Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, vol. II – subiect al emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 23 AUGUST a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 23 august 2023, 14:27
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, stăm de vorbă cu domnul profesor universitar Leonte Ivanov, specialist în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Domnul profesor, astăzi, ne povestește despre volumele II și III din – Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov.
Așadar, partea a II-a a lucrării pe care am amintit-o… a apărut la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București, 2023.
Ediția este îngrijită, tradusă și comentată de către domnul prof. univ., doctor în filologie, Leonte Ivanov.
Partea I a acestei cărți a ieșit de sub tipar în anul 2014, tot la editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București, iar o ediție revizuită și adăugită (cu încă două capitole) a acestei prime părți a văzut lumina tiparului – la aceeași editură – în luna noiembrie a anului 2019.
Astăzi, domnul profesor Leonte Ivanov ne vorbește despre volumul al doilea, cu accent pe temele pe care le surpride Feodor Evfimovici Melnikov în paginile acestuia. Concret, volumul este dedicat Ierarhiei Ortodoxe de Rit Vechi (de Fântâna Albă).
Să începem, așadar, dialogul cu domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leone Ivanov, pentru a afla mai multe amănunte despre volumul al doilea din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, ediție îngrijită, tradusă și adnotată de către invitatul nostru, carte care a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Leontie, arhiepiscop de Fântâna Albă și MITROPOLITUL tuturor credincioșilor de rit vechi.
Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre… stăm de vorbă cu domnul profesor universitar Leonte Ivanov, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Domnul profesor, astăzi, ne vorbește despre volumele II și III din – Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov.
Volumul al doilea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România din București.
Volumul surprinde, în 20 de capitole, Ierarhia Ortodoxă de Rit Vechi (de Fântâna Albă).
Ediția de față este îngrijită, tradusă și adnotată de către domnul profesor Leonte Ivanov. Cartea a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Leontie, arhiepiscop de Fântâna Albă și MITROPOLITUL tuturor credincioșilor de rit vechi.
În cele ce urmează, de la invitatul nostru aflăm amănunte concrete despre dezbinările din rândul credincioșilor de rit vechi, disensiuni petrecute de-a lungul secolelor, însă toate acestea se petreceau pentru că, mai tot timpul, aceștia căutau un arhiepiscop.
Invitatul nostru ne prezintă volumul al doilea din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, spunându-ne că noutatea volumului constă în Anexele Documentare care surprind un capitol, de F. E. Melnikov, dedicat protopopului Avvakum, emblema credincioșilor de rit vechi, capitol intitulat – Sfântul mucenic, protopopul Avvakum.
Stăm de vorbă cu domnul profesor universitar Leonte Ivanov, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Domnul profesor, astăzi, ne vorbește despre volumele II și III din – Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov.
Volumul al doilea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București. Volumul surprinde, în 20 de capitole, Ierarhia Ortodoxă de Rit Vechi (de Fântâna Albă).
În ultima secvență audio pe care o difuzăm, domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în filologie, ne vorbește despre volumul al III-lea din Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi”/ Краткая история Древлеправославной (Старообрядческой) Церкви”, de F. E. Melnikov, volum care va vedea lumina tiparului, în anul 2024, atunci când va fi marcată împlinirea unui secol și jumătate de la nașterea acestui erudit teolog, 1874.
Împreună cu domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în filologie, conchidem printr-o invitație, pentru fiecare dintre dumneavoastră, la a citi lucrarea de față, pentru că „este folositoare sufletului și minții”. Cartea trebuie citită, ne mai spune invitatul nostru, pentru că din zvonuri nu se poate construi nimic concret.
Stimați prieteni, ne reîntâlnim pe calea undelor Radio Iași, mâine seară, joi, începând cu ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții.
Nu uitați de emisiunea Dialog intercultural, de vineri, ora 20 și 30 de minute.
Raportat la cele prezentate astăzi, conchidem… spunându-vă că Feodor Evfimovici Melnikov a redactat numeroase alte lucrări cu caracter apologetic, polemic sau de combatere a ateismului, precum și primul Statut al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România.
Teologul Feodor Evfimovici Melnikov și-a încheiat firul zbuciumatei sale vieți la Manolea, județul Suceava. Mai facem precizarea că Manolea este și localitatea natală a domnului prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, mulțumindu-i pentru că ne-a vorbit atât de frumos despre un subiect atât de controversat și asupra căruia se face lumină.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca… astăzi, miercuri, 23 AUGUST 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN