(AUDIO) Repere ale diplomației românești. Nicolae Titulescu, personalitate marcantă a diplomației. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitaţi: Lucian Claudiu Topor și Adrian Vițalaru
Publicat de radulipovan, 3 martie 2015, 11:19 / actualizat: 10 februarie 2016, 16:37
Diplomaţia este definită ca arta, ştiinţa şi practica desfăşurării de negocieri între reprezentanţii unor grupuri sau state. Termenul este în general aplicat procesului complex de relaţionare între diplomaţii de profesie care reprezintă pozitia oficială a unui stat, a organizaţiilor internaţionale sau a altui actor de pe scena internaţională şi care conduc negocieri pe teme de pace, comerţ, cultură sau în alte domenii.
De la acorduri secrete între trimişi acreditaţi, până la acorduri internaţionale transparente, de la diplomaţia publică, la diplomaţia economică sau diplomaţia culturală, scopul diplomaţilor a fost mereu obţinerea de rezultate pozitive pentru interesul naţional, aşa cum a fost el definit în epocă. Intervenind cu instrumente inteligente şi subtile, diplomaţia a fost actorul principal sau martorul din umbră al marilor evenimente care au marcat istoria modernă a României.
În ediția de astăzi reluăm tema diplomației, cu accent pe reperele importante ale relațiilor internaționale românești. În prima parte a emisiunii vom analiza activitatea diplomatică a României în cei 153 de ani care se împlinesc de la semnarea, la 27 iulie 1862, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a decretului privind înființarea Ministerului Trebilor Străine. Invitați: conf. univ. dr. Lucian Claudiu Topor și lector univ. dr Adrian Vițalaru, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vom vorbi despre temele de referință ale diplomației românești, marile provocări, personalitățile importante care au avut ca preocupare promovarea intereselor țării pe plan internațional.
În partea a doua vom evoca personalitatea diplomatului Nicolae Titulescu, om politic, jurist, profesor și membru al Academiei Române, cu prilejul aniversării a 133 de ani de la nașterea sa, la 4 martie 1882, printr-un documentar semnat de Nicolae Tomescu, doctor în Istorie, redactor-șef Radio Iași.
Vă invităm la Ora de Istorie, astăzi, 3 martie, de la ora 21:03, pe toate frecvențele Radio Iași!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: