(AUDIO) Românii şi Legea Fundamentală. 150 de ani de la prima Constituţie modernă. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediţiei: prof. univ. dr. Cătălin Turliuc
Publicat de radulipovan, 21 iunie 2016, 10:23 / actualizat: 22 iunie 2016, 12:02
La Ora de Istorie vă propunem să medităm asupra drumului parcurs de Legea Fundamentală a românilor, pornind de la prima Constituţie modernă, de la a cărei instituire, la 1 iulie 1866, se împlinesc 150 de ani.
Constituţia de la 1866, inspirată din Legea Fundamentală a Belgiei din 1831, a fost prima Constituţie modernă a românilor şi a consacrat regimul monarhiei constituţionale. Considerată, la vremea respectivă, una dintre cele mai democratice şi mai liberale acte fundamentale, Constituţia de la 1866 a fost prima elaborată fără concurs străin şi fără aprobare externă, devenind un act de manifestare a independenţei.
În pofida faptului că ne aflam sub suzeranitate otomană şi plăteam tribut, niciun articol din Constituţie nu făcea vreo referire la acest aspect.
Prima Constituţie modernă a României a consfinţit o serie de principii fundamentale care să stea la baza organizării statului:
1. principiul suveranităţii naţionale
2. principiul guvernământului reprezentativ
3. separaţia puterilor
4. monarhia ereditară
5. responsabilitatea ministerială
6. recunoaşterea drepturilor omului şi cetăţeanului.
Vom discuta despre această Lege Fundamentală dar şi despre cele ce au urmat, cu invitatul ediţiei, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi.
Vă aşteptăm la Ora de Istorie, astăzi, 21 iunie, începând cu ora 21:03, pe frecvenţele Radio Iaşi!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: