Oaza de liniște a Iașului – Grădina Botanică. Prof. univ. dr. Cătălin Tănase la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 24.07.2020.
Publicat de mihaipohoata, 24 iulie 2020, 09:33
“Gradinile botanice fac parte integratoare din rosturile cultural ale unui popor si din comoara culturala a omenirii” Al. Borza (1922).
Rolul pe care il joaca o gradina botanica in viata societatii este complex, totusi se pot decela cateva directii prioritare, pornind de la insasi definitia unei astfel de structuri: „O institutie care detine colectii de plante (vii sau conservate) bine identificate si pe care le foloseste in scopuri stiintifice, de conservare a fitodiversitatii, de educatie si popularizare”, conform Botanic Gardens Conservation International, 1999.
Pornind de la aceste repere si tinand cont de caracterul universitar al Gradinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, functiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a-si atinge misiunea sunt urmatoarele:
- Invatamant si Educatie(resursa pentru invatamantul superior, furnizor de informatii stiintifice, centru de formare a taxonomistilor, centru de educatie pentru elevi, profesori, studenti, factori de decizie si public larg).
- Cercetare stiintifica(conservarea diversitatii plantelor „ex situ” prin organizarea bancii de germoplasma, prin dezvoltarea colectiilor vii, prin cultivare „in vitro” si repopulare; conservarea diversitatii plantelor „in situ” prin identificari, cartari, monitoring, baze de date actuale si de referinta etc.).
- Promovarea valorilor culturale, informarea publicului si consultanta de specialitate (imbogatirea Herbarului, a Bibliotecii, a Colectiilor din Muzeul Botanic, organizare de conferinte, asigurarea consultantei permanente prin INTERNET etc).
STRATEGIA DE DEZVOLTARE
Strategia de dezvoltare a Gradinii Botanice “D. Brandza” din Bucuresti vizeaza atingerea a 4 obiective majore:
Alinierea la standardele internationale privind misiunea, structura si managementul acestei institutii.
Gradinile botanice europene sunt organizate pe compartimente care reflecta de fapt misiunea ce revine acestor institutii in cadrul sistemului social:
- Compartimentul de conservare a plantelor
- Compartimentul de cercetare
- Compartimentul de educatie si invatamant
Atingerea acestui obiectiv presupune totodata perfectionarea si redistribuirea personalului gradinii botanice intr-un sistem ierarhizat, care sa asigure functionarea optima a subunitatilor mentionate.
Perfectionarea personalului in conformitate cu politica Europeana privind cercetarea stiintifica, conservarea si managementul diversitatii vegetale.
Accesarea unor proiecte nationale si internationale orientate catre evaluarea, protectia si conservarea diversitatii vegetale. In acest sens infiintarea Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania a permis utilizarea mai eficienta a specialistilor din domeniul Botanica.
Asigurarea unor modalitati aditionale de finantare.
Invitatul emisiunii este prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu” din Iași, astăzi, vineri, 24 iulie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă fotografii: UAIC Iaşi