(AUDIO) Limbă şi identitate naţională. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitat: prof. univ. dr. Eugen Munteanu
Publicat de radulipovan, 16 februarie 2016, 14:15 / actualizat: 17 februarie 2016, 10:10
În ediţia de astăzi relansăm discuţiile pe marginea planurilor cadru pentru învăţământul gimnazial, aflate în dezbatere publică; de această dată din perspectiva reperelor identitare date de limbă.
Ca şi în ediţia precedentă, în cadrul căreia am abordat, dintr-o perspectivă lingvistică, problema etnogenezei poporului român, invitatul nostru de astăzi este domnul profesor universitar doctor Eugen Munteanu, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Fie că vorbim despre identitate naţională, despre sentiment naţional sau despre conştiinţă naţională, ne referim, în mod nuanțat fireşte, la un singur lucru, şi anume la sentimentul unei persoane față de națiunea de care aparține.
Mândria şi conştiinţa naţională se manifestă în obiceiuri şi tradiţii, în portul şi arta populară, în culorile naţionale, în conduita armatei române ca apărătoare a țării, în muzica marilor compozitori români precum şi în cea traditională, populară, în operele marilor scriitori şi poeţi ai poporului nostru, în toate inovaţiile ştiinţifice ale cercetătorilor români renumiţi pe plan mondial.
Apartenenţa la un grup este inclusă, de altfel, şi de psihologul Maslow, în cunoscuta sa piramidă a nevoilor omului, ca una dintre principalele necesităţi ale individului.
În noul context al globalizării, necesitatea definirii clare a identităţii noastre naţionale reapare, aşadar, ca o necesitate, iar propunerile privind reducerea numărului orelor de istorie şi limba română, precum şi eliminarea studierii limbii latine în gimnaziu, nu servesc, în niciun caz, acestui deziderat.
Academia Română a reacţionat la această propunere, prin următorul comunicat:
„[…]Istoria cu deosebire oferă o perspectivă largă asupra realității, situată în orizontul devenirii, și asigură, astfel, cadrul de integrare și capacitatea de a răspunde provocărilor prezentului. Limba și literatura română dezvoltă capacitatea de înțelegere a noțiunilor, conceptelor, fenomenelor, dar și sensibilitatea, bunul gust, receptarea estetică. Și, desigur, atât de necesara capacitate de exprimare corectă și de structurare a unui discurs cu sens.
Latina consolidează cunoștințele de gramatică, de logică, furnizează terminologia pentru majoritatea științelor exacte și, nu în ultimul rând, este purtătoarea unor valori care au stat la baza construirii civilizației europene moderne și contemporane”.
Academia Română mai consideră că „propunerile acestui nou Plan-cadru compromit printr-un singur gest, insuficient cântărit, eforturile a generații de intelectuali responsabili și pun sub semnul pericolului însăși identitatea noastră„….
Pe lângă Academie, au reacţionat şi cercurile de intelectuali din mai multe centre universitare, inclusiv din Iaşi, inclusiv invitatul nostru, domnul profesor universitar doctor Eugen Munteanu:
Vă aşteptăm diseară, la Ora de Istorie, începând cu ora 21:03!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: