Luca Ciubotaru, de la Rădăuți, în delegația de tineret a României la ONU: ”New York-ul îți dă acea energie cu care vrei să te trezești în fiecare zi”, emisiunea Orizont Deschis cu Horia Daraban (8.02.2015)
Publicat de hdaraban, 8 februarie 2015, 21:28 / actualizat: 12 februarie 2015, 21:41
Și ediția din 8 februarie 2015 a emisiunii Orizont Deschis a oferit celor aproape de Radio Iași, motive întemeiate de a vedea zările geografice fără margini. Povești frumoase se împletesc pe firul actualității.
Un exemplu este și ceea ce spune Luca Ciubotaru, student la Facultatea de Drept a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, originar din Rădăuți și care face parte din delegația de tineret a României la Organizația Națiunilor Unite.
De la impresia puternică pe care o lasă orașul New York, până la subiectele în centrul cărora se află politicile destinate tinerilor, toate se regăsesc în mărturisile invitatului realizatorului Horia Daraban.
Din Statele Unite ale Americii, de la sediul Organizației Națiunilor Unite, firul emisiunii este legat și de peninsula italică. De acolo, Elena Postelnicu aduce vocile unor ieșeni care, cu sprijinul Asociației ” Cuore di Cristiano”, vizitează Italia. După ce reprezentanții acestei asociatii s-au dus, în prag de sărbători, în România, cu 100 de cadouri pentru copii săraci, o familie de români din au fost invitați la Fiumicino, lângă Roma.
Educația artistică, evenimente organizate pentru elevi și profesori, acestea ar fi elementele definitorii ale unui proiect transfrontalier cu parteneri în trei țări: Republica Moldova, Ucraina și România.
Din partea țării noastre, Asociația ”Kult-Art” din Suceava a fost cea care s-a implicat în inițiatuva cu titlul ” Educația artistică și culturală în contextul cooperării transfrontalire durabile”.
Într-un interviu pentru emisiunea ”Orizont Deschis”, Nicoleta Dăneasa, manager din partea asociației românești, a oferit informații de actualitate.
Limba și litereatura română sunt pasiunea unui ucrainean, Serghei Lucikanin. Partenerul de dialog al Nataliei Maxim predă limba română la Kiev. De asemenea, a realizat numeroase traduceri din opera unor importanți scriitori români. Povestea sa se leagă de profesorul de la care a învățat româna și care i-a insuflat dragostea față de, inclusiv, poezia lui Mihai Eminescu.