Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
4 decembrie 2024, 13:46
Stimați prieteni, în prima parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”, manifestare desfășurată în zilele de 21 și 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas din Iași. Târgul s-a aflat la ediția a III-a. Scopul manifestării l-a constituit aducerea în prim plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești femeiești și bărbătești, specifică diferitelor zone ale țării, prin implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu. Târgul și-a propus să aducă în atenția publicului ieșean și nu numai, detaliile specifice cămășii cu adevărat autentice și delimitarea de kitsch.
Organizatorii evenimentului au fost reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi, prin cei ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi.
La ediţia din acest an, au fost prezenţi meşteri populari din județele Argeș, Iași, Botoşani, Brăila, Buzău, Neamț, Suceava, Vaslui, dar și meșteri din Republica Moldova. Pe durata desfășurării Târgului au fost organizate ateliere de creație interactive coordoanate de către meșterii participanți.
Astăzi, stăm de vorbă cu meșter popular Rădița Lascu, cea care la evenimentul amintit a reprezentat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila. Rădița Lascu ne oferă amănunte concrete despre echipa pe care o reprezintă, cu accent pe atmosfera din timpul târglui; mai aflăm de la interlocutorul nostru cum îi vede și simte, astăzi, pe înaintași, cei care, pentru fiecare dintre noi, au jucat un rol foarte important.
Rădița Lascu ne vorbește și despre obiectivele instituției pe care o reprezintă, amintind și principalele evenimente pe care reprezentanții acesteia le organizează de-a lungul unui an calendaristic; aproape de final, cu prilejul evenimentului de la Iași, invitata noastră are un mesaj pentru fiecare dintre noi.
Interviul integral îl puteți asculta diseară pe undele Radio Iași, în emisiunea Tradiții, începând cu ora 21 și 30 de minute.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
În a doua parte a emisiunii Tradiții, relatăm de la Atelierul de simboluri cusute „Pânza timpului”, manifestare desfășurată în ziua de sâmbătă, 28 septembrie 2024. Evenimentul a avut loc în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein din târgul Iașului și s-a desfășurat sub sloganul „coase-ți simbolul care te definește!”. Organizator al manifestării a fost doamna profesor Carmen Cumpăratu, cea care, astăzi, ne oferă amănunte concrete despre eveniment, cu accent pe obiectivele acestuia.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 5 decembrie 2024, între 21:30 și 22, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Centrul Județean al Culturii Tradiționale Iași (Facebook)