Lumina credinței cu Bogdan Neculau
Publicat de Iuliana Bubuianu, 7 noiembrie 2017, 11:36
O ediţie de suflet, aniversară, pentru mine emoţionantă, deoarece i-am avut alături pe doi dintre mentorii mei, de aici, de la Radio Iaşi: domnul Ion Maftei şi domnul Lucian Teodosiu, oameni care au slujit Radioul şi Şcoala, cu o pasiune ridicată la rang de virtute.
Ne-au facut mărturisiri emoţionante despre cea de-a doua casă, aşa cum au perceput Radioul ieşean. Pe 2 noiembrie 1941, într-o zi de duminică, au răsunat pentru prima dată în eter cuvintele: „Aici Radio Moldova, pe frecvenţa de 259 de metri”. Programul momentului inaugural al „Radio Moldova” Iaşi, preluat şi de Radio Bucureşti, a cuprins atunci şi transmisiunea serviciului religios, cu răspunsuri date de Corul Mitropoliei şi de Corul Bisericii Sf. Spiridon. În cuvântul rostit, IPS Mitroplitul Irineu al Moldovei, a spus: „Înfiinţarea, aici, a acestui post de radio, este o mare şi meritată atenţie care se dă vechiului focar cultural ce este oraşul Iaşi. De aici, din cuibul cronicarilor înţelepţi, al Mitropoliţilor cărturari, al patrioţilor luminaţi şi al atâtor luceferi ai ştiinţelor şi ai literelor, se va răspândi de acum înainte, de-a lungul veacurilor, cu prisos de belşug, lumina şi căldura culturii creştine. Nu numai peste meleagurile româneşti dintre Prut şi Bug, ci până departe spre Soare-Răsare, pe unde a bântuit aproape un pătrar de veac crivăţul pustiitor de suflete al ateismului şi comunismului, iar, înspre Miază-Noapte, până la hotarul culturii germane, etericele unde ale Radioului ieşean, vor duce pe aripile lor triumfale graiul, gândurile şi simţămintele româneşti civilizatoare.”
Împreună cu invitaţii mei am vorbit despre cărţile lor, despre poezie, despre oameni, locuri şi fapte, mai vechi sau mai noi, dar bine aşezate în lăcaşul amintirilor.
Alături ne-au fost, întru firească și frumoasă comuniune, Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, Pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii Sf. Nectarie, fost elev al domnului Teodosiu în Stulpicanii Bucovinei, Pr. Constantin Timofte, parohul de la Covasna, jud Iaşi, ultimul vorbindu-ne despre conferinţa de la Răducăneni, de pe 5 noiembrie 2017 – „Lumina din spatele zidurilor. Despre mărturisirea credinţei în închisorile comuniste”, susţinută de domnul Prof. Constantin Străchinaru, fost deţinut politic timp de 14 ani în timpul regimului comunist. E bine să ne amintim acele momente, ca o datorie a noastră, a celor ce revendicăm vremelnic timpurile moderne, faţă de cei ce au fost şi faţă de cei ce vor fi.
Am meditat în seara emisiunii la răspunsul pe care l-am primit de la cei doi oameni de radio, Ion Maftei şi Lucian Teodosiu, la întrebarea: „Dacă ar fi să o luaţi de la început, spre ce profesie v-aţi îndrepta?”. Răspunsul nu mai are nevoie de interpretări aparte: orientarea ar fi spre slujirea oamenilor prin cuvânt, de la microfon şi de la catedră….
Bogdan Constantin Neculau