Suveranitate alimentară. Sănătate și bunăstare, prin producție autohtonă – MATINAL AGRAR, cu Petronela COTEA MIHAI (16.10.2016)
Publicat de petronelamihai, 15 octombrie 2016, 20:51
16 octombrie – Ziua Mondială a Alimentației și a Pâinii
15 octombrie – Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural
- Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Datorită rolului lor cheie, privind producția de alimente și privind siguranța acestora, s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Alimentației – și a fost sarbatorită pentru primă dată, oficial, în anul 2008.
Ziua femeii din mediul rural a fost sarbatorită, an de an, și în județul Iași. Evenimentele din anul 2016, s-au desfășurat în comunele Strunga și Butea, fiind organizate de Camera Agricolă Județeană Iași.
Învitată la Radio Iași, inițiatoarea acțiunilor dedicate Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural, dr ec Camelia Apetroaie, consilier la CAJ Iași.
- În anul 1980, Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentației, considerând că ”alimentația este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii și prosperității ființei umane”
În fiecare an, la 16 octombrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației, aceasta fiind ziua înființării FAO în 1945, la Quebec, în Canada.
Odată cu sporirea populației planetei, FAO estimează că producția mondială de alimente va trebui să crească cu 60 la sută, pentru a ține pasul. Concomitent, fermele mici și de familie –care produc o mare parte din alimentele pe care le consumăm–, sunt printre cele mai afectate de temperaturile ridicate, seceta și dezastrele asociate cu schimbările climatice. De aceea, FAO a ales pentru Ziua Mondială a Alimentației 2016, tema „Clima se schimbă. Alimentele și agricultura trebuie să se schimbe și ele”.
- Suntem ceea ce mâncăm!, spun unii dintre cei preocupați de problematica alimentației umane.
De ce, în ultimii 10 ani, supraponderabilitatea la copii a ajuns la 18 %? De ce, în ultimul deceniu, din 100 de români, 30 prezintă obezitate, în diferite grade? Care este rolul alimentației? Suveranitatea alimentară – un termen mai nou, în peisajul analizelor de profil, însă un termen cunoscut și slujit de către români – producători și consumatori de alimente? Există strategii țărănești pentru viitorul agriculturii și pentru îndeplinirea suveranității alimentare?
Siguranța, securitatea și suveranitatea alimentară – noțiuni deosebit de importante în context, pe care le dezvoltăm împreună cu invitatul special al emisiunii, prof univ dr Benone Păsărin, prorector al UȘAMV Iași, membru al Grupului Mondial pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO – ONU.
(prof univ dr Benone PĂSĂRIN)
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alătură iniţiativei FAO de a sărbători Ziua Mondială a Alimentației, prin organizarea unui târg în curtea instituţiei, între 14 și 16 octombrie 2016, în care producători și procesatori agricoli expun produse tradiţionale și realizate după reţete consacrate, cât și ceaiuri, uleiuri, esenţe, produse de artizanat etc.
Între cei prezenți la Târgul de la MADR, și producători din zona Moldovei, respectiv:
- Oana si Dragos Iliescu Bârnova/Iași – producatori produse apicole „Taina Vie”,
- Genoveva Cojocaru- Oteleni – Producator ulei extras la rece „Prodsor”,
- Gica Neamțu- Barnova – sat Visani – Producator conserve si sosuri din legume „Pofta Focului”,
- Sfabu Viorel de la Săveni, județul Botoșani – producator de cascavaluri
Cu toții, prezenți prin transmisie telefonică de la București, duminică, 16 octombrie 2016, în emisiunea MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI (orele 6.05-8.00)!
Pe toate frecvențele RADIO IAŞI : 1053 KHZ, 90,8, 94,5 şi 96,3 MHZ!
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI