Patru laboratoare din judeţul Suceava asigură astăzi luni, 29 iulie 2019, la preţ promoţional, teste pentru depistarea hepatitelor virale. Doctor Irina Badrajan detaliază în Matinal.
Publicat de mihaipohoata, 29 iulie 2019, 08:35
Patru laboratoare de analize vor sta la dispoziţia sucevenilor ce-şi doresc să afle dacă, într-un fel sau altul, n-au contactat una dintre cele mai mârşave şi contagioase afecţiuni ale secolului, respectiv hepatita B şi hepatita C şi care, nedescoperite la timp, conduc la deces.
Campania de testare este ocazionată de marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei Virale, stabilită pe 28 iulie, dar reprezintă și o necesitate, dat fiind că afecţiunea are în ultimii 20-30 de ani o evoluţie îngrijorătoare în întreaga lume.
Circa 90% din numărul estimat al celor care suferă de hepatită B sau C nici nu ştiu că au luat virusurile, deoarece boala nu doare multă vreme după infectare, iar când doare este prea târziu.
Potrivit statisticilor şi declaraţiilor făcute anul trecut de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, România avea în 2018 cea mai ridicată rată a prevalenţei infecţiei cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană, respectiv 3,3%.
Estimările arătau că peste 650.000 de persoane din ţara noastră ar fi infectate cu VHC, iar circa 80% dintre infecţii ar fi cu replicare virală, în contextul existenţei unui nivel scăzut de informare şi conştientizare privind această afecţiune în rândul populaţiei.
Dacă hepatita B se poate lua şi prin contact sexual, infecţia de tip C poate apărea doar în cazul în care persoana a trecut prin proceduri sângerânde.
În urmă cu 3 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a provocat 194 de guverne să adopte prima strategie globală de sănătate privind hepatita virală, cu scopul eradicării ei până în anul 2030. Puţine dintre aceste guverne au adoptat însă politici de sănătate clare şi cu impact evident.
În afara campaniilor de testare efectuate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei Virale, în 28 iulie, şi a unor acţiuni oportune ale unor ONG-uri, în România funcţionează Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, însă baza pentru depistarea infecţiilor hepatice de tip B şi C rămâne tot testarea din proprie voinţă a persoanelor cărora le pasă de sănătatea lor şi a familiilor.
Precizări bazate pe o bună documentare primim de la doctor Irina Badrajan, astăzi (luni, 29 iulie 2019), în intervalul orar 9:10-9:15, din Matinalul ”Bună dimineața” – calea sigură pentru o trezire frumoasă, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: synevo.ro şi promptmedia.ro