Ascultă Radio România Iași Live

Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni  edițiile: 3 și 10 IANUARIE 2024, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni  edițiile: 3 și 10 IANUARIE 2024, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

Publicat de Andreea Drilea, 2 ianuarie 2024, 11:17

Atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre (miercuri, 3 ianuarie a.c.), cât și în cea de miercurea viitoare (10 ianuarie a.c.) – împreună cu doamna profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, vorbim despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața. Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.

Pe prima copertă a volumului este ilustrată o miniatură din Codicele cu figuri – Lițevoi svod –, a doua jumătate a seolului al XVI-lea, pictură în care este Mănăstirea cu hramul Maicii Domnului din Smolensk din Moscova, fondată în anul 1524 de către marele cneaz Vasilii III, care a servit, în primele două secole ale istoriei sale, ca loc de detenție pentru femeile din familia țarilor și ale boierilor de rang înalt, printre care și Feodosia Prokopievna Morozova.

Începem dialogul cu doamna profesor Marina Vraciu, aflând de la domnia sa, din primele două secvențe audio pe care le postăm, amănunte concrete despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum.

 

Vă reamintim că atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre, cât și în cea de miercurea viitoare (10 ianuarie 2024, ora 20:30) – împreună cu doamna profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, vorbim despre volumul: Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața.

Până a afla amănunte despre lupta Boieroaicei Morozova pentru credința străbună, subiect ilustrat în paginile volumului, vă invit, dragi prieteni, să ascultați amănunte despre Schisma/Raskolul din Biserica Ortodoxă Rusă, secolul al XVII-lea, dar și despre consecințele acestui fenomen pentru oamenii din popor care nu au fost de acord cu reformele țarului Aleksei Mihailovici și ale Patriarhului Nikon al Moscovei.

Stimați prieteni, după cum bine știți, invitată la dialog avem pe doamna profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și vorbim despre volumul − Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum. Ediție, traducere, note și prefață de prof. Marina Vraciu, invitată a celor două ediții ale emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni (3 și 10 ianuarie 2024, ora 20:30). Cartea a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România. Volumul a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Din următoarea secvență pe care o postăm – aflăm amănunte despre viața Feodosiei Prokopievna Morozova, cu urcușurile și coborâșurile acesteia, subiect surprins în volumul care constituie subiectul celor două ediții, aflând detalii despre conținutul cărții, despre autorul paginilor traduse de către doamna profesor, „document viu scris dincolo de timp”, text scris la câteva decenii de la dispariția Maicii Feodora, aflând totodată informații și despre corespodența dintre Maica Feodora și Protopopul Avvakum, corespondență reflectată în volumul pe care-l prezentăm. Trebuie să facem precizarea că alături de Maica Feodora, întru suferința pentru Hristos și pentru vechea credință, au suferit și „sora mai mică, Evdokia Urusova, și prietena lor apropiată, Maria Danilova”.

În cele ce urmează, doamna profesor Marina Vraciu ne creionează un portret al Boieroaicei Feodosia Prokopievna Morozova, cea care s-a călugărit în taină, luând numele de Maica Feodora, aflând totodată și răspuns la întrebarea – De ce a trebuit ca ea să moară? Fiind dintr-o familie de rang înalt a imperiului din acele vremuri, fiind căsătorită, având și un fiu…

Dragi prieteni, vă invit să ascultăm, cu atenție, să ne minunăm de sacrificiile făcute de Maica Feodora și ale celor dimpreună cu ea − pentru numele lui Hristos și a credinței străbune, constituind, de fapt, pentru fiecare dintre noi, un exemplu rar de a-L iubi pe Hristos, mântutorul și salvatorul lumii. Oare câți dintre noi suntem capabili de asemenea jertfă?

Reamintim că dialogăm cu doamna profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

După cum bine știți vorbim despre volumul − Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața. Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Doamna profesor, în cele ce urmează continuă a ne prezenta portretul Feodosiei Prokopievna Morozova ilustrându-ne credința acesteia ancorată – clipă de clipă − în căutarea sfințeniei, în facerea de bine, gingășie, generozitate, iubire pentru aproapele, pentru Hristos și credința străbunilor.

Pentru a întări cele precizate și a vă crea o imagine completă a perioadei la care facem referire și a actanților implicați în subiect − Feodosia Prokopievna Morozova, născută la 21 mai 1632, Moscova… plecând din lumea cu dor în cea fără de dor, la 12 noiembrie 1675, Borovsk, Rusia − se cuvine ca din prefața cărții să cităm… „Regăsim în textul acestei relatări și personaje istorice cunoscute din alte texte fundamentale ale așa-numitei Școli de la Pustoziorsk, adică din Viața Protopopului Avvakum de el însuși scrisă, precum și a preotului Lazăr și a călugărului Epifanie: maica-îndrumătoare, Melania, cea care o păzește pe Feodosia, pe de o parte, și sora mai mică a Feodosiei, Evdokia Urusova precum și prietena lor de origine nobilă, Maria Danilova. În contrast, în conflict apar, într-o strânsă asociere cu reprezentanți ai puterii laice și bisericești, demnitari și executanți, boieri, clerici și chiar membri ai familiilor”.

Maica Feodora și lupta pentru credința străbună – s-au reflectat, mai târziu, în operele artiștilor, scritorilor, amintindu-ne de pictorul Vasili Surikov, cunoscut pentru lucrările sale istorice în care prezintă episoade din secolul al XVII-lea și din perioada medievală a Rusiei.

În picturile sale, Vasili Surikov redă cu minuțiozitate așezările și costumele epocii, aceasta în ciuda faptului că doar nouă din picturile sale sunt istorice, iar restul, de mai multe sute, fiind portrete, schițe.

Deși Surikov a trăit și a creat cea mai mare parte a vieții la Moscova, el a considerat permanent că locuința sa este aceea din Krasnoiarsk. Casa lui din Krasnoiarsk a devenit casă memorială. Se trage dintr-o familie de cazaci din Siberia. După absolvirea școlii în anul 1868, a pornit spre Sankt Petersburg, călare pe cal, pentru a se înscrie la Academia de Arte. Călătoria a durat un an, iar în 1869 s-a înscris la Academie, unde a avut rezultate remarcabile.

Am amintit toate acestea, pentru că doamna profesor – Marina Vraciu – ne amintește de o pictură a lui Vasili Surikov în care este reprezentată Feodosia Prokopievna Morozova, ilustrând, în detaliu, suferința acesteia pentru credința străbună. De asemenea, invitata noastră ne amintește și despre prezența Morozovei în romane istorice, în opere literare.

 

Dragi prieteni, conchidem prin a văspune că Maica Feodora a fost canonizată în anul 1917. Mai aflăm, încă o dată ce surprinde paginile volumului: Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum. Ediție, traducere, note și prefață de prof. Marina Vraciu.

Stimați prieteni, aproape de finalul postării noastre, se cuvine a mulțumi doamnei profesor Marina Vraciu, specialist în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că ne-a prezentat, în exclusivitate, pentru dumneavoastră, atât de frumos – volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum.

În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca miercuri – edițiile din zilele 3 și 10 IANUARIE 2024 – între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

 

Etichete:
Rușii staroveri din Climăuți, ieri și azi – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 1 mai a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni marți, 30 aprilie 2024, 11:07

Rușii staroveri din Climăuți, ieri și azi – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 1 mai a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre trecutul și prezentul credincișilor ruși de veche credință din satul Climăuți, comuna...

Rușii staroveri din Climăuți, ieri și azi – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 1 mai a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Leonard Lunguleac, desktop publisher al Revistei „Kitej-Grad”, invitat al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 10 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni marți, 9 aprilie 2024, 08:30

Leonard Lunguleac, desktop publisher al Revistei „Kitej-Grad”, invitat al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 10 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În emisiunea de astăzi, invitat la microfonul Radio Iași îl avem pe domnul Leonard Lunguleac, tehnoredactor (desktop publisher) al Revistei...

Leonard Lunguleac, desktop publisher al Revistei „Kitej-Grad”, invitat al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 10 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Istoria Rusiei, Romanovii (II) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 3 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni miercuri, 3 aprilie 2024, 06:16

Istoria Rusiei, Romanovii (II) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 3 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

După cum mulți dintre dumnevaoastră deja știți, în urmă cu ceva timp, împreună cu domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în Filologie,...

Istoria Rusiei, Romanovii (II) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 3 APRILIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Istoria Rusiei, „Vremurile tulburi” (I) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 20 MARTIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni miercuri, 20 martie 2024, 07:32

Istoria Rusiei, „Vremurile tulburi” (I) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 20 MARTIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre stăm de vorbă cu domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov, de la Catedra de...

Istoria Rusiei, „Vremurile tulburi” (I) – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 20 MARTIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni marți, 5 martie 2024, 09:21

„KITEJ-GRAD”. 300 de apariții – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 6 MARTIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, stăm de vorbă cu domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de...

„KITEJ-GRAD”. 300 de apariții – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 6 MARTIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Ruşi lipoveni miercuri, 21 februarie 2024, 10:52

Rușii lipoveni în Bucovina (1774-2012). Contribuții, de Daniel Hrenciuc – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 21 FEBRUARIE 2024, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi revenim asupra unor subiecte pe care le-am mai prezentat și în alte ediții. Concret, vorbim despre istoricul staroverilor...

Rușii lipoveni în Bucovina (1774-2012). Contribuții, de Daniel Hrenciuc – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 21 FEBRUARIE 2024, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban
Ruşi lipoveni miercuri, 31 ianuarie 2024, 06:28

„Trebuie să ne iubim trecutul, iar tot ce am moștenit de la înaintași să păstrăm cu sfințenie” – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 31 ianuarie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, stăm de vorbă cu domnul Sava Bariz, originar din localitatea Plopana, județul Bacău. L-am întâlnit,...

„Trebuie să ne iubim trecutul, iar tot ce am moștenit de la înaintași să păstrăm cu sfințenie” – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 31 ianuarie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban
Ruşi lipoveni miercuri, 13 decembrie 2023, 05:50

„Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI – XVII”, vol. I – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 13 decembrie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la prezentarea catalogului – album „Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul...

„Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI – XVII”, vol. I – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 13 decembrie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban