Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga, prezentată de regretatul prof. univ. dr. Nicolae Crețu – Luni, 26 FEBRUARIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de gabrielarotaru, 25 februarie 2024, 07:27
În prima secvență audio pe care o postăm, povestim despre imaginea țiganilor în literatura română și universală, iar cel care ne vorbește este regretatul prof. univ., dr. în filologie, Nicolae Crețu de la Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Imediat după ce aflăm amănunte despre subiectul pe care l-am amintit, până la finalul ediției vorbim despre cartea Un dulce miros de moarte, narațiune scrisă de către Guillermo Arriaga, născut la 13 martie 1958, scriitor, scenarist, regizor, producător de origine mexicană.
Dragi prieteni, astăzi, după cum bine știți, difuzăm un interviu, realizat de către subsemnatul, cu regretatul profesor, specialist în filologie, Nicolae Crețu de la Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Până a afla amănunte despre firul narațiunii pe care o prezentăm, vă spunem că Guillermo Arriaga s-a născut în Mexico City, petrecându-și copilăria într-unul dintre cele mai violente cartiere ale metropolei.
La vârsta de 13 ani își pierde simțul mirosului în urma unei lupte de stradă, experiență care îi va servi ca inspirație de-a lungul carierei (acțiunea romanului său, Un dulce miros de moarte, este dublată de numeroase și rafinate referințe olfactive).
Un dulce miros de moarte, carte despre care, astăzi, regretatul dascăl Nicolae Crețu ne vorbește, este un fals roman polițist. O crimă petrecută într-un sat din Mexic trebuie răzbunată. Găsirea criminalului și trama răzbunării sunt firele narative care însoțesc cititorul în descoperirea lumii rurale a Mexicului, țară din America de Nord. Ura, sărăcia, dragostea, corupția, generozitatea, credința sunt fragmente dintr-o lume „filmată” cu veridicitate și parfum.
După cum bine știți, astăzi, povestim împreună cu regretatul dascăl Nicolae Crețu, specialist în filologie, despre narațiunea Un dulce miros de moarte, de Guillermo Arriaga.
Cărţile lui au fost traduse în: engleză, germană, greacă, cehă, ebraică, olandeză, portugheză, italiană, franceză. Guillermo Arriaga, pentru că despre el este vorba, și-a dobândit celebritatea ca autor al scenariilor filmelor: Amores perros (2001), 21 de grame (2003), Babel (2006), filme regizate de către Alejandro González Inárritu şi Los tres entierros de Melquíades Estrada (2005), film regizat de către Tommy Lee Jones, pentru care a câştigat Palme D´or, pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 2005.
Regizorul Jorge Hernandez Aldana a ecranizat – în anul 2007 – romanul Bizonul din noapte, de asemenea scris de către Guillermo Arriaga.
Regretatul dascăl, Nicolae Crețu, specialist în filologie, pentru că era prins, mai tot timpul, în mrejele a tot ceea ce se întâmpla pe plan cultural din întreaga țară, face paralela dintre subiectul romanului de față și filmul După dealuri (2012), un film regizat, produs și scris de către Cristian Mungiu. Mai aflăm faptul că scriitura lui Arriaga este superbă, incitându-ne la a-i citi romanele și la a-i viziona filmele. Autorul, în narațiunea de față, nu precizează cine este făptașul, arătând, astfel, circularitatea firului narațiunii, lăsând totul într-un clar-obscur.
Spre a înțelege mai clar, perspectiva autorului asupra romanelor sale, în final, apelăm chiar la cuvintele sale: „în opera mea veţi găsi mai degrabă influenţele străzii şi ale muntelui, decât influenţa altor cărţi”, prin urmare nu ne rămâne decât să parcurgem narațiunea prezentată în ediția de astăzi a emisiunii noastre – Un dulce miros de moarte.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca luni, 26 FEBRUARIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN