Simbolistica bogată și interesantă a sărbătorii Dragobetelui expusă de Vasile Ungureanu la ”Bună dimineața” cu Mihai Florin Pohoață – 24.02.2020.
Publicat de mihaipohoata, 24 februarie 2020, 07:18
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi.
Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.
Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale.
Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.
Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.
Simbolistica bogată și interesantă a sărbătorii Dragobetelui este expusă de Vasile Ungureanu, profesor de limba și literatura română la Tudora, județul Botoșani, astăzi, luni, 24 februarie 2020, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse fotografii: dozadebine.ro metropotam.ro