Ascultă Radio România Iași Live

Prof. univ. Gheorghe Sarău, invitat al emisiunii Viața Rromilor (edițiile din 8 și 15 iulie 2024), h 20:30, de pe undele Radio Iași, cu Dumitru ȘERBAN

Prof. univ. Gheorghe Sarău, invitat al emisiunii Viața Rromilor (edițiile din 8 și 15 iulie 2024), h 20:30, de pe undele Radio Iași, cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Andreea Drilea, 8 iulie 2024, 09:31

Atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre, cât și în cea de săptămâna viitoare stăm de vorbă cu domnul profesor universitar, doctor în Filologie, Gheorghe Sarău, Universitatea București, născut la 21 aprilie 1956 în satul Segarcea-Vale din județul Teleorman. Gheorghe Sarău este lingvist, cercetător al limbii romani și activist pentru propășirea etniei rrome din România; autor de manuale și dicționare în limba rromani.

L-am întâlnit, la Iași, nu demult, la Concursul național școlar de creație literară în limba rromani ,,Ștefan Fuli”, manifestare organizată de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, în parteneriat cu cei ai Ministerului Educației. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.

Din prima intervenție audio pe care o postăm, de la invitatul nostru aflăm câteva repere biografice, cu accent pe legătura dintre domnia sa și târgul Iașilor. În ton cu toate acestea, mai aflăm de la domnul profesor Gheorghe Sarău amănunte concrete despre câteva proiecte editoriale, foarte interesante, de pe tărâmul culturii naționale.

Reamintim că atât în ediția de astăzi, cât și în ediția de săptămâna viitoare (luni, 15 iulie a.c., h 20:30) a emisiunii noastre invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Gheorghe Sarău. Până a afla amănunte concrete despre Concursul național școlar de creație literară în limba rromani „Ștefan Fuli” amintim, pe scurt, de unde apropierea interlocutorului nostru de cultura etniei rome. Așadar, limba rromani a învățat-o autodidact, la încurajarea acad. prof. univ. dr. Gheorghe Mihăilă, a prof. univ. dr. Emil Vrabie și a lect. univ. Ioana Prioteasa. Concret, în anul 1983, fiind student și căutând studii, cercetări, periodice, cărți la Biblioteca Academiei pentru a realiza referatele specifice, a dat accidental de o lucrare despre etnia rromă, lucrare semnată de către Jean Vailant, unde a găsit o minigramatică a limbii rromani de aproximativ 13 pagini și un minivocabular. Profesorul Sarău le-a copiat și a început să le studieze. Împrumutând și alte cărți de la bibliotecă, a ajuns la cartea lui Barbu Constantinescu, din anul 1878 – Probe de limba și literatura țiganilor din România, apărută într-o ediție bilingvă, română și rromani și, astfel, a început să învețe limba rromani exact după aceeași metodă prin care Jean Champollion a descifrat hieroglifele. Dacă avea dubii cu privire la o formă a unui cuvânt, pentru a se lămuri apela la rromii simpli de pe stradă. Astfel a început dragostea profesorului Gh. Sarău, pentru cultura etnicilor rromi. În cele două emisiuni vorbim despre o întreagă infrastructură dedicată educației rromilor din România. Un aport important în ceea ce privește oragnizarea acesteia o are invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre.

Din următoarea secvență audio pe care o postăm, aflăm amănunte concrete despre importanța Centrului Național de Cultură a Romilor  – Romano Kher – din București. Aflăm detalii și despre dezvoltarea, prin oameni, etnici rromi sau majoritari, a actului educațional în rândul etniei rrome din România.

Până a afla amănunte concrete despre câteva inițiative în ceea ce privește studiul limbii rromani în România prin înființarea unor cursuri și nu numai, cursuri de înaltă ținută academică, precizăm faptul că interlocutorul nostru a obținut titlul de doctor în filologie cu teza Dialectul rromilor spoitori din România, lucrarea susținută la 28 septembrie 1998 la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București sub îndrumarea lui Luciei Wald. Lucia Wald a fost specialist în filologie clasică, profesor emerit la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. Gheorghe Sarău în ton cu toate cele pe care urmează a ni le prezenta a conceput mai multe lucrări de lingvistică și abecedare în limba rromani. De asemenea, de la data de 1 iulie 1997 și până în decembrie 2001 a fost încadrat ca redactor, redactor șef-adjunct și redactor șef al publicației Partidei Romilor „Asul de treflă”. În această revistă publică articole despre limba rromani și nu numai.

În cele ce urmează, aflăm amănunte concrete despre concursul de zilele trecute de la Iași, cu accent pe elevii participanți, amintindu-ne de câștigătorii concursului; mai aflăm, de la invitatul nostru, amănunte concrete și despre oprotunitățile de angajare pentru cunoscătorii de limba rromani.

După cum bine știți, invitat la dialog este domnul profesor univeristar, specialist în Filologie, Gheorghe Sarău, de la Secția de limba și literatura rromani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. În următoarele minute, domnul profesor Gheorghe Sarău ne oferă exemple de tineri de etnie rromă care au urmat diferite forme de învățământ și, astăzi, sunt angajați în diferite domenii, făcând cinste etniei rrome, dar mai ales României.

Stimați prieteni, vă reamintim că invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Gheorghe Sarău, de la Secția de limba și literatura rromani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București.

Domnul profesor Gheorghe Sarău a fost invitat de onoare, zilele trecute, la Iași, la Concursul național școlar de creație literară în limba rromani ,,Ștefan Fuli”, manifestare organizată de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, în parteneriat cu cei ai Ministerului Educației. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.

În următoarea secvență audio pe care o postăm, domnul profesor Gheorghe Sarău, specialist în Filologie, ne povestește despre un excepţional album intitulat Floarea rromă, cuprinzând, aşa cum este precizat în subtitlul acestuia: „55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989”. Cartea a apărut în condiţii grafice deosebite. Aceasta este un dicţionar al celor mai proeminente personalităţi ale etniei rrome. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Vanemonde din Bucureşti în anul 2016.

Invitatul nostru ne amintește și despre un alt proiect editorial pe care îl are, chiar în această perioadă, în lucru. Este vorba despre: Dicționar al personalităților rrome de pretutindeni. Limba rromani și percepția acesteia în Europa și în lume, constituie un alt subiect despre care profesorul Gheorghe Sarău ne oferă amănunte.

Dacă adineauri, domnul profesor ne-a vorbit despre două proiecte editoriale, în următoarele minute aflăm amănunte concrete despre câteva personalități din rândul etnicilor rromi, tineri care fac cinste etniei rrome, care fac cinste României. Imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea, împreună cu domnul profesor Gheorghe Sarău, raportat la subiectele pe care le-am dezbătut, tragem concluziile.

Amintim câteva din premiile obținute, de-a lungul anilor, de către invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre: premiul „Hidalgo” pe anul 1995 (atribuit însă în 20 martie 1999, la Madrid, de „Presencia Gitana”, pentru contribuțiile aduse în domeniul promovării limbii rromani în lume); premiul Președintelui Republicii Italiene pe anul 1999, atribuit la Concursul de creație rromă organizat de „Them Romano” la Lanciano, pentru contribuțiile avute la promovarea limbii rromani în lume și la școlarizarea rromilor; premiul „Partidei Romilor” acordat în 23 octombrie 1999 pentru contribuțiile aduse la promovarea limbii rromani și a rromilor în cei 10 ani de la Revoluție; premiul „Aven Amentza” pe anul 2001 cu ocazia „Zilei internaționale a rromilor și a celebrării a 1000 de ani de atestare a rromilor în Europa”, pentru traducerea textelor biblice în limba romani; premiul Alianței Civile Rrome din România pentru educație rromi (2006), cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor.

Raportat la subiectele pe care le-am prezentat, conchidem prin câteva proverbe dedicate științei de carte: „Nimeni nu poate învăța pe alții ceea ce el însuși nu a învățat niciodată”; „Cine învață merge înainte; cine nu – dă înapoi”; „Precum apa inimă ți-o răcorește, așa și învățătura mintea ți-o înveselește”.

În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca luni – edițiile din zilele 8 și 15 IULIE 2024 – între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.

Ne auzim, online, AICIhttps://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: prof. univ. dr. Gheorghe Sarău

Etichete:
Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Iași – Luni, 8 APRILIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Rromi luni, 8 aprilie 2024, 11:28

Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Iași – Luni, 8 APRILIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

An de an, la 8 APRILIE, este sărbătorită Ziua Internațională a Romilor. Această dată a fost declarată oficial în anul 1990, în Serock,...

Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Iași – Luni, 8 APRILIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Asociația ProRoma – proiecte și activități – Luni, 25 MARTIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Rromi luni, 25 martie 2024, 07:17

Asociația ProRoma – proiecte și activități – Luni, 25 MARTIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

Astăzi, împreună cu doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației ProRoma din Iași, povestim despre câteva proiecte implementate sau în...

Asociația ProRoma – proiecte și activități – Luni, 25 MARTIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, prezentată de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 26 FEBRUARIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Rromi duminică, 25 februarie 2024, 07:27

Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, prezentată de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 26 FEBRUARIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

În prima secvență audio pe care o postăm, povestim despre imaginea țiganilor în literatura română și universală, iar cel care ne vorbește...

Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, prezentată de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 26 FEBRUARIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Regele celor două Sicilii și Lecția de limbă moartă, de Andrzej Kuśniewicz, prezentate de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 19 februarie 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Rromi luni, 19 februarie 2024, 07:07

Regele celor două Sicilii și Lecția de limbă moartă, de Andrzej Kuśniewicz, prezentate de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 19 februarie 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

Astăzi povestim despre imaginea țiganilor în literatură, subiect pe care-l prezentăm cu regretatul profesor universitar, doctor în filologie,...

Regele celor două Sicilii și Lecția de limbă moartă, de Andrzej Kuśniewicz, prezentate de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 19 februarie 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Rromi luni, 25 decembrie 2023, 06:33

Sărbătoare în Comunitatea Romă – cu prilejul Zilei Minorităţilor Naționale – subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 25 DECEMBRIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, începând cu ora 13, în Sala de spectacole a Casei Armatei din Iaşi, Dealul Copoului, reprezentanții Asociaţiei...

Sărbătoare în Comunitatea Romă – cu prilejul Zilei Minorităţilor Naționale – subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 25 DECEMBRIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30
Rromi luni, 27 noiembrie 2023, 09:28

Filmul „Vremea țiganilor” – subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 27 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30

În perioada 19 octombrie-23 noiembrie, reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași au organizat a III-a ediție a...

Filmul „Vremea țiganilor” – subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 27 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30
Rromi luni, 20 noiembrie 2023, 08:42

„Știința de carte te face om demn al societății” – Viața Rromilor, Luni, 20 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30, cu Dumitru ȘERBAN

Astfel, precum în titlul deschiderii ediției de astăzi a emisiunii noastre, avea să ne declare Marius Tudor, consilier europarlamentar, pe care...

„Știința de carte te face om demn al societății” – Viața Rromilor, Luni, 20 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30, cu Dumitru ȘERBAN
Rromi luni, 13 noiembrie 2023, 07:33

ÎN ARMONIE (carte), de Margareta Herțanu, subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 13 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30, cu Dumitru ȘERBAN

Astăzi, invitată la microfonul Radio Iași este doamna Margareta Herțanu, psiholog, președinte al Asociației ProRoma din Iași. Vorbim despre...

ÎN ARMONIE (carte), de Margareta Herțanu, subiect al emisiunii Viața Rromilor, Luni, 13 NOV. 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20:30, cu Dumitru ȘERBAN