Ascultă Radio România Iași Live

Radu Rizescu, antrenorul selecționatei României de degustare vinuri în orb, campioană mondială în 2023: ”sunt foarte multe lucruri pe care le putem face cu vinul, atâta timp cât știm să-l gustăm și cât știm să ne bucurăm de el.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (22.10.2023)

Radu Rizescu, antrenorul selecționatei României de degustare vinuri în orb, campioană mondială în 2023: ”sunt foarte multe lucruri pe care le putem face cu vinul, atâta timp cât știm să-l gustăm și cât știm să ne bucurăm de el.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (22.10.2023)

Publicat de hdaraban, 22 octombrie 2023, 23:59 / actualizat: 26 octombrie 2023, 9:04

La jumătatea lunii octombrie, în Franța, în regiunea Provence, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Degustare a Vinurilor în Orb. Au fost prezente peste 30 de reprezentative din întreaga lume, iar vestea frumoasă este că echipa României a fost desemnată câștigătoarea competiției.

Ea a fost alcătuită din Iulia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaș, Cosmin Udrea și Radu Rizescu. Ultimul în enumerare este și antrenorul echipei. Întrecerea are deja o tradiție solidă, având în vedere că a ajuns în acest an la ediția cu numărul 11.
La ”Weekend cu prieteni”, ediția din 22 octombrie, au fost aduse impresii din timpul competiției, invitat fiind chiar antrenorul reprezentativei, Radu Rizescu.

El a povestit în ce a constant concursul , dar și care au fost momentele cele mai tensionate. Invitatul a explicat în ce măsură reușita echipei României poate constitui o oportunitate de a face cunoscute peste hotare vinurile autohtone.


Horia Daraban: Este prima participare a României la această competiție,  domnule Rizescu?

Radu Rizescu: Este a patra oară când echipa noastră este prezentă la competiție. La prima participare, noi am fost o prezență exotică, a fost în 2019, la Chambord. Am obținut locul 11, după care, la următoarea ediție am obținut locul opt.  Anul trecut, în Champagne, am fost pe poziția a șaptea, pierzând locul al doilea la ultima probă, pentru că atunci nu am identificat suficient de precis vinul respectiv. De aceea, în acest an, când am reușit să avem acest succes, noi nu am mai fost priviți acolo ca o țară exotică, ci ca o echipă solidă, o echipă care avea experiență, între care se creaseră anumite relații de prietenie și bineînțeles, nu numai de prietenie, de colegialitate.

Horia Daraban: Competiția a căpătat amploare de la an la an. Cea mai numeroasă participare, chiar în 2023. În ce constă campionatul de gustare de vinuri? Citeam că au fost aduse în concurs șase vinuri roșii, șase vinuri albe pentru identificarea lor, dar cu siguranță e mai mult decât atât.

Radu Rizescu: În primul rând, e degustare, în orb. Asta înseamnă că nu știm ce vinde, gustăm și trebuie să identificăm cât mai exact vinul respectiv pentru a primi un număr de puncte. Cu cât identificarea este mai precisă, cu atât primim mai multe puncte. Primul lucru care trebuie să-l identificăm este soiul de struguri care a fost folosit în principal; după, care țara în în care s-a făcut vinul, regiunea din țara respectivă, anul de producție și producătorul.

Toate aceste informații noi trebuie să le presupunem și să fim cât mai aproape.  Cu cât suntem mai aproape de realitate, cu atât luăm mai multe puncte. Fiind vorba de 12 vinuri, concursul respectiv poate fi asemănat cu o probă de maraton, pentru că de la probă la probă ai avut succes, ai identificat corect sau din diverse motive n-ai reușit. Și atunci trebuie fiecare vin când vine să poți să o iei de la început.

În primul rând, trebuie să ai o echipă bine sudată, pentru că aici e vorba de niște senzații. Fiecare soi de strugure, fiecare regiune are anumite caracteristici. Trebuie să te consulți cu cei din echipă și trebuie să ajungi la o concluzie pe care să transmiți juriului.

Horia Daraban: Să spunem, legat de competiție, trăiri intense, cu mult dramatism. Din relatările momentului, am aflat că România a avut un start mai ezitant.

Radu Rizescu: Într-adevăr, primele două vinuri fiind niște vinuri un pic mai puțin surprinzătoare, primul, un Champagne și al doilea, un Riesling, majoritatea echipelor au punctat destul de bine și noi am fost printre ele, fără să fim însă cu acuratețe foarte mare. După care au urmat niște vinuri albe destul de dificile. Și aici noi nu am reușit să identificăm.

Alții au mai punctat la an, la producător, fie din noroc fie pentru că s-au priceput mai bine ca noi, și ajunsesem ca după al cincilea vin, deci la jumătatea competiției, să fim pe una din pozițiile de jos ale clasamentului. Cred că eram undeva pe locul 28, după care a venit un vin alb dificil, unde am fost printre puținii, dacă nu chiar singurii, care am dat răspunsul precis și am revenit la jumătatea clasamentului, pe locul 13, și am început, cum se zice, o ”remontada”, am început să urcăm înapoi.

Au început  vinurile roșii unde ne-am descurcat foarte bine. Am început cu un Cabernet Franc identificat corect și, la fel, un vin care nu a fost un vin foarte ușor, ceea ce a făcut diferența între noi și ceilalți și am reușit să ajungem într-o poziție și mai bună. După care, am ajuns pe poziția a doua, pe prima poziție, poziție pe care am rămas până la final.

Dramatismul finalei a fost că, la ultimul vin, noi și cu formația din Olanda aveam același număr de puncte. Ultimul vin a fost un vin roșu dulce din Franța și, acolo, noi am identificat corect atât strugurele, cât și țara, cât și regiunea, în timp ce olandezii, care au fost și ei foarte aproape de noi, nu au reușit să identifice regiunea cu atâta precizie cum am făcut-o noi. Și atunci noi am luat cu un punct mai mult ca ei și am ieșit campioni.

De data asta noi am fost campioni, campioni meritați, pentru că totul a venit după ani de muncă, nu a fost un un rezultat întâmplător.

Horia Daraban: Cum te antrenezi pentru o astfel de competiție?

Radu Rizescu: Antrenamentul constă de gustări pe care le facem împreună. Acum, revenim puțin la componența echipei. Julia Scavo trăiește în Franța, este un somelier apreciat și un educator de vin foarte apreciat în Franța, din păcate, mai puțin cunoscut în România. Dar asta se întâmplă în toate domeniile, nu doar la vin.

Iar ceilalți colegi care compun echipa, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaș și cu Cosmin Udrea trăiesc și muncesc în România. Așa că ne întâlneam de cele mai multe ori cei trei colegi din România și, prin intermediul calculatorului, luam legătura cu Julia.

Acum, eu ca antrenor, selectam vinurile pe care le aveam în antrenament și Iulia primea aceleași vinuri. Bineînțeles că ele erau secretizate și gustam împreună vinurile pe rând și, la fel, comunicam impresiile între noi.

Culoarea era evidentă, dar pe lângă faptul că e vinul alb sau roșu, mai există și alte nuanțe care pot să-ți dea niște indicii, după care vine partea aromatică, care la un vin e una din informațiile cele mai complete și cele mai complexe pe care le ai despre un vin și, în final, gustul.

Deci cei patru colegi din echipă făceau lucrurile astea, evaluau, după care începeam să comunicăm între noi astfel încât să ajungem la concluzia care este vinul care s-ar potrivi cel mai bine descrierilor tuturor.

Horia Daraban: Ce simțuri trebuie exploatate? Mă gândesc la gust, la miros.

Radu Rizescu: Gustul care, în primă fază, pentru cineva care intră în lumea vinului, pare a fi caracteristica principală a vinului, nu dă chiar atât de multe informații. Bineînțeles că gustul și mirosul, aroma vinului, sunt destul de legate una de cealaltă, dar e bine ca înainte de a bea paharul de vin să nu uităm să identificăm aromele.

Asta vorbim aici, nu doar pentru analiza, ceea ce înseamnă teorie și specialitate unui vin, dar chiar și pentru plăcerea noastră simplă de amatori. E bine să nu uităm să savurăm aromele vinului, pentru că ne crește experiența și plăcerea unui pahar de vin.

Horia Daraban: Rezultatul ce spune despre România despre lumea autohtonă a vinului?

Radu Rizescu: Ca să fim sinceri, România nu este o țară, care în lumea largă, în momentul când vorbești despre vin, să te gândești imediat la România. Nouă, de aici, așa ni se pare că noi suntem români, avem o producție mare de vin, facem și niște vinuri bune și chiar din ce în ce mai bune și vinuri foarte bune, dar, din păcate, nu știm să ne vindem, nu știm să ne vindem nici din punct de vedere al valorii și cantitativ și nici din punct de vedere al calității.

Noi n-am reprezentat atât de mult România și vinurile românești, cât românii și cunoștințele lor despre vin. Aici suntem campioni în acest moment. La vinurile pe care le facem în România mai avem de lucrat, și la vinuri și, foarte mult, și la promovare acestora, în a le face cunoscute.

Acum, dacă experiența echipei României va ajuta pe oamenii care produc vinuri și care vând vinuri din România să se folosească de ea într-un fel sau altul, eu m-aș bucura să vedem cum se poate întâmpla lucrul ăsta și dacă se poate întâmpla.

În fiecare an când am fost noi, am prezentat, pentru că așa e regula concursului, ca după ce se termină concursul, fiecare țară să vină și să prezinte un vin sau mai multe vinuri care sunt făcute în locul respectiv.

Așa că, ținând cont că anul ăsta au fost 33 de țări, am văzut și vinuri din Kazahstan, am văzut și vinuri din Danemarca, am văzut și vinuri din Suedia în alți ani. Acum, revenim la România.

Vinurile noastre au fost apreciate și acum câțiva ani când a fost vorba de Feteasca Neagră și acum, când a fost vorba de Rară Neagră și, în general, sigur că ar putea fi apreciate și e o portiță prin care putem și noi să contribuim la promovarea vinului românesc.

Horia Daraban: Mai sunt și alte competiții în atenție?

Radu Rizescu: Noi asta am știut să facem, să participăm la degustare în orb. Bineînțeles, colegii din echipă nu fac doar de gustare în orb. Este o probă de umilință, până la urmă, pentru că fiecare își pune în joc experiența și reputația lui în acest domeniu, în momentul în care reușește sau nu să identifice, să aibă succes sau să nu aibă succes.

Pot să vă spun, de exemplu, că echipa Germaniei de anul ăsta a avut în componență patru membri care aveau diploma de la WSET (Wine & Spirit Education Trust), o calificare foarte înaltă în ceea ce privește competența vinului și n-au avut un rezultat bun. La fel, echipa Chinei a fost antrenată de un Master of Wine, care e titlu suprem în ceea ce privește calificarea în vin în lume, la ora asta. Deci, oameni care își pun reputația în joc.

La fel, toți colegii mei au și ei un nume bine tipărit în memoria celor care au de-a face cu vinul, de la un nivel de calitate și de experiență în sus. Și tot și-au pus reputația în joc participând la acest concurs, pentru că, vă dați seama, momentul când nu ghicești, automat e considerat un eșec și trebuie să îți asumi treaba asta. De aia, eu le mulțumesc tuturor,  Juliei, lui Vali, lui Horia și lui Cosmin că au acceptat acest risc. Până la urmă, bineînțeles că a fost și o plăcere pentru ei.

Dar, una peste alta, fiecare dintre cei patru componenți are un nume în lumea vinului și l-a pus pe masă pentru ideea de a reprezenta România. Eu am speranțe că va fi o deschidere. Am reușit să deschidem o pagină cu echipa României și cu ceea ce înseamnă competența în vin, că până la urmă despre asta vorbim.

Toți colegii mei sunt implicați în proiecte legate de vin, Iulia ca educator, Vali și el. Horia este un reputat jurnalist, Cosmin se ocupă și el de educație în domeniul vinului, între altele. Deci au demonstrat că sunt buni în ceea ce fac cu toții, iar eu m-am ocupat, practic, să-i punem împreună, să îi ajut să se antreneze, să-i ajut să intre în contact cu cei care au putut să ne ajute și să ne sprijine pentru acest proiect.

Și sigur că îmi doresc și acest proiect să-l continuăm și să explorăm ce lucruri noi putem face, pentru că vinul ne oferă foarte, foarte multe posibilități de exprimare, de concurs, de competiție, de bună dispoziție, de cunoaștere, de experiență, de prieteni. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face cu vinul, atâta timp cât știm să-l gustăm și cât știm să ne bucurăm de el.

Și suntem destul de mulți în România care știm să o facem.

Horia Daraban: Domnule Radu Rizescu, mulțumesc mult pentru răspunsurile oferite la emisiunea noastră.

Radu Rizescu: Și eu vă mulțumesc dumneavoastră,  ascultătorilor care au fost alături de noi acum, toate cele bune și să ne mai auzim cu ocazii plăcute și altădată.

Interviu realizat de Horia Daraban.

 

Etichete:
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 20:02

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Muzica, mijloc de ancorare în timpuri străvechi, în stare să ne readucă pe noi, cei veșnic grăbiți, înapoi la viteza normală a vieții, la...

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 09:49

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan

Gașca Zurli la Rediu, în acest weekend. Mâine, 20 decembrie, la Poveste de Crăciun Eveniment organizat de Zona Metropolitana Iași Mesajul ZMI:...

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan