Noutăţi pentru fermieri, la AGRALIM 2015 ! – MATINAL AGRAR cu Petronela Cotea Mihai (6.09.2015)
Publicat de petronelamihai, 5 septembrie 2015, 14:41
Deschis oficial joi, 3 septembrie 2015, la ferma didactică Ezăreni-Miroslava a USAMV Iaşi, TÂRGUL AGRALIM 2015 se va desfăşura până inclusiv duminică, 6 septembrie 2015, ora 16.
Platforma expozițională AGRALIM 2015 este amplasată la șoseaua de centura a Iașului, în Ferma Ezăreni a Stațiunii didactice U.Ş.A.M.V Iaşi.
Pe o platformă expoziţională de 100.000de mp, au fost create amenajări pentru a găzdui 150 de expozanți, 6 zone de demonstraţii live ale utilajelor agricole, 5.000 de mp de loturi demonstrative pentru culturi agricole de porumb, floarea soarelui, soia și sorg realizate de unii dintre cei mai mari producători și furnizori de semințe , peste 3 km de alei temporare, peste 800 de locuri de parcare pentru vizitatori.
Zilnic, vizitatorii au acces la un amplu program de demonstrații agricole privind lucrarile solului, la spectacole de tehnică agrară, demonstrații cu mașini de erbicidare, demonstrații cu utilaje agricole de mici dimensiuni, drive test în poligon cu tractoare de până la 100 CP, momente “Happy Hour”– premii din oră în oră.
Expoziția de utilaje, mașini și echipamente agricole este completată de un sector cu soluții complete pentru fermele vegetale și zootehnice și un sector cu vânzare de produse tradiționale.
(Laurenţiu BACIU-preşedinte L.A.P.A.R. şi George TURTOI-secretar de stat MADR)
De la Ministerul Agriculturii, veşti importante pentru fermieri !
În prima zi a TÂRGULUI AGRALIM 2015, a avut loc FORUMUL AGRICOL.
În cadrul dezbaterilor, George TURTOI, secretar de stat la MADR, a răspuns întrebărilor fermierilor şi prezentat noi informaţii de interes pentru producătorii agricoli şi pentru crescătorii de animale. Între acestea, enumerăm:
- modalitatea de stabilirea a despăgubirilor pentru fermierii afectaţi de secetă. Pentru acordarea ajutorului financiar fermierilor care au avut de suferit din cauza secetei, MADR vizează a se lua în considerare înregistrările contabile pe care le are fiecare fermier, privind pierderea pe care a suferit-o şi realizarea unei comparaţii cu ultimii 3 sau 5 sau 8 ani. Pentru firmele înfiinţate în ultimii 2 ani, încă nu s-a stabilit procedura de despăgubire. Se lucrează la modalitatea de acordare a ajutorului, împreună cu reprezentanţii fermierilor. “Vom vedea care este diferența cu media de pe ultimii 3, 5 sau 8 ani. O să stabilim împreună cu LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România n.r.) și alte asociații şi cu alte ligi de profil din România care va fi metodologia de calcul pentru comparația pe care o vom face noi cu venitul de anul acesta, faţă de o medie de pe anii anteriori și să vedem care este diferența. Statul va rambursa 80% din această diferență. Aceasta este regula ajutorului de stat pe partea de pierderi de venit”, a afirmat George Turtoi.
- Pentru a mai primi subvenţii pe păşuni, asociaţiile trebuie să se transforme în cooperative, care însă trebuie să păstreze membrii din vechile asociaţii. Legislaţia este în pregătire, iar prin viitoarea Ordonanţă sunt prevăzute şi anumite facilităţi pentru cooperative şi grupuri de producători. “ Membrii, persoane fizice, dintr-o cooperativă sunt scutiți de impozitul pe norma de venit pentru toată partea de producție comercializată prin cooperativă. Toți membrii sunt scutiți de la plata impozitului pe bunuri – adică, impozitul pe teren, pe animale, impozite locale. Cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit. Toate cooperativele sunt impozitate pe profit și se evită dubla impozitare”, a precizat, la Iaşi, secretarul de stat George Turtoi.
- Vin controalele în pieţe!! După introducerea noii legi a pieţelor nu au existat controale în pieţe, dar din următoarea perioadă echipe mixte vor fi prezente în pieţe şi vor verifica respectarea noii legislaţii.
- În ultima decadă a lunii septembrie, cel mai probabil pe 22 septembrie 2015, va fi lansată şi măsura dedicată infrastructurii din mediul rural, primăriile având posibilitatea de a depune proiecte pentru a primi fonduri europene. Este vorba despre sub-măsura 7.2 Investiţii în infrastructura de bază, cu o alocare totală de 1,103 miliarde de euro, pentru o perioadă de 7 ani.
Despre toate subiectele prezentate mai sus, dar şi despre alte teme de interes -atât pentru fermieri, cât şi pentru consumatori-, vom discuta duminică, 6 septembrie 2015, începând cu ora 6.05!
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI, radioprogram duminical complex, dedicat satului românesc şi difuzat în intervalul orar 6.05-8.00, pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8 şi 96,3 MHZ!
Emisiunea poate fi recepţionată VIDEO-LIVE, pe internet : www.radioiasi.ro
Puteţi trimite sms-uri la 0754 053 888, iar pentru dialog “în direct”, va stau la dispoziţie numerele de telefon 0232 258 900 şi 0232 259 900!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI