Războiul din Ucraina, o confruntare între două viziuni, cea occidentală și cea a realpolitikului, ultima, definită de Rusia lui Putin. Lector universitar doctor Teodor Moga, la Weekend cu prieteni. Realizator – Horia Daraban (6.03.2022)
Publicat de hdaraban, 6 martie 2022, 23:39 / actualizat: 7 martie 2022, 16:30
Războiul din Ucraina, cu efecte umanitare, economice, dar și în chestiuni politică externă și internă a statelor.
La emisiunea ”Weekend cu prieteni”, lector universitar doctor Teodor Moga de la Centrul de Studii Europene al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași a oferit câteva răspunsuri legate de conflict.
El a explicat că războiul dus de Rusia în Ucraina reprezintă ”o confruntare între două viziuni total diferite despre lume: cea occidentală, bazată pe drepturile omului, pe valorile democratice, pe suveranitatea statelor și capacitatea lor de a-și alege în ce alianțe vor să intre și cealaltă, bazată pe ”realpolitik”, pe sfere de influență, pe dominarea statelor, așa cum este viziunea Rusiei lui Putin.”
Mai mult, potrivit invitatului Radio Iași, conflictul reprezintă poarta de intrare într-o versiune nouă a Războiului Rece, ceea ce înseamnă o ruptură totală a Europei față de Rusia, cu posibile schimbări ale arhitecturii de securittate la nivel european.
Un interviu realizat de Horia Daraban.