O țară, România, și o epidemie, de rujeolă. 24 – 30 aprilie, Săptămâna Mondială a Imunizării. Invitat, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, emisiunea ”Bună dimineața” (24.04.2018)
Publicat de hdaraban, 24 aprilie 2018, 11:09 / actualizat: 24 aprilie 2018, 12:56
”Săptămâna Mondială a Imunizării”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății, se desfășoară în fiecare an, în ultimele șapte zile ale lunii aprilie. Marcarea acestui moment este legată direct de eforturile la nivel național, local, global în ideea imunizării populației, dar și de îmbunătățirea serviciilor de livrare a vaccinurilor.
Potrivit unei statistici oficiale, în fiecare an, vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieți, dar persistă un decalaj în realizarea procesului de imunizare, din cauza căruia în fiecare an, 1,5 milioane de copii mor afectați de maladii care ar putea fi în totalitate evitate.
Aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizați contra unor boli care le pot provoca moartea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
În România, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă este mai mare de 12.300 din care 49 de decese. Doar în săptămâna 16 – 20 aprilie au fost raportate 181 de cazuri nou confirmate în 19 județe și în municipiul București.
Între timp, în România, are o putere tot mai mare curentul anti- vaccinare, prin care se susține că vaccinul are efecte negative asupra persoanei căreia i se administrează.
Având astfel de date pe fundal, la emisiunea ”Bună dimineața” din 24 aprilie 2018 (realizator – Mihai Pohoață, producător – Horia Daraban) au fost abordate chestiuni ce țin de gravitatea situației la nivel național și care sunt soluțiile.
Invitată în studio a fost doamna profesor universitar doctor Doina Azoicăi de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie din România.