(AUDIO-FOTO) EXCLUSIVITATE Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat al emisiunii MATINAL AGRAR, cu Petronela Cotea Mihai (16.01.2022)
Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2022, 14:46 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 5:38
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu i-a acordat un interviu în exclusivitate realizatorului emisiunii ”Matinal agrar, glasul pământului”, Petronela Cotea Mihai, pe teme de maxim interes public. Iată, câteva dintre subiecte:
?? Criza energiei şi a gazelor naturale, care afectează tot mai mult companiile din domeniul agricol şi al industriei alimentare. Domolirea creşterii preţurilor şi a impactului în zona producţiei agro-zootehnice, a industriei alimentare şi a costului vieţii de zi cu zi a românilor. “În pachetul de măsuri, alături de compensarea contribuţiei bonusului de cogenerare, de compensarea costurilor certificatelor verzi, analizăm acum şi posibilitatea eliminării costurilor de distribuţie şi transport sau mai avem în lucru pachete de măsuri, care să vizeze reducerea cât mai mult a costului cu gazele naturale şi energia electrică în obţinerea de produse alimentare. Cert este că dorim ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 februarie 2022”, puncta Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
??Evitarea crizei fertilizanţilor.
?? Pe fondul scumpirii alimentelor, intervenţii pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei. “Suntem în analiză, pentru a evalua impactul şi analiza de rezultat pentru intervenţia în cazul alimentelor de bază, ca definire a acestora şi ca metode de intervenţie. Încă nu au fost finalizate aceste analize”, preciza Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
??Planul Naţional Strategic
?? Până la sfârşitul lunii ianuarie 2022, finalizarea consultărilor cu fermierii, iar de la începutul lunii februarie 2022, să demareze încărcarea PNS în sistemul electronic al Comisiei Europene.
??Detalii despre ceea ce se anunţă a fi marea schimbare din PNS.
?? Măsuri concrete împotriva evaziunii fiscale. În această săptămână, s-a constituit un comitet de acţiune, format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului de Finanţe şi ai Ministerului de Interne, urmând a începe controale pe zona de legume-fructe, fiind vizată extinderea şi pe segmentele produselor din carne de pasăre şi de porc. Răspunsuri la anumite preţuri de dumping la alimente, pe care unele companii străine le practică în comerţul intracomunitar (dumping = vânzare a mărfurilor pe piaţa externă la preţuri mai scăzute decât acelea de pe piaţa internă şi mondială, practicată în scopul înlăturării concurenţilor şi al acaparării pieţelor externe). “Am mai adus în atenţie acest lucru. Nu mă voi opri. Chiar, luni, 17 ianuarie 2022, voi participa la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles şi voi pune pe masa analizei de lucru la nivel comunitar această situaţie”, menţiona Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
?? Legea arendei (Semnal de la fermieri : “În condiţiile dificultăţilor financiare generate de creşterea preţurilor, cine se mai încumetă să mai arendeze?”).
?? Garanţii de stat şi măsuri de creditare, pentru asigurarea capitalului de lucru, a refinanţării creditelor cu care fermierii şi industria alimentară operează astăzi, astfel încât să fie asigurată independenţa financiară (discuţii bilaterale purtate cu Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, vineri, 14 ianuarie 2022).
?? Credite destinate achiziţionării de teren agricol (credite cu garanţii de stat).
?? Fonduri europene (linie de finanţare, în PNS), dedicate agriculturii şi industriei alimentare româneşti, pentru producerea de energie regenerabilă la nivel de fermă.
?? Şi anul 2022, subordonat pandemiei Covid-19. Deci, problemele vor continua. Fermierii vor mai fi susţinuţi financiar?
?? Comunicarea MADR cu europarlamentarii români, pentru informarea timpurie a acestora asupra viitoarelor subiecte supuse votării şi comunicarea MADR cu Comisia Europeană, pentru reprezentare cu cinste a intereselor României.
1053 KHZ AM
90,8 – 94,5 şi 96,3 MHZ FM
Redactor,
Petronela Cotea Mihai