(AUDIO) Anul 1916. Centenarul intrării României în Marele Război. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitat: conf. univ. dr. Lucian Claudiu Topor
Publicat de radulipovan, 2 august 2016, 12:40 / actualizat: 3 august 2016, 14:48
Se împlinesc, luna aceasta, 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Deși legată de imperiul Austro-Ungar printr-un tratat secret de alianță încă din 1883, România alege să se declare neutră la izbucnirea ostilităților, în iulie 1914.
În anii neutralității, guvernul liberal condus de Ion I. C. Brătianu a adoptat o atitudine expectativă în pofida faptului că toate părțile beligerante au făcut presiuni asupra României, combinate cu promisiuni, pentru ca țara noastră să li se alăture.
În august 1916, România primește, din partea Antantei, un ultimatum să decidă dacă dorește să sprijine alianța „acum ori niciodată”.
Sub presiunea ultimatumului, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, însă situația de pe frontul de luptă nu era una favorabilă.
România și-a negociat cu grijă, în anii neutralității, intrarea în război, iar aliații au acceptat condițiile românilor. La 4 august 1916, a fost semnată o convenție secretă care prevedea ca România să primească teritoriile istorice Banat, Transilvania și Bucovina. Zece zile mai târziu, Consiliul de Coroană a decis declararea stării de război cu Austro-Ungaria și, implicit, cu Germania și celelalte state aliate.
Vom vedea, în ediția de astăzi a emisiunii Ora de Istorie, cum s-a desfășurat primul an al participării României la Marele Război pentru reîntregirea națională.
Problematica a constituit o preocupare constantă a istoricului Lucian Claudiu Topor, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vă așteptăm pe recepție astăzi, 2 august, începând cu ora 21:03!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: