc o mică parte din costul construcției. Este vorba de o sumă modică, dar ele plătesc pe o durată de 20 de ani, fără dobândă, fără profit, o sumă de aproximativ 300-400 lei pe lună, bani care se duc într-un fond rotitor din care noi construim alte case. Deci e un întreg proces de transformare socială. Tocmai de aceea noi nu numim aceste familii ”beneficiari”, ci le spunem familii partenere, ele sunt parteneri egali cu voluntarii și parteneri egali cu donatorii, pentru că și din ratele lor sunt construite alte case.

Horia Daraban: Îmi dau seama din ceea ce spui tu, casele acestea nu înseamnă doar un acoperiș deasupra capului. E mai mult decât atât, schimbă în bine destinele celor care le vor locui. Cum se face această selecție, cum se ajunge la aceste familii care au nevoie de sprijin?

Roberto Pătrășcoiu: Întotdeauna avem aceleași trei criterii de selecție. Primul este urgența nevoii, servim, ajutăm familii care au foarte mare nevoie de locuire și aici facem o anchetă socială după niște criterii foarte clar stabilite. Apoi, al doilea criteriu, nivelul scăzut al veniturilor familiei. Ajutăm familii care nu se pot ajuta singure și care nu ar avea niciun acces la un produs bancar. Ca atare, limita pe care noi o impunem este ca familia să nu câștige mai mult de 60% din venitul mediu la nivel național. Acesta este pragul sărăciei, cumva, deci ajutăm familiile care se află sub acest prag. Și nu în ultimul rând, este criteriu de voluntariat, cel pe care l-am menționat deja. Familiile trebuie să voluntarieze și ele în proiect și atunci când cumulăm aceste criterii, pe un punctaj foarte clar stabilit, din zecile sutele de aplicații, selectăm cele câteva cazuri care se află în cea mai mare nevoie.

Horia Daraban: Am vorbit despre destinele celor care primesc aceste case, poate ar fi ne merit să punctăm și să scoatem în evidență și ideea de voluntariat. Cu ce trăiri, cu ce sentimente în dreptul voluntarilor, la final de proiect, atunci când este terminată o casă?

Roberto Pătrășcoiu: Un lucru care mă uimește din nou în fiecare zi de lucru la Habitat for Humanity din România se referă la transformarea care se întâmplă în sufletul voluntarului. Foarte mulți, în prima zi, și care n-au mai făcut voluntariat pe un șantier, zic că nu cred că e posibil să construiești o casă în 5 zile. Asta e primul gând. Apoi, pe măsură ce zilele evoluează și își dau seama că din mâinile lor, într-adevăr, casa este construită și finalizată în 5 zile, încep să apară transformările. Nu e vorba neapărat despre progresul construcției, cât mai degrabă este vorba despre relațiile care se stabilesc în șantier. Pe de o parte, relația cu familia pe care o ajută, iar pe de altă parte, relația cu toți ceilalți voluntari, ceilalți oameni care sunt oameni cu aceleași valori, cu același set de valori foarte puternice.

Pentru că, vă puteți imagina, voluntarul Habitat este un om care își ia concediu de la muncă să vină pe banii lui, pentru că ei își plătesc cazarea, transportul și toate costurile asociate. Și, mai presus de atât, voluntarii Habitat fac și o donație către noi. Ca atare, sunt oameni cu un set profund de valori și cred că ce se schimbă cu adevărat în sufletul și în interiorul voluntarilor este gândul că, de fapt, dacă vrem să schimbăm ceva în lumea din jurul nostru și dacă vrem să trăim într-o societate mai bună și într-o Românie mai bună,  schimbarea de fapt începe cu noi în șine.

Horia Daraban: Avem suficienți voluntari pentru proiectul de la Țuțora?

Roberto Pătrășcoiu: Avem suficienți voluntari, cred că mai avem doar trei, patru locuri libere. Ne-am bucurat de o dorință extraordinară a voluntarilor, atât din județul Iași, cât și din toată România, dar acesta nu este singurul eveniment. Vrem să continuăm proiectul din Iași și în 2025 cu alte 10 locuințe. De asemenea, în toamnă, vom mai construi patru locuințe în 5 zile în județul Prahova, iar apoi revenim în Moldova, la final de octombrie, cu două locuințe în 5 zile la Zemeș, lângă Bacău. Pentru ultimele două proiecte de la Ploiești și de la Zemeș, avem multe locuri disponibile pentru voluntari, care se pot înscrie pe habitat.ro.

Varianta audio a inteviului:

 

 

Sursa foto: facebook.com/ habitat for humanity romania

Etichete:
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 20:02

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Muzica, mijloc de ancorare în timpuri străvechi, în stare să ne readucă pe noi, cei veșnic grăbiți, înapoi la viteza normală a vieții, la...

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 09:49

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan

Gașca Zurli la Rediu, în acest weekend. Mâine, 20 decembrie, la Poveste de Crăciun Eveniment organizat de Zona Metropolitana Iași Mesajul ZMI:...

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan