Bonuri valorice pentru pensionari. Luminița Munteanu, director executiv DAC Iași, la ”Bună dimineața” – 3.12.2019.
Publicat de mihaipohoata, 3 decembrie 2019, 08:28 / actualizat: 3 decembrie 2019, 18:26
Deşi odinioară se credea că fenomenul persoanelor fără adăpost vizează doar ţările în curs de dezvoltare sau cele lovite de război ori de o criză economică, acest fenomen a devenit o problemă socială gravă în majoritatea ţărilor dezvoltate.
Activităţile desfăşurate de DAC Iași urmăresc trei aspecte complementare în rezolvarea problematicii persoanelor fără locuinţă:
– asigurarea de servicii sociale de calitate, adaptate nevoilor beneficiarilor, cu respectarea standardelor din domeniul asistenţei sociale;
– îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor fara locuinta din Municipiul Iaşi, care se confruntă cu probleme locative şi sociale datorate insuficienţei resurselor materiale;
– promovarea şi respectarea drepturilor acestor persoane, prin stimularea solidarităţii sociale şi armonizarea relaţiilor dintre societate şi categoria persoanelor fără locuinţă.
Prin persoane fără locuinţă se inţeleg următoarele categorii:
- Persoanele fără adăpost, cu domiciliul/reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Iaşi, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt persoane care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă, spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite, care nu au acces imediat la o formă de locuire.
- Persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu/reşedinţa în municipiul Iaşi.
- Prin excepţie, persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Iaşi, pe perioada sezonul rece noiembrie – martie, în funcţie de resursele locale de sprijin (locuri de cazare în centru).
Durata şi tipurile de servicii de consiliere şi asistenţă socială pentru fiecare beneficiar sunt stabilite în funcţie de nevoile individuale ale acestuia, de decizia asistentului social şi sunt consemnate în planul individual de intervenţie şi în contractul de furnizare a prestaţiilor şi serviciilor sociale.
Grupul ţintă ales îl constituie persoanele fără locuinţă, care au împlinit vârsta de 18 ani şi au domiciliul sau reşedinţa în aria administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi, şi care se află în situaţii de risc manifestate în primul rând prin absenţa unui minim de condiţii sociale de viaţă din cauza accesului limitat la resurse economice.
O inițiativă a Direcției de Asistență Comunitară Iași, vizând acordarea bonurilor valorice pentru pensionari, ne este adusă la cunoștință chiar de directorul executiv al instituției – Luminița Munteanu, astăzi (marți, 3 decembrie 2019), în intervalul orar 9:10-9:15, din Matinalul ”Bună dimineața” – versiunea cea mai eficientă pentru combaterea somnului din zori, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.