(AUDIO) Sfânta Scriptură în viața, cultura și limba românilor. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediției: prof. univ. dr. Eugen Munteanu.
Publicat de radulipovan, 26 aprilie 2016, 16:15 / actualizat: 28 aprilie 2016, 11:34
Creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor, ultima a Postului Mare și săptămâna cea mai plină de semnificații de dinaintea Sfintelor Paști. Am considerat firesc, așadar, să oferim, prin ediția de astăzi a emisiunii Ora de Istorie, un prilej de meditație asupra Sfintei Scripturi.
Această „Carte a Cărților” rămâne cea mai populară și tradusă carte din toate timpurile și la toate popoarele. Numărul limbilor în care a fost tradusă Biblia este de ordinul miilor. Există chiar și traduceri în limbi așa-numite „artificiale” – numai în esperanto sunt înregistrate trei versiuni.
Sfânta Scriptură este documentul scris aflat la baza celor trei mari religii monoteiste ale lumii, numite și „religii ale Cărții”: iudaism, creștinism și islam.
Invitatul ediției de astăzi este prof. univ. dr. Eugen Munteanu, de la Facultatea de Litere a Universității ieșene „Alexandru Ioan Cuza”, cunoscut pentru numeroasele lucrări de biblistică, domnia sa fiind și Directorul Centrului de Studii Biblico – Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum„.
Într-o ediție ulterioară vom vorbi despre Sfânta Scriptură ca text și reper central în istoria umanității, însă astăzi vom discuta despre felul în care Biblia a influențat viața, cultura și limba românilor.
Vă așteptăm pe recepție astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 21:03, la Ora de Istorie!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: