Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă și Un veac și jumătate de olărit la Lespezi cu Marcel Lutic – joi, 9 februarie 2023, 21:03 – TRADIȚII cu Dumitru Șerban
Publicat de Iuliana Bubuianu, 9 februarie 2023, 09:49
În prima parte a emisiunii de astăzi, dialogăm cu scriitor Mădălina Tanasă, cea care ne surprinde cu romanul – Blestemul Podului, carte care a văzut lumina tiparului – în anul 2022 – la Editura Presa Universitară Clujeană.
Mădălina Tanasă ne prezintă firul narativ al romanului, accentuând împletirea tradiției străbune cu cea a sfintei biserici. Cartea va fi lansată joi, 16 februarie, începând cu ora 18, la Cărturești din incinta Palas.
Al doilea interlocutor al emisiunii este etnograf Marcel Lutic, cel care ne prezintă evenimentul – Un veac și jumătate de olărit la Lespezi, expoziție care va fi vernisată mâine, 10 februarie, începând cu ora 17, în Sala „Arcadia” din incinta Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani.
Întâi, stăm de vorbă cu Mădălina Tanasă, un om cald, un om care-ți transmite acea bunătate a copilăriei, și de-am fi toți la fel, un om care ne-a pus în fața ochilor un roman în care mustește tradiția neamului nostru, greu încercat de-a lungul veacurilor, carte în care, aproape la fiecare pagină, personajele îl au sprijin pe Dumnezeu.
Este vorba despre cartea Blestemul Podului, roman care a văzut lumina tiparului la Editura Presa Universitară Clujeană, având ca motto cuvintele: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” și veți asculta pe parcursul dialogului explicațiile aferente. Până atunci, invitata noastră ne amintește câteva repere biografice, așezându-ne în zona de origine, vorbindu-ne, secvențial, despre școlile absolvite, am spus secvențial, pentru că e un om modest; Mădălina Tanasă ne oferă și câteva detalii despre titlul romanului și cred că aproape fiecare dintre dumneavoastră cunoaște acest pod; mai mult, pe coperțile cărții e o frumoasă ilustrație a tânărului artist Emanuel Chiriac pe care, nu întâmplător, l-am cunoscut în clipele verii de anul trecut.
Al doilea interlocutor al emisiunii de astăzi este etnograf Marcel Lutic, cel care ne vorbește despre expoziția – Un veac și jumătate de olărit la Lespezi. Pentru început aflați contextul organizării acestei expoziții, iar, mai apoi, pentru că suntem în emisiunea Tradiții, invitatul nostru ne descrie ceramica de Lespezi, centru care, din păcate, a dispărut, dar urmele meșterilor olari sunt vii, astăzi aducându-le un pios omagiu.
În următoarele minute, etnograf Marcel Lutic ne vorbește despre caracteristicile ceramicii de Lespezi. Invitatul nostru ne amintește și meșterii olari care au făurit obiecte specifice acestui tip de ceramică, pentru ca, mai apoi, să ne ofere amănunte și despre motivele și culorile surprinse pe obiectele făurite – altădată – de meșterii olari, astăzi, aducându-le omagiu.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, teme pe care le creionăm cu inviații amintiți, vă propun ca – joi, 9 februarie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio România Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne auzim, online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, Foto, Audio: Dumitru ȘERBAN