Sacrificarea mieilor – reguli DSVSA. Gabriel Ciobanu la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 28.04.2021.
Publicat de mihaipohoata, 28 aprilie 2021, 06:17 / actualizat: 28 aprilie 2021, 9:27
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, sacrificarea mieilor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar şi marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar-veterinar.
Până pr 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar.
Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc.
Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), fiind asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.
Sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului iar carnea, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.
Acolo unde nu există abatoare autorizate şi distanţă până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la ferme.
Supraveghere sanitară DSVSA aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urmă sacrificării.
De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii.
Şi în această situaţie, carnea obţinută în urmă sacrificării, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.
Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Informații de actualitate legate de spațiile amenajate pentru sacrificarea mieilor primim de la Gabriel Ciobanu, director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași astăzi, miercuri, 28 aprilie 2021, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.
Producător – Horia Daraban.
Surse: ziarulunirea.ro; oradeaindirect.ro; agrointel.ro