Asociația Pro Roma: proiecte, activități, urări de sărbători – subiecte ale emisiunii Viața Rromilor de luni, 30 DECEMBRIE 2024, ORA 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de gabrielarotaru, 30 decembrie 2024, 07:28
În ediția de astăzi a emisiunii Viața Rromilor, împreună cu doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma din Iași, povestim despre două evenimente pe care reprezentanții asociației le-au organizat în luna decembrie; de la interlocutorul nostru mai aflăm amănunte despre anul 2024 și realizările de pe parcursul acestuia, dar aflăm detalii și despre așteptările pe care le are de la anul 2025.
Concret, în ziua de vineri, 13 decembrie 2024, începând cu ora 11, reprezentanții Asociației Pro Roma în parteneriat cu cei ai Școlii Gimnaziale Zmeu din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași și cu cei ai Primăriei Comunei Lungani au organizat evenimentul Fă Rai din ce ai.
Manifestarea s-a desfășurat în incinta Căminului Cultural din satul Zmeu și a constat într-o paradă de costume clasice, straie pe care elevele din școală le-au confecționat cu mâinile lor dibace. Atelierul s-a intitulat „Domnițe de poveste”. Pe lângă acestă activitate, care a încheiat manifestarea, s-au desfășurat și alte atliere de lucru în care au fost implicați elevii din Comuna Lungani, județul Iași, ateliere despre care aflăm amănunte concrete din secvența audio pe care o postăm. În programul acestor ateliere au fost implicați voluntarii Asociației Pro Roma, originari atât din țara noastră, cât și din Turcia, Republica Moldova, voluntari veniți prin programul Corpul European de Solidaritate. Evenimentul este finanţat de Erasmus+ prin programul Corpului European de Solidaritate.
Astăzi, în emisiunea Viața Rromilor (h 20:30) invitată la microfonul Radio Iași este doamna Margareta Herțanu, președinte al Ascoiației Pro Roma.
La Iași, una dintre activitățile organizate cu prilejul Zilei Minorităților Naționale s-a desfășurat în incinta Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”.
Concret, la 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Acest document internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța și l-au adoptat, reglementând data de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.
Despre manifestarea organizată, la Iași, chiar în ziua de 18 decembrie a.c., aflăm amănunte concrete de la doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma.
Dragi prieteni, invitată a ediției de astăzi a emisiunii Viața Rromilor avem pe doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma din Iași. Dacă din înregistrările postate am aflat amănunte despre cum a fost anul 2024 pentru reprezentanții Asociației Pro Roma, în cele ce urmează de la interlocutorul nostru aflăm care sunt așteptările de la anul 2025, pentru ca aproape de finalul dialogului nostru cu prilejul sărbătorilor să ascultăm câteva urări.
Stimați prieteni, vă dau întâlnire la o nouă emisiune dedicată minorităților din România, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când vă invit să urmăriți emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni. Nu uitați de emisiunea Tradiții, emisiune pe care o puteți urmări în fiecare zi de joi a săptămânii, imediat după ora 21.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de luni, 30 DECEMBRIE 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Margareta HERȚANU (Asociația Pro Roma)