Mara Ambrosie, Barcelona, Spania: “Chiar mi-e dor de Mărţisorul de acasă…e a treia primăvară fără mărţisoare…”, emisiunea Orizont Deschis cu Natalia Maxim (1.03.2015)
Publicat de hdaraban, 1 martie 2015, 11:00
1 martie, prima zi de primăvară, care înseamnă marţişoare, flori, viaţă, dar şi speranţe..
În “Orizont deschis” spunem cum poposeşte anotimpul verde la românii din afara graniţelor ţării. Chiar dacă în ţările de adopţie, tradiţia marţisorului nu există, românii duc dorul acestui simbol al primăverii, care le aminteste de “acasa”.
Invitatul primei ediţii din luna martie este Mara Ambrosie, o tânără originară din Bacău, stabilită departe de România – în Barcelona. A plecat în urmă cu trei ani, când dupa absolvirea a două facultăţi, SNSPA si SELS, a decis că i-ar plăcea să predea limba engleza. Astfel, a urmat un curs de TEFL în Barcelona, apoi si-a gasit un loc de muncă la o Școala Privată de Limbi Străine în Mongat.
Mara Ambrosie ne povesteste cum si-a inceput cariera didactică în cel mai frumos oraş din Europa, cum sunt elevii spanioli, ce face in timpul liber, dar şi în momentele când îi este dor de România.
Nici în Italia 1 martie nu se sărbătoreşte, dar asta nu înseamnă că românii au dat uitării această zi. La Roma, de 9 ani consecutiv se organizează pentru prima zi de primăvară un concert, în cadrul caruia se oferă şi se primesc Mărţisoare., iar copiii românilor au ocazia să descopere frumuseţea acestei tradiţii. A surprins atmosfera acestei zile Elena Postelicu.
Marele sculptor Ion Irimescu, a fost omagiat în oraşul natal Fălticeni, la 112 ani de la naştere. La manifestările culturale, de la Muzeul de Artă care-i poartă numele, au participat personalităşi ale vieţii culturale, oficilităţi locale, cei care l-au cunoscut pe artist, dar şi numeroşi admiratori ai creaţiei sale.
Pe lânga amintirile, reflecţiile şi evocările aduse de invitaţi despre Ion Irimescu şi opera sa, a fost prezentată în avanpremieră o noua lucrare, dedicată Partiarhului sculpturii românesti, cu titlul “Irimescu- Demiurgul de taceri”, semnată de profesorul Gh.A.M.Ciobanu.
Momentul a fost compelat cu un“Dialog’ între pictură şi grafică, o propunere din partea artiştilor Gabriel şi Călin Baban. Creaţiille lor, în cea mai mare parte peisaje, au fost prezentate de scriitorul Grigore Ilisei şi criticul de artă Gh.A.Ciobanu.
Actul cultural și voluntariatul sunt coordonatele care definesc prezența inclusiv a românilor în Polonia. Este și cazul suceveanului Bogdan Popescu. Tânărul se află de aproape jumătate de an în nordul țării unde se implică în mai multe activități ale bibliotecii publice din orașul Gdynia, port la Marea Baltică. Horia Daraban a adresat întrebările, iar invitatul său a oferit răspunsurile.