Maricica Cazimirciuc, Asociația de Ecoturism ”Țara Dornelor”: ”s-au schimbat prioritățile și se pune mai mult accent pe sănătate, educație, timp de calitate, iar Țara Dornelor se pliază perfect pe aceste cerințe, oferind adevărate experiențe: a conectării cu natura, a cunoașterii istoriei, a meșteșugurilor, a tradițiilor și a gastronomiei locale”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (6.04.2025)

Publicat de hdaraban, 7 aprilie 2025, 13:18
Poate că vremea la început de aprilie nu e cea mai prielnică, dacă e să fie interpretată în cheie turistică, și totuși frumusețea naturii, ospitalitatea gazdelor, frumusețea mediului rural montan pot fi justificări care să conteze mai mult decât temperaturile scăzute sau cerul înnorat.
Nu întâmplător trimiterile sunt către munte, pentru că Țara Dornelor este, într-o ordine cronologică, a cincea destinație de ecoturism din țară, recunoscută oficial de Autoritatea Națională pentru Turism.
Ea a primit acest statut la inițiativa Asociației de Ecoturism ”Țara Dornelor”, organizație sub a cărei umbrelă se află aproximativ 50 de pensiuni.
Plecând de la aceste elemente, la emisiunea ”Weekend cu prieteni”, invitată a fost managerul asociației, doamna Maricica Cazimirciuc. În dialogul cu Horia Daraban, interlocutoarea spune ce înseamnă ecoturismul și în ce măsură acesta poate fi practicat în strânsă legătură cu tradițiile și obiceiurile locului.
Reprezentanta asociației precizează că ”realitatea ne dovedește că s-au schimbat prioritățile și necesitățile oamenilor. Se pune mai mult accent pe sănătate, educație, timp de calitate. Constatăm că ecoturismul răspunde cel mai bine necesităților actuale de petrecere a timpului liber. Țara Dornelor se pliază perfect pe aceste cerințe, oferind nu doar niște servicii turistice, ci adevărate experiențe: experiența conectării cu natura și experiența cunoașterii istoriei, culturii, a meșteșugurilor, a tradițiilor și a gastronomiei locale.”
Referitor la prețurile pentru pachetele turistice din perioada Paștelui, Maricica Cazimirciuc spune că ”din fericire pentru toată lumea, la noi, în Țara Donelor și în Bucovina, prețurile nu au crescut. Operatorii din turism au creat pachete pentru toate buzunarele, așa încât își poate permite oricine să vină să petreacă sărbătorile de Paști, aici. Aș da doar un exemplu: un pachet clasic care cuprinde trei-patru nopți de cazare cu pensiune completă, cu mese festive și un coș de Paște pe care oaspeți îl pot sfinți la biserică, în noaptea de Înviere, surprize pentru copii, dar și pentru adulți, pornește de 1000 lei de cuplu.”
Horia Daraban: Să spunem ascultătorilor, încercând o poziționare geografic, Țara Dornelor este depresiune străjuită de munții Suhard, Giumalău, Călimani, și Bistriței, destinație de ecoturism recunoscută oficial și, în acest sens, vă întreb: ce înseamnă această atestare, ce avantaje aduce? Cred că există și o poveste legat de drumul parcurs pentru obținerea acestei titulaturi.
Maricica Cazimirciuc: Așa este și dacă lumea se întreabă de ce ecoturism și de ce în Țara Dornelor, eu aș spune așa: realitatea ne dovedește că încet, încet s-au schimbat prioritățile și necesitățile oamenilor. Se pune mai mult accent pe sănătate, educație, timp de calitate. Spre satisfacția noastră, constatăm că ecoturismul răspunde cel mai bine necesităților actuale de petrecere a timpului liber, a vacanțelor, concediilor, în urma cărora oamenii să rămână sănătoși, învățând, făcând mișcare și relaxându-se în același timp. Iar Țara Dornelor se pliază perfect pe aceste cerințe, oferind nu doar niște servicii turistice, ci adevărate experiențe: experiența conectării cu natura și experiența cunoașterii istoriei, culturii, a meșteșugurilor, a tradițiilor și a gastronomiei locale.
Horia Daraban: Deci se vine cu noi abordări turistice pentru oaspeți. E mai mult decât ceea ce înseamnă cazare și eventual trei mese pe zi.
Maricica Cazimirciuc: Exact. Vorbeam de experiențe și ecoturismul tocmai asta face. Oferă experiențe, interacțiuni ale turiștilor cu natura. Și de ce aleg turiștii o destinație de ecoturism? Pentru că se reduce stresul cotidian prin relaxare într-un mediu natural cât mai departe de mediul poluant al marilor orașe, pentru refacerea și îmbunătățirea sănătății trupului și a minții prin experiențe de calitate în natură, mișcare în aer liber, drumeții ghidate și, nu în ultimul rând, pentru experiențele culturale și gastronomice în zone în care tradițiile și meșteșugurile încă se păstrează nealterate.
Horia Daraban: Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt factorii care duc la reușita în ecoturism și în acest sens, răspunsul dumneavoastră poate se raportează exact la Țara Dornelor?
Maricica Cazimirciuc: Dacă e să ne gândim la ceea ce își doresc turiștii acum, în contextul actual, agenții economici din turism se orientează și s-au adaptat pe parcursul timpului spre a oferi condiții de cazare cât mai bune și facilități cât mai diverse, mâncare specifică zonei pregătită cu ingrediente de la producători locali, o colaborare mult mai bună între proprietari de structuri de cazare, producătorii locali, prestatorii de servicii de agrement, ghizi locali, totul spre beneficiul vizitatorilor.
Horia Daraban: Spuneam în introducerea dialogului nostru, doamna Cazimirciuc de obiceiuri, tradiții și dumneavoastră ați punctat în răspunsurile dumneavoastră, de ce nu, abordările culinare ce poartă amprenta locului. Mai sunt acestea căutate de către turiști?
Maricica Cazimirciuc: Da, sunt foarte căutate și dacă e să ne referim acum strict la ceea ce urmează, respectiv sărbătorile pascale, aș vrea să punctez că, în Bucovina, Paștele este o sărbătoare a sufletului. Spunem noi că cei plecați se întorc acasă, cei certați se împacă, iar cei care s-au rătăcit se regăsesc și, conform tradiției, pregătirile, în Bucovina și, bineînțeles, în Țara Dornelor, încep cu mult timp înainte. Casele și curțile trebuie să sclipească de curățenie. Se pregătesc straiele de mers la biserică, se umplu cămările cu cele trebuincioase pregătirii mâncărurilor tradiționale, se pregătesc camerele pentru oaspeți, totul cu multă grijă și atenție la detalii. Iar în noaptea Învierii, toată lumea, cu mic cu mare, merge la biserică pentru a lua lumină pentru a sfinți bucatele care vor fi gustate primele la masa de Paște, acasă. Toată lumea se spală pe față cu apa în care se pune un nou roșu și un bănuț de argint, oul pentru a fi rumeni și sănătoși tot anul, iar bănuțul ca să fie curați ca argintul și bogați tot anul.
Horia Daraban: Deci, într-un fel, sunt făcute deja rezervări la multe pensiuni
Maricica Cazimirciuc: Sunt, dar încă mai avem loc, iar în rețeaua de ecoturism avem peste 50 de pensiuni. A început Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, aflat la a douăzecea ediție, unde sunt expoziții-concurs. Pe 13 aprilie, de Ziua Floriilor, la Dorna Candrenilor, are loc o expoziție de o încondeiat și pe 21 aprilie, tot la Dorna Candrenilor, Balul Gospodarilor, ediția a treia, iar la sediul primărie Coșna, o impresionantă expoziție de ouă încondeiate.
Horia Daraban: În ce măsură au crescut prețurile la cazare, doamna Cazimirciuc?
Maricica Cazimirciuc: Din fericire pentru toată lumea, la noi, în Țara Donelor și în Bucovina, din ce am discutat cu colegii operatori în turism, prețurile nu au crescut. Există o realitate a pieței, nu are rost să ceri prețuri mari, dacă contextul în care trăim nu favorizează acest lucru. Operatorii din turism au creat pachete pentru toate buzunarele, așa încât își poate permite oricine să vină să petreacă sărbătorile de Paști aici, în Bucovina și la noi, în Țara Dornelor. Aș da doar un exemplu: un pachet clasic care cuprinde trei-patru nopți de cazare cu pensiune completă, cu mese festive și un coș de Paște pe care oaspeți îl pot sfinți la biserică în noaptea de Înviere, surprize pentru copii, dar și pentru adulți, pornește de 1000 lei de cuplu.
Un pachet personalizat, creat în funcție de cerințele turiștilor și care este din ce în ce mai solicitat, la fel, cuprinde trei-patru nopți de cazare cu pensiune completă, cu mese festive, drumeții și activități în aer liber cu ghid, ateliere de încondeiat ouă și alte meșteșuguri pentru copii și nu numai și facilități precum piscina, ciubăr, sauna, sală de teren de spor.
Dar pentru cei care au buzunarele un pic mai pline, avem și pachete exclusiviste în care se solicită chiar și bucătar personal, degustări, de vinuri, seri de film, foc de tabără. Deci oferta este extrem de variată și pe buzunarul oricăruia.
Horia Daraban: Aș vrea să leg dialogul nostru de ceea ce ați spus la un moment dat, și anume ”accept provocările, pentru că ele mă fac să simt că trăiesc” și în acest sens, doamna Cazimirciuc, vă întreb care sunt provocările când vorbim despre ecoturism în Țara Dornelor?
Maricica Cazimirciuc: În ziua de azi, cam totul este o provocare. Iar pentru operatorii în turism provocarea e să atragă turiști de calitate, iar pentru noi să facem turism de calitate. Și asta înseamnă un turism sustenabil, experiențial, exact așa cum spuneam la începutul conversației noastre.
Varianta audio a interviului:
Sursa foto: https://taradornelor.ro