Radio România Iași, emisiunea DIALOG INTERCULTURAL – vineri 20:30-21:00. Redactor realizator, Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 29 mai 2020, 18:00
Identitatea etno-națională și imaginarul colectiv, românesc și european – subiect de dezbatere. A fi în același timp patriot și open-minded. Unitate în diversitate – pe meridianele globului.
Într-o lume în care toate, bune sau rele, se globalizează, aproape că nu găsești un loc de pe Terra care să nu fie atins de noile trenduri, ori de noile virusuri… Relativismul sau relativizarea identității, face parte dintre aceste noi… trenduri… fie la nivel de mase, prin emigrare și imigrare… fie la nivel de elite, prin workshop-uri și, mai nou, webinare sau webinarii…
Una dintre conferințele inter-disciplinare la care am fost invitat, și unde Radio Iași a fost Partener Media, s-a intitulat “IDENTITĂȚI FLUIDE ÎN SPAȚIILE ROMÂNIEI MARI, Istoricitate, interculturalitate, normativitate”… – în Seria de conferințe “Teoria României, patru secole de autoscopie, națională”…
Despre Întruparea națiunii din naționalitatea majoritară sau comunitatea majoră, în „secolul naționalităților” și naționalismul văzut ca factor de progres; și despre cristalizarea națiunilor, pe baze etice și etnice, ca realitate deja existentă dar neglijată, ori ca dorință de unitate și putere – în această ediție… Profesor universitar doctor Alexandru-Florin Platon a prezentat în acest context o teorie personală, sub titlul: „Imaginarul identitãții etno-naționale în România modernã” – sau, adăugăm noi: Identitatea etno-națională și imaginarul colectiv, românesc și European…
Nelipsit pe baricadele… culturale… a fost și Profesor universitar doctor Nicolae Crețu, care a vorbit din cealaltă perpectivă, necesară echilibrului. Vechi și noi interpretări, ai termenilor de național, naționalist, naționalism – în contextul Secolului XXI…
…Așadar, poți fi în același timp, român și European, naționalist și globalist, patriot și open-minded… Dincolo de teoriile elitiste, fie ele cu miză culturală, ori politică – identitatea este ceea ce se simte, sau nu se simte – spunem noi – și de aceea, nu poate fi impusă din afară – să existe, ori să nu existe…
Indonezia, a cărui Motto, Unitate în diversitate, este identic cu cel al Uniunii Europene – este o țară pe cât de mare, pe atât de variată, din punct de vedere etnic, lingvistic și religios… Aici am avut ocazia să particip la Anul Nou Chinezesc sau Imlek, sărbătorit și de către majoritarii “Pribumi”. Hari Raya Nyepi (Ziua Tăcerii) este o sărbătoare națională, respectând minoritatea Hindu. Paștele (Paskah) sau Crăciunul (Natal) sunt de asemenea Sărbători Naționale, chiar dacă majoritatea locuitorilor sunt musulmani. Dar și Waisak Day, nașterea lui Buddha. De asemenea Înălțarea Domnului, dar și marea sărbătoare Islamică Idul Fitri sau Lebaran, care încheie Luna Ramadanului – sunt zile libere, de sărbătoare și de bucurie pentru toată lumea, indiferent de confesiune. De aceea ni s-a părut interesant să vă prezentăm un cântec interpretat de un grup de măicuțe catolice din Jakarta, dedicat acestei Mari Sărbători Islamice… Și nu trebuie să vă mire, pentru că, trecând de Crăciun pe lângă o mare moschee, am auzit o cântare religioasă dedicată tocmai lui Isus sau Isa, cum îi spun musulmanii…
În seara aceasta, Suster Tres Wini, din Ende, Insula Flores și Roman, județul Neamț… ne va cânta un cântec religios care ei, îi este familiar, în limba ei de acasă, dar care nouă ni se va părea, paradoxal, fiind un cântec Catolic în care se folosește numele de Allah, pentru Dumnezeu, așa cum veți auzi în această emisiune. Dar la fel spun și găgăuzii, care aparțin de comunitatea Ortodoxă din Moldova de peste Prut…
Acum, în avanpremiera ediției, vă invităm să ascultăm împreună, cum spuneam, acea frumoasă cântare a unor măicuțe catolice din Jakarta, dedicată Zilei de Lebaran, cea mai importantă Sărbătoare Islamică din Indonezia, care tocmai a avut loc, între 23 și 25 mai, anul acesta…