Ascultă Radio România Iași Live

(I)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

(I)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Gabriela Rotaru, 5 februarie 2025, 07:27

Atât în ediția de astăzi, cât și în cea de miercurea viitoare (12 FEBRUARIE 2025) povestim despre partea a III-a a cărții Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, ediție îngrijită, tradusă în limba română și adnotată de către profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Volumul al treilea a apărut în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România și se intitulează – „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi.

Cecetarea teologului Melnikov cuprinde trei volume și a apărut la inițiativa și cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Înalt Preasfințitul Leontie, Arhiepiscop de Fântâna Albă şi București și Mitropolit al creştinilor ortodocşi de rit vechi de pretutindeni, cu sprijinul financiar al Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România”.

Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi este o lucrare valoroasă privind identitatea spirituală a etniei starovere din România și nu numai. Aceasta evidențiază faptul că rușii staroveri s-au bucurat de-a lungul vremii și se bucură de libertatea de credință pe teritoriul României.

Se cuvine ca în contextul subiectului pe care l-am anunțat să amintim capitolele părții a III-a a cercetării lui F. E. Melnikov, pentru a vă stârni, astfel, interesul de a ne fi aproape, ascultând cele două emisiuni: Perioada „de aur”; Activitatea ierarhico-bisericească; Congresele din întreaga Rusie; Construirea de biserici; Educația și cultura; Învățământul; Serviciul religios și iconografia. Cititul și cântarea în biserică; Personalități ierarhice și bisericesc-obștești; Erudiția, misionariatul, frățiile; Literatura și activitatea de editare; Unificarea Ortodoxiei de Rit Vechi; Pe vechiul drum; Viață și fapte de la fața locului.

Întâi de toate, domnul profesor Leonte Ivanov, invitat al celor două ediții ale emisiunii noastre, ne conturează o imagine generală a cercetării de față, spunându-ne că procesul editorial al acesteia a durat șase ani; mai apoi, aflăm amănunte concrete atât despre conținutul Părții a III-a, cât și despre conținutul primelor două părți, teme prezentate în câteva ediții trecute ale emisiunii noastre.

Stimați prieteni, în cele ce urmează domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în Științe Filologice, în contextul apariției Părții a III-a din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, parte intitulată „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi, ne  vorbește despre întrunirile ortodocșilor de rit vechi, despre comunicarea dintre aceștia, comunicare foarte dificilă, știut fiind faptul că de după 1664/1666 au luat drumul exilului, împrăștiați prin mai toate colțurile lumii. În ciuda acestui fapt, rușii de veche credință au reușit să realizeze câteva obiective majore, obiective despre care aflăm amănunte. Aflăm detalii și despre tulburările începutului de secol XX din Rusia, vuiete pe care o parte a planetei le simte și astăzi, dar mai ales ortodocșii de veche credință, rușii staroveri.

După cum bine știți, invitat atât al emisiunii de astăzi, cât și al emisiunii de miercurea viitoare (12 FEBRUARIE 2025, RADIO ROMÂNIA IAȘI, h 20:30) este domnul profesor universitar Leonte Ivanov, specialist în Filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Subiectul dialoglui: partea a III-a a cărții Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, parte intitulată „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi, volum care a văzut lumina tiparului, rusă și română, în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Care dintre dumneavoastră doriți achiziționarea celor trei volume din Scurta istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, puteți lua legătura cu secretariatul Comunității Rușilor Lipoveni din România, București, pentru a comanda prin poștă cele trei volume, cu achitarea taxelor poștale, la telefon 021 312 09 94 sau email: office@crlr.ro.

Dragi prieteni, în cele ce urmează aflăm amănunte despre dragostea pentru carte pe care au avut-o de-a lungul secolelor rușii staroveri, aplecare spre învățătură care reiese din capitolele părții a III-a a cercetării teologului F. E. Melnikov; rușii staroveri era buni negustori, proprietari de fabrici și dispuneau de capitaluri, un alt subiect despre care aflăm detalii. Eforturile rușilor staroveri s-au reflectat și în atingerea câtorva obiective mărețe în ceea ce privește păstrarea vechii credințe, demersuri despre care aflăm amănunte.

Dragi prieteni, și pentru că veni vorba despre sfânta liturghie, până a vorbi despre personalitățile starovere, subiect atât al finalului ediției de astăzi, cât și al ediției viitoare, citez din partea a III-a a cercetării lui Melnikov, câteva fraze, paginile 286 și 287 – Slujba religioasă înseamnă o rugăciune-convorbire a sufletului cu Dumnezeu, aici totul trebuie să fie sub semnul evlaviei, al bunei-cuviințe, al concentrării, cufundat în „torentul ceresc”. În slujba religioasă, nu se cade să existe nimic josnic, în van, încărcat de păcate. În plus, rugăciunea trebuie să fie comună, nu disparată, să se verse într-un șuvoi al întregii biserici, căci se roagă întreaga biserică,- „cu o singură gură și cu o singură inimă îl proslăvesc pe Dumnezeu”, după cum se proclamă la Liturghie. Încă de pe vremea Apostolilor, și cântarea în biserică era a întregii obști, cîntau toți: bărbați și femei, bătrîni și tineri. Sfinții Părinți mărturisesc că, în ultimele veacuri, lucrurile stăteau la fel.

În Ortodoxia de Rit Vechi s-a păstrat până în prezent cântarea bisericească din Vechea Rusie, așa cum a existat ea până la reforma lui Nikon, prin spiritul ei, prin tonalitate și prin întreaga structură corespunzătoare Serviciului divin.

După cum bine știți atât astăzi, cât și miercurea viitoare (12 februarie 2025, RADIO ROMÂNIA IAȘI, h 20:30) vorbim despre partea a III-a a cărții Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, ediție îngrijită, tradusă în limba română și adnotată de către profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Partea a III-a a apărut în anul 2024 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România și se intitulează – „Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi.

Din următoarele două secvențe audio pe care le postăm, de la domnul profesor Leonte Ivanov, invitat al celor două ediții ale emisiunii noastre, vorbim despre câteva personalități ale Ortodoxiei de Rit Vechi, oameni care au jucat un rol foarte important în perpetuarea mărcilor identitare ale rușilor staroveri din întreaga lume.

Aceste embleme ale rușilor de veche credință care dăinuie și astăzi s-au regăsit în tipografii, cărțile de cult tipărite la aceste tipografii; corurile înființate, cântările relgioase interpretate de aceste grupuri. Toate cele pe care le-am amintit au avut și niște autori, făptuitori despre care aflăm amănunte.

Prezentarea personalităților din rândul rușilor de veche credință o continuăm și în ediția de săptămâna viitoare, atunci când vorbim și despre femeile din rândul staroverilor și importanța acestora în conservarea tradițiilor străbunilor; evident că abordăm și multe alte subiecte interesante pentru Ortodoxia de Rit Vechi și nu numai.

Pentru că am vorbit despre Sfânta Liturghie, de modul cum era celebrată, săvârșită pe timpul Apostolilor, pe timpul Sfinților Părinți încheiem prin a aminti că la timpul său, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Iată, psalmul cîntat a unit voci diferite și a făcut să se înalțe un cîntec armonios: și tinerii, și cei mai în vârstă, și bogații, și robii, și oamenii liberi – cu toții au înălțat o singură cîntare… Din toți cei prezenți se formează un cor, fiecare are același drept de a cînta, iar pămîntul imită cerul. Aceasta înseamnă superioritatea Bisericii. Căci nu se poate spune că aici stăpînul cîntă cu o mare îndrăzneală, iar gura robului este oprită sau că bogatul are dreptul să vorbească, iar săracul e condamnat la tăcere, sau că bărbatul cîntă cu semeție, iar femeia stă și rămîne tăcută, ci noi toți, folosindu-ne de aceeași cinste, înălțăm o jertfă comună, o cîntare comună; nici acela nu are prioritate în fața acestuia, nici acesta în fața aceluia, ci toți au aceeași cinste și o singură cîntare din diferite guri se înalță către Creatorul Universului”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim online – AICIhttp://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: CRLR

#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 17:19

#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”

La #InfoEconomic, despre programul Start-Up Nation, un demers de anvergură națională. Ediția cu numărul patru are mai multe ținte: 30.000 de...

#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”
Ataşatul militar al României la Moscova şi adjunctul său, declaraţi ‘persona non grata’ de către Rusia
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 17:13

Ataşatul militar al României la Moscova şi adjunctul său, declaraţi ‘persona non grata’ de către Rusia

UPDATE – Declararea drept ‘persona non grata’ a ataşatului militar român la Moscova şi a adjunctului său este una...

Ataşatul militar al României la Moscova şi adjunctul său, declaraţi ‘persona non grata’ de către Rusia
Vaslui: Amenzi de 20.000 de lei şi o unitate de panificaţie închisă în urma unor controale ale DSVSA
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 16:52

Vaslui: Amenzi de 20.000 de lei şi o unitate de panificaţie închisă în urma unor controale ale DSVSA

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au închis, miercuri, o unitate de panificaţie şi...

Vaslui: Amenzi de 20.000 de lei şi o unitate de panificaţie închisă în urma unor controale ale DSVSA
(AUDIO) Calea ferată Galați-Bârlad, afectată de inundațiile de anul trecut, va fi reabilitată
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 15:25

(AUDIO) Calea ferată Galați-Bârlad, afectată de inundațiile de anul trecut, va fi reabilitată

Ministerul Transporturilor va finanța reabilitarea căii ferate Galați – Bârlad, distrusă la inundațiile de anul trecut, care au afectat...

(AUDIO) Calea ferată Galați-Bârlad, afectată de inundațiile de anul trecut, va fi reabilitată
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 15:09

Galaţi: Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dotat cu echipamente medicale performante în valoare de 3,4 milioane lei

Ambulatoriul Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost dotat cu echipamente medicale de ultimă generaţie,...

Galaţi: Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dotat cu echipamente medicale performante în valoare de 3,4 milioane lei
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 12:46

(AUDIO) Poliţiştii au declanşat, la nivel național, operaţiunea „Speed Marathon”.

Poliţiştii au declanşat, la nivel național, operaţiunea „Speed Marathon”. Pe tot parcursul zilei sunt organizate acţiuni de verificare a...

(AUDIO) Poliţiştii au declanşat, la nivel național, operaţiunea „Speed Marathon”.
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 12:27

Prejudiciu la bugetul de stat de 1,4 milioane lei, identificat de inspectorii antifraudă în domeniul structurilor metalice

Inspectorii antifraudă au identificat la o societate din Suceava un prejudiciu adus bugetului de stat de 1,4 milioane de lei, după ce asociatul...

Prejudiciu la bugetul de stat de 1,4 milioane lei, identificat de inspectorii antifraudă în domeniul structurilor metalice
Prim plan miercuri, 9 aprilie 2025, 11:59

(AUDIO) Probleme pe lacul Izvorul Muntelui, din județul Neamț

Primăvara aduce și primele probleme pe lacul Izvorul Muntelui, din județul Neamț. Peturile, resturile vegetale, buștenii și alte gunoaie au...

(AUDIO) Probleme pe lacul Izvorul Muntelui, din județul Neamț