Cultura, înfrățirea cu universul – Comunități Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 01.11.2017)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 1 noiembrie 2017, 10:49
Pentru că toamna cea bogată și darnică își face simțită prezența în toată natura, în forme și culori, în plan spiritual, toamna este la fel de rodnică și bogată, pentru că din punct de vedere cultural, acum se scriu marile povești, care încep cu … “a fost odat’…”.
Povestea de astăzi nu este cu “prinți și prințese”, ci cu oameni ai creației și creatori de opere valoroase, care prin substanța lor sunt dăinuitori, rămânând veșnic în istoria unei conștiințe și a unui popor.
Primul invitat al emisiunii de astăzi, este președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Silviu Feodor, care, într-o viziune proprie, ne vorbește despre cartea domnului prof. univ., dr. în filologie, Feodor Chirilă – Skazania o culture i tradițiah russkih-lipovan/Evocări despre cultura și tradițiile rușilor lipoveni, carte lansată, în urmă cu câteva zile, la Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu, Jud. Iași.
Una dintre marile personalități din cultura rușilor lipoveni din România, care nu are nevoie de nicio prezentare, pentru că este un “munte” cu roca șlefuită și presărat cu diamante, ca rod al inteligenței sclipitoare, muncii și trudei de o viață, este domnul prof. univ., dr. în filologie, Feodor Chirilă, care a ales să vorbească pentru ascultătorii fideli ai Radio Iași, despre tradiții, obiceiuri care au fost conturate și în scrierile sale.
Autor a sute de articole, doctor în științe filologice, profesor universitar, specialist în dialectologie, etnologie, istorie și cultură a Rusiei, dar și specialist în didactica limbilor străine. Primul Abecedar pentru copiii rușilor lipoveni din România este legat de numele domniei sale. Fiind implicat în didactică și educație, a elaborat programele școlare și manualele de învățare a limbii și culturii ruse acoperind toată aria învățământului preuniversitar. Existența Comunității Rușilor Lipoveni din România este legată tot de numele său, el fiind și fondatorul publicației bilingve “Zorile”.
Cu toate că se află la vârsta de aur, oboseala și munca nu și-au lăsat amprente asupra ființei domniei sale, întrucât cu aceeași căldură, iubire, bună dispoziție, te invită în lumea domniei sale, acolo unde este întrega avere și cultură, extrase din sevele și energia înaintașilor.
Păstrăm echilibrul, rămânând tot în domeniul culturii, invitând-o alături de noi pe doamna profesoară, doctor în filologie, Marina Vraciu de la Catedra de Slavistică “Petru Caraman” a Facultății de Litere, pentru a-și scrie povestea începută într-o seară, la evenimentul lansării romanul Pârtia, roman postum al slavistului Emil Iordache.
Într-o variantă proprie și cu o cheie de lectură personalizată, într-o viziune individualizată, doamna profesoară creionează narațiunea cărții, respectând prezentarea acțiunii prin înlănțuire, conturând și evidențiind măștile zugrăvite de autor.
Pentru a fi mărturisitorii și transmițătorii culturii în linie dreaptă, vă așteptăm să vă alăturați aparatului de radio, un prieten de nădejde care nu o să vă trădeze niciodată, pentru că doar alături de Radio Iași vă ascultați inima, de aceea începând cu ora 20 și 30 de minute, “vreau să vă aud suflul” respirând același aer al culturii alături de noi.
Text, foto, audio: Dumitru ȘERBAN