Din Poiana Dacilor pe colinele Iașiului – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 15.02.2018)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 15 februarie 2018, 09:55 / actualizat: 8 martie 2018, 16:48
Iubiți prieteni, în emisiunea de astăzi, conturăm frumosul prin tradiție și creație cu meșteri, rapsozi populari și tineri care preiau din tainele meșteșugurilor, care se lasă descoperiți pentru domniile voastre ca, astfel, fiind martorii acestora, să deveniți transmițătorii direcți ai valorilor culturii tradiționale.
Astăzi sculptăm, pictăm, cântăm, coasem… ca să aducem veselia și frumosul pe undele postului nostru de radio, unde vă invităm se ne fiți prieteni și receptori ai mesajului.
Alături de noi vor fi purtători ai valorilor tradiționale: astfel – din domeniul sculpturii în lemn ne întâlnim cu Toader Ignătescu din Păltinoasa, Suceava, din domeniul picturii naive cu Calistrat Robu din Iași și din domeniul muzical cu rapsodul popular Neculai Florea din Deleni, Iași. De asemenea, din Deleni, mai exact din satul Slobozia, spre finele emisiunii, vom sta de vorbă cu câțiva copii talentați, care știu a coase pe pânze țesute în război simboluri specifice culturii noastre tradiționale.
Printre meșterii populari care s-au remarcat la evenimentul – a X-a ediție/ „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”/nov. 2017 – prin dibăcia mâinilor nestatornice, prin talentul înnăscut, dar și prin creația unică, conturând peisaje din lumea înconjurătoare, accentuând satul tradițional cu valorile lui, basmele românești, proverbele și zicătorile cunoscute de românul mucalit, se află Toader Ignătescu din Suceava.
Numele lui este legat de cioplitul în lemn, dând contur lemnului în diferite forme și nuanțe, iar prin creația domniei sale lemnul prinde viață și grăiește de la sine.
Basoreliefurile sunt unicat, prezentate într-un stil propriu, care-l recomandă pe domnul Toader Ignătescu alesul și prietenul daltei și ciocanului, comunicând în modul cel mai frumos cu lemnul, acesta ascultând și lăsându-se modelat după mâna creatorului său.
Creatorul zidește, cioplește, modelează, iar prin imaginație dă viață, creând imagini care redau scene din întregul univers tradițional.
Pentru că unde-s doi puterea crește, domnul Ignătescu, fiind dornic de a împărtăși și cu alții frumosul, organizează, an de an, în fiecare lună iulie, în Poiana Dacilor din Păltinoasa, o tabără de creație dedicată sculpturii în lemn și picturii naive.
Ne place să credem că, nu întâmplător, domnia sa organizează această tabără în acest loc spiritual, încărcat de energia pozitivă și spiritele înaintașilor, ale dacilor, care s-au perindat în aceste locuri, cu mii de ani în urmă, având îndeletniciri diverse și chiar asemănătoare cu ale meșterului nostru, chiar dacă materialul folosit era altul… e un fel de transfer spiritual între vechi și nou, un curcubeu care luminează pe același cer, legându-ne spiritual de veriga dacică.
Toader Ignătescu, în emisiunea noastră, ne dezvăluie care sunt sursele de inspirație ale creației, făcând ușor trecerea spre copilărie. Copilăria este una asemănătoare cu cea a lui Creangă, care-l și inspiră în creația sa, dar și creațiile populare românești.
Când vorbește despre copilărie îi simți în privire regretul că timpul este ireversibil și că totul s-a scurs neașteptat de repede, astfel încât dacă imaginile care s-au memorat pe retină ar vorbi de la sine, am fi în stare să descoperim jocul și copilul de altădată.
Toader Ignatescu – mester popular Suceava
Al doilea interlocutor al emisiunii noastre este pictorul naiv Calistrat Robu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Iași, care ne prezintă expoziția de artă (Visul unei Nopți de Iarnă) vernisată la începutul acestei luni, din incinta Cercului Militar Iași, eveniment în cadrul căruia a expus atât domnia sa, cât și fiul Răzvan Paul Robu, dar și sculptorul Toader Ignătescu din Suceava.
Cei trei magi ai artei, înzestrați cu talent desăvârșit, și-au adus darurile creației, printre cele mai alese: pictura pe sticlă, pictura pe pânză și sculptura. Cei trei fii, robi ai creației, ajung la desăvârșire prin minunile muncii lor… Trei sunt, Doamne, și toți trei au un Creator, Arta desăvârșită, zeul suprem la care se închină toți! Aurul, este reprezentat de produsul finit, smirna de culoare și model, iar tămâia reprezentată de unirea energiilor într-un cuget…
Audio – 2_Calistrat Robu – expozitie_Iasi_februarie 2018
Un alt invitat al emisiunii este rapsodul popular Neculai Florea, cel care ne vorbește despre trecutul și prezentul tradițiilor specifice vetrei etnofolclorice Deleni, Hârlău, județul Iași. Moșu Neculai, de doar câțiva ani știe să cânte la cobză melodii populare specifice zonei, dar, încă din tinerețe cântă la acordeon, însă știe să ne cânte și să ne impresioneze și vocal.
Neculai Florea din Deleni, Hârlău, Iași ne prezintă, cu emoție în glas, că a avut ocazia să participe la petreceri alături de mari artiști, printre care Laura Lavric, astăzi fiind prezent pe marile scene alături de formații cunoscute din zona Botoșaniului.
Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți apartele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a-i cunoaște pe cei care însuflețesc emisiunea de astăzi, având în comun arta și tradițiile neamului românesc.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN