Ascultă Radio România Iași Live

Școala Românească din Eindhoven, Țările de Jos, spațiu al socializării între copii și al asumării identității românești. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (2.06.2024)

Școala Românească din Eindhoven, Țările de Jos, spațiu al socializării între copii și al asumării identității românești. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (2.06.2024)

Publicat de hdaraban, 2 iunie 2024, 23:32 / actualizat: 5 iunie 2024, 14:21

Unii pot considera ca fiind disperat  gestul de a menține legătura cu țara, alții dimpotrivă, o chestiune ce ține de normalitate, date fiind condițiile. Este vorba de ființarea școlilor românești de peste hotare, entități care, într-un anume fel, creează cadrul propice ca cei mici, copiii familiilor de români ce au ajuns cu destinul în afara țării, să rămână în contact cu limba română. Și chiar mai mult decât atât.

Prin puterea exemplului Radio Iași ”a ajuns” la Eindhoven, Țările de Jos, unde, pe bază de voluntariat, la sfârșit de săptămână, sunt ținute mai multe cursuri în cadrul școlii românești.

Domnul Vlad Niculescu-Dincă este președinte al Fundației Școala Românească Eindhoven, cercetător și profesor la Haga, în  Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității din Leiden din Țările de Jos.

În dialogul de la ”Weekend cu prieteni”, invitatul a vorbit despre întâlnirile de la sfârșit de săptămână, benefice pentru cei mici, dar și pentru comunitatea românească. În ceea ce privește Școala Românească de la Eindhoven, aceasta ”găzduiește” un curs original, ce se bucură de mare succes, rezervat științelor exacte, matematicii.  Pe acest subiect, profesorul Vlad Niculescu-Dincă a spus că ”avem nevoie de limba română pentru a explica lucruri din domeniul științei, dar și pentru că știința este un vehicul de a îi interesa pe copii în limba română”.

Cât despre importanța ființării unei astfel de școli, interlocutorul a spus că întâlnirile înseamnă socializarea între copiii români, lucru care îi face să își dea seama de propria identitate și să și-o manifeste cu mai mult curaj atunci când se reîntorc la orele de limba olandeză.


Horia Daraban: Nu este o bătălie pierdută toată încercarea asta de a-i ține aproape pe copii de limba română, de originea românească. La ce le folosește până la urmă, domnule profesor?

Vlad Niculescu Dincă: Nici nu m-am gândit la acest lucru, ca o bătălie. Este un lucru firesc pe care îl facem noi, românii din străinătate, din Olanda, în particular. Este nevoia copiilor de a relaționa cu noi și cu bunicii și este o activitate care ne adună împreună pe noi, românii din Olanda, în acest caz. Iar rezultate ale bătăliei le vedem în modul în care bunicii noștri pot vorbi cu copiii, în bucuria de a citi cu copiii cărți, seara, în limba română, împreună. Este o activitate pe care  copiii mei, cel puțin, o doresc în fiecare seară. Deci nici nu ne gândim ca o bătălie. Sigur că da, pentru cei care își doresc. Deci sunt școli voluntare, voluntariat facem și noi ca profesori și părinții, care doresc să își mențină limba română în familie, pot veni la cursurile școlii.

Școala a încolțit demult, în 2008. Împreună cu un grup de prieteni cu care ne adunam la Crăciun, am discutat ”ce-ar fi să înființăm o școală de weekend?” și,  încet, încet, un proces gradual pornit cu cărțile noastre. Tot așa, biblioteca românească pentru copiii pe care acum o avem în biblioteca publică olandeză din oraș, deci găzduită în sistemul public olandez, de la o cutiuță, am ajuns în biblioteca publică.

Horia Daraban: Spuneați dumneavoastră 2008, anul acesta mă duce cu gândul că poate este prima astfel de entitate înființată în Țările de Jos.

Vlad Niculescu Dincă: Este posibil, dar important este că suntem mai mulți acum, că sunt mai multe astfel de școli românești și ne ajutăm unii pe alții, ne inspirăm unii pe alții și astfel putem să oferim copiilor din mai multe orașe posibilitatea de a păstra legătura cu România și cu cultura românească, și cu limba română,  deci să fim și un liant comunitar, adică să ne și adunăm împreună. În fiecare sâmbătă au loc orele școlii noastre.

Horia Daraban: Dacă e să vorbim despre prezențe la aceste întâlniri, ne puteți oferi câteva cifre, câți copii vin?

Vlad Niculescu Dincă: În fiecare an, avem în jur de 50 de copii pe parcursul anului. Sigur că fiind școli de weekend, avem un alt regim decât școlile normale, adică nu punem absențe. Apoi, precum știți, viața românilor din diaspora este pusă de multe ori, pentru mulți, sub semnul incertitudine. Adică, o întreagă cazuistică. Români care vin, care pleacă, dar în medie, cam 50 de copii avem, împărțiți pe trei grupe de vârstă.

Horia Daraban: Mă uitam pe lista de cursuri care sunt susținute în cadrul școlii și, fără a fi o enumerare exhaustivă, invoc limba română, istorie și geografie, muzică și arte vizuale. Dar este și un curs rezervat științelor și implicit matematicii. De ce, domnule profesor, un astfel de curs?

Vlad Niculescu Dincă: Pentru că avem nevoie de limba română pentru a explica lucruri din domeniul științei, dar și pentru că știința este un vehicul de a îi interesa pe copii în limba română. Cursul de știință l-am pornit în 2018, în anul centenar, și a căpătat o amploare mai mare în 2022, când am schimbat conceptul de guvernare al cursului. Adică, n-am mai fost doar eu cel care am ținut cursurile, ci o întreagă echipă de cercetători români, de ingineri români, care, tot așa, au pornit de la propriii lor copii, din dorința de a le explica cum funcționează lucrurile, lumea. Cam așa s-au pornit semințele cursului. Pentru că nu e vorba doar de matematică, este un curs bazat pe terminologia STEAM, științe, tehnologie, inginerie și artă și matematică. Și cursul nostru se numește STREAM, pentru că e și un ”r” acolo, un ”r” românesc, dar care se referă în terminologia de specialitate la ”reading” (citit). Deci e vorba și de a promova cititul despre știință. Și noi o facem, desigur, în limba română.

Horia Daraban: Are succes cursul?

Vlad Niculescu Dincă: Absolut. Copiii vin cu plăcere la atelierele cursului, pentru că suntem constrânși, dacă vreți, în sensul ăsta, ca școli de weekend, să facem lucrurile interesante. Și atunci fiecare sesiune a cursului are o componentă istorică. Titlul întreg al cursul este ”Oameni de știință români și disciplinele lor”. Vorbim despre un om de știință român și facem și un atelier practic legat de disciplina omului de știință respectiv. Și am fost invitați de alte școli ale comunităților internaționale din Eindhoven să povestim despre cum facem noi știință și limba română. Deci în toamnă voi fi invitat să povestesc despre cum am vorbit despre Emil Racoviță și cum am făcut experimente la microscop cu copiii precum Emil Racoviță și să povestesc întreaga guvernare a cursului pentru comunitățile italienești, bulgărești, chineze, indiene, care funcționăm într-o rețea a școlilor de limbă maternă din Eindhoven, dar și din Olanda.

Horia Daraban: Având pe fundal suma cursurilor care au loc în cadrul școlii românești de la Eindhoven, vă rog să ne spuneți, domnule profesor, ce schimbări observați la copiii care vin la aceste întâlniri?

Vlad Niculescu Dincă: O plăcere de a se exprima în limba română, o împrietenire cu alți copii în timpul orelor și în pauză. E foarte important și acest lucru, socializarea cu ceilalți copii români, lucru care îi face să își dea seama de propria identitate, să și-o manifeste cu mai mult curaj atunci când se reîntorc la orele de limba olandeză pe care le fac în timpul săptămânii și o capacitate de a se exprima, bineînțeles, în limba română mai bine.

Horia Daraban: Pentru că am vorbit despre școala românească, cu siguranță, în cazul acesteia, există la început de iunie, evenimente legate de Ziua Internațională a Copilului, dar și alte acțiuni la orizont.

Vlad Niculescu Dincă: Sigur că da, Ziua Copilului, pe 1 iunie, dar acum așteptăm cu interes și cu emoție Ziua Românească, eveniment mai amplu pe 23 iunie, nu întâmplător apropiat și de Ziua Iei, pe 24 iunie, pentru că este un eveniment de tradiție al comunității de aici. Suntem la ediția a XV-a, dar va fi o ediție cu totul specială, pentru că adunăm români din toată Olanda într-un eveniment care va include un festival de știință, un târg de carte, un târg creativ și, desigur, activități legate de Ziua Iei; deci un atelier de broderie, lansări de carte, concert folk și, în general vorbind, o zi relaxată, o zi de vară, sperăm să țină și vremea cu noi, în care îi invităm pe români și nu numai.

Evenimentul va fi deschis și publicului internațional, deci suntem promovați și de organizațiile olandeze care sprijină comunitățile internaționale. Deci sperăm să putem oferi în acest eveniment o oglindă a comunității românești și, în acest sens, parte din activitățile evenimentului vor fi făcute și în limba engleză.

Horia Daraban: Cu siguranță evenimentul atinge și dimensiunea culinară românească.

Vlad Niculescu Dincă: Absolut, există deja la ediția a treia, în istoria acestui eveniment, Concursul ”Bucătarul Verii”, am spus noi, pentru că este un eveniment al comunității. Fiecare membru participă cu un fel de mâncare pe care îl pregătește și participanții la festival votează foarte corect felul de mâncare preferat, iar la sfârșitul zilei, declarăm ”Bucătarul Verii” cu trei cupe care să recompenseze pentru efortul făcut. Este un concurs foarte popular și ne bucurăm să-i onorăm astfel pe românii care contribuie cu un fel de mâncare pentru toți participanții la festival.

Varianta audio a interviului:

 

Etichete:
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 20:02

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Muzica, mijloc de ancorare în timpuri străvechi, în stare să ne readucă pe noi, cei veșnic grăbiți, înapoi la viteza normală a vieții, la...

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 09:49

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan

Gașca Zurli la Rediu, în acest weekend. Mâine, 20 decembrie, la Poveste de Crăciun Eveniment organizat de Zona Metropolitana Iași Mesajul ZMI:...

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan