”Poveste mută”, de Emil Lungeanu – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (06.01.2025)
Publicat de alexaciobanitei, 6 ianuarie 2025, 11:21
Imaginați-vă o ”repetiţie” shakespeariană, desfăşurată sub privirile sufleurului, un exerciţiu de fantezie teatrală, amestec de luciditate tragică şi spirit bufon, în care personajele se provoacă necontenit şi rostesc vorbe pline de înţelesuri. Astfel își descria dramaturgul Emil Lungeanu piesa ”Poveste mută”, după premiera sa la Teatrul Național Radiofonic din aprilie 2014.
Diseară ascultăm împreună ”Poveste mută”, de Emil Lungeanu – un spectacol radiofonic avându-i în rolurile principale pe actorii: Adrian Titieni, Paul Chiribuță, Lucian Ionescu, Bianca Popescu și Dana Marineci.
Regizorul acestei producții a Teatrului Național Radiofonic este cunoscutul artist Mihai Lungeanu. Acesta își va sărbători ziua de naștere la 29 ianuarie.
Emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI se difuzează în fiecare seară de luni, la ora 21.03 și este realizată de Alex Aciobăniței.
MIHAI LUNGEANU (29 .01.1953) – Regizor de teatru, scenograf, scenarist, publicist, profesor universitar, critic de teatru, realizator de emisiuni radiofonice, formator, inițiator de proiecte şi programe culturale și artistice, naţionale şi internaţionale. A montat spectacole de muzică şi poezie, spectacole de teatru-lectură, realizează emisiunea radiofonică Thaliafest, dedicată spectacolelor lectură din cadrul festivalurilor de teatru de la Sibiu, Timişoara, Buzău, Teatrul de comedie,Teatrul Nottara, Clubul Dramaturgilor Bucureşti. Numeroase participări în jurii naţionale şi internaţionale, participări la Festivalurile de teatru radiofonic de la Bled (Slovenia), Anvers (Belgia), Hvar (Croaţia), Prix Europa (Berlin) şi Prix Italia (Veneţia), interviuri radio şi TV, colocvii, autor articole de specialitate, prefeţe şi postfeţe. 4 premii UNITER acordate pentru cel mai bun spectacol radiofonic (1994, 1999, 2002, 2009).
A obţinut titlul de Doctor în arte (magna cum laude) cu lucrarea Personajul virtual…, publicată în două ediţii. A fost director de teatre (Brăila, Slatina), a înființat compania privată Teatrul Portabil, a inițiat şi susţinut proiecte dedicate copiilor (Lecția micului meloman, la Radio România Cultural, Jocuri și jucării muzicale, la Radio Reșița, audiții radiofonice săptămânale la librăria ”Semn de carte” din Reșița, la şcoli şi grădiniţe din Blaj şi din Suceava, susţine Ora de educaţie teatrală la Radio România Cultural), are activitate pedagogică (Universitatea de Artă Teatrală Tg. Mureş), este îndrumător în spectacole teatrale independente. A condus trupe de artiști amatori (Slatina – 30 ani, Focșani -12 ani, Pitești – 9 ani), a organizat festivaluri teatrale la Slatina, Vatra Dornei, Focșani, Pitești, Buzău, a susţinut colocvii, workshop-uri, a organizat evenimente stradale la Slatina, Focşani, București. Experiență profesională în dramaturgie (scenarii, adaptări, dramatizări), în scenografie (concepție și construcție decoruri, concepție și realizare costume), ilustrații muzicale, light-design şi sonorizare.