(AUDIO) O istorie…la modă. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediţiei: prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu
Publicat de radulipovan, 10 noiembrie 2015, 09:42 / actualizat: 3 februarie 2016, 11:52
„Îmbrăcămintea este o concepţie despre propria persoană pe care fiecare o poartă cu sine”, după cum spunea poetul Henry Michaux, iar vestimentaţia își are propria istorie.
Importanța hainelor în societate și rolul vestimentaţiei în diferenţierea claselor sociale şi culturale, reiese şi din numeroasele cugetări, maxime, vorbe din popor, dar și exprimări metaforice care fac trimitere la îmbrăcăminte. Aceasta este pusă, de cele mai multe ori, în legătura cu persoana care o poartă, considerându-se că îmbrăcămintea reprezintă o extensie a propriei ființe.
Ediția de astăzi a Orei de Istorie este dedicată unei discuții despre vestimentație și istoria modei cu profesorul Adrian Silvan Ionescu, cercetător ştiinţific gradul I, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” din București. Și nu întâmplător, domnia sa având o colecție impresionantă de obiecte de vestimentație specifice trecutului, pe care le poartă, uneori, pentru a se proiecta într-un timp în care se simte „acasă”:
„Eu trăiesc în secolul al XIX – lea, trăiesc cu toată ființa mea.
Faptul că pe stradă mă îmbrac cu haine contemporane, deși întotdeauna am o notă de vechi în mine, e doar un accident.
Eu, prin întreaga mea structură, prin cercetările pe care le fac, sunt eminamente legat de secolul al XIX – lea”.
Împreună cu Adrian Silvan Ionescu vom vorbi despre felul în care a scris istorie vestimentația și despre efectele acesteia, reflectate în ierarhizarea societății civile.
Vom întredeschide ușile garderobei istorice a vestimentației, astăzi, 10 noiembrie, începând cu ora 21:03, la Ora de Istorie.
În partea a doua a emisiunii, vom discuta despre o recentă conferinţă internaţională desfăşurată la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, având ca temă “Societatea diplomaţilor în spaţul public românesc. Percepţii, imagini şi reprezentări în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX”, cu însuşi organizatorul acestei manifestări, conf. univ. dr. Lucian Claudiu Topor, de la Facultatea de Istorie a universităţii ieşene.
Promo: Clara Mihociu
<hr />
<p style=”text-align: justify;”>Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan:</p>