Noaptea Andreiului sau Noaptea Strigoilor. Vasile Ungureanu la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 29.11.2021.
Publicat de mihaipohoata, 29 noiembrie 2021, 06:56 / actualizat: 29 noiembrie 2021, 9:40
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României este considerată o sărbătoare dedicată cultului strămoșilor și potrivit unei mentalități vechi, exista credința că în această noapte, din ajun, sufletele morților se întorc printre cei vii sub forma unor spirite purtătoare de rău, sub înfățișarea lupilor sau sub formă de strigoi.
De aceea Noaptea Andreiului mai era numită și Noaptea Strigoilor iar oamenii o așteptau cu mare, mare frică.
De fapt chiar Bardul de la Mircești, poetul Vasile Alecsandri reda în versurile sale atmosfera din această noapte, citez: ” Zgomot trist în câmp răsună/ Vin strigoii , se adună/ Părăsind a lor secrii/ Voi, creștinilor popoare/ Faceți cruci mântuitoare/ Căci e noaptea- ngrozitoare/ Noaptea Sfântului Andrii”!
Sigur că ai noștri, pentru a potoli aceste spirite malefice, au concentrat întreg arsenalul obiceiurilor și practicilor rituale în noaptea Andreiului de la apusul soarelui până a doua zi, în zori.
Arma secretă de contracarare este la îndemâna oricui, de mii de ani, banalul usturoi, purtător de cruce!
Numele de usturoi vine din sanscrită, de la cuvântul Bhutagna, care înseamnă omorâtor de monștri!
Păzitul ustutoiului în Noaptea Andreiului era un obicei străvechi dedicat tinerilor, de regulă perechi, fete și băieți.
Fetele aduceau câte 3 căpățâni de usturoi pe care le puneau într- o covată iar alături, pe masă, puneau câte un colac și o sticlă de vin.
O bătrânică stătea de veghe toată noaptea, ca nu cumva strigoii să fure usturoiul!
Tinerii petreceau până dimineața ca în noaptea de revelion.
În zori, când se crede că duhurile rele se risipesc, jucau în horă covata, ca la zestre, apoi împărțeau usturoiul fetelor ca să-l păstreze la loc curat, fiind bun ca leac pentru boli și folosit cu succes în descântece și farmece de dragoste.
Ce înseamnă Noaptea Andreiului sau Noaptea Strigoilor conform credințelor izvorâte din mitologia neamului românesc, ne va explica Vasile Ungureanu, profesor de limba și literatura română, din Tudora, județul Botoșani, astăzi, luni, 29 noiembrie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: Vasile Ungureanu (Tudora); revistatango.ro